"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

'Dış ticaret açığı hızla gerileyecek'

31 Ekim 2015, Cumartesi 11:23
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, yıl sonunda toplam cari açığın milli gelire oranının Orta Vadeli Program (OVP) hedefi olan yüzde 5,2'nin de altında bir seviyede gerçekleşmesini beklediklerini bildirdi.

Zeybekci, yazılı açıklamasında, eylül ayı dış ticaret verilerini değerlendirdi.

Geçen yılın 9 ayında 61,4 milyar dolar olan dış ticaret açığının bu yılın aynı döneminde 49 milyar dolara gerilediğini hatırlatan Zeybekci, söz konusu durumun Türkiye ekonomisi için pozitif bir gelişme olduğunu kaydetti.

Zeybekci, 2015'te dünya dış ticaretinin sarsıntılı bir evreden geçeceğini, küresel bazda ihracat ve ithalatta çok sert daralmaların yaşanacağını öngördüklerini anımsatarak, "Hem Ekonomi Bakanlığı olarak uygulamaya koyduğumuz proaktif önlemler, hem de konjonktürel güçlüklerle mücadele etmedeki başarısı herkesçe bilinen ihracatçılarımızın gayretleri sayesinde, ihracatımızdaki düşüş ithalatımızdaki düşüşün altında seyrediyor. 2015'in geri kalan bölümünde de dış ticaret açığımızın daha hızlı gerileyeceğine tanıklık edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin, Dünya Ticaret Örgütü'nde eylül ayı ihracat verisi açıklanan 20 ülkenin 11'inden daha iyi bir performans gösterdiğini belirten Zeybekci, önümüzdeki dönemde paritedeki baz etkisinin azalmaya başlamasıyla yıl sonuna doğru ihracatın yükselebileceğine işaret etti. 

Zeybekci, yılın dördüncü çeyreği itibarıyla ihracatta daha etkin bir toparlanmanın başlamasıyla net ihracatın büyümeye pozitif katkı verebileceğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Eylül ayı ile beraber ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 75,7 gibi yüksek bir seviyede gerçekleşti. Bu oran sadece bu yıl elde ettiğimiz en yüksek karşılama oranı anlamına gelmiyor, aynı zamanda son 20 yılın senelik ortalama karşılama oranı değerlerinin hepsinin üzerinde bir rekor seviyeye işaret ediyor. 2015 sonu itibariyle serbest bölgeler net ihracatı ve bavul ticaretinin de eklenmesiyle ihracatın bu oranın çok yüksek düzeylere, hatta başa baş seviyesine kadar yükselebileceğini öngörüyoruz."

Bakan Zeybekci, yıl genelinde dış ticaret açığında meydana gelen iyileşme eğilimi ve hizmetler ticaretindeki fazlanın cari açığı da ciddi oranda aşağı çekeceğini vurgulayarak, yıl sonunda toplam cari açığın milli gelire oranının Orta Vadeli Program hedefi olan yüzde 5,2'nin de altında bir seviyede gerçekleşmesini beklediklerini ifade etti.

AA

Okunma Sayısı: 1857
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı