"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Dev projede geri sayım başladı: Türkiye'nin en büyük yatırımı olacak

02 Ekim 2016, Pazar 12:26
Yenilenebilir enerji kaynaklarının desteklenmesi kapsamında başlatılacak ihalelerden ilkinin, bin megavatlık kapasite için Konya Karapınar'a yönelik gerçekleştirilmesi ve ilk etap yatırım miktarının 1,5 milyar doları aşması bekleniyor.

Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) taslağından derlediği bilgilere göre, yenilenebilir enerjide Türkiye'yi hem üretim hem de Ar-Ge merkezi haline getirmek için yeni adımlar atılacak. 

YEKA kapsamında yapılacak yenilenebilir enerji projeleri 5'inci bölge yatırım teşviklerinden faydalanırken, projelerde teknoloji transferi ve üretimde yerlilik oranı en yüksek olan şirketlere öncelik verilebilecek.

Bu kapsamda, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın bu hafta içinde açıkladığı ilk yenilenebilir enerji ihalesine daha önce YEKA alanı ilan edilen Konya-Karapınar için çıkılacak.

1,5 milyar doların üzerinde yatırım

Söz konusu bölgedeki yatırıma ilk etapta bin 500 megavat bağlantı izni verilmesi planlanırken, ilk ihalenin bin megavat için açılması öngörülüyor. Bu projenin ilk etapta üretim tesisi, iletim hatları ve diğer yan harcamalarla beraber toplam 1,5 milyar doların üzerinde bir yatırım miktarına ulaşacağı hesaplanıyor.

Böylece, kalan 500 megavatlık kapasite için de başka bir ihale gerçekleştirilebilecek.

İhale kasımda yapılacak

İhaleye ilişkin duyuru ve yönetmeliğin bu ay yatırımcılara duyurulması, ihalenin ise kasımda yapılması planlanıyor. Bu takvime göre, ihaleye çıkılan bölgede arazi, aralık ayında yatırımcıya teslim edilecek.

İhale, belirlenen tavan fiyat üzerinde açık eksiltme usulüyle yarışma şeklinde düzenlenecek.

Türkiye'nin en büyük güneş enerjisi yatırımı olacak bu projede ise silisyum teknolojisinin kullanılması hedefleniyor.

AA

Okunma Sayısı: 2031
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı