"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Ekonomi alarm veriyor: Böyle giderse büyüme 2016’da da zayıf kalacak!

30 Temmuz 2015, Perşembe 15:20
Denetim ve danışmanlık şirketi Deloitte’un raporuna göre yeni bir makro ekonomi hikâyesi tercih edilmeli, yoksa 2016’da da zayıf büyüme devam edecek.

Bu hikâyenin çerçeveli olması ve reformlara odaklanması gerekiyor.

Deloitte Türkiye Ekonomi Danışmanı Murat Üçer tarafından ortaya koyulan ‘Ekonomik Görünüm: Soru ve Cevaplarla Dünya ve Türkiye Ekonomisi Raporu’ yayımlandı. Rapora göre ilk 3 ayın büyüme oranı tahminleri geçiyor ama zayıf görünüm devam ediyor. 2015’in yüzde 2,5 büyüme ile tamamlanacağı, enflasyonun yeniden hedefi aşacağı, cari açığın milli gelirde önemli payı olacağı öngörülüyor. Ekonomide bu sorunları aşmak için kısa vadede kırılganlıklara, orta vadede ise üretkenlik artışına odaklanan bir makroekonomi hikâyesi şart.

Öte yandan zayıf büyüme ve kırılganlıklar ile FED’in kademeli de olsa parasal normalleşmeye gitmesi, bir an evvel uyumlu bir koalisyonu -ve bu bağlamda güvenilir bir ekonomi kadrosunu- gerektiriyor. 

Önemli bir satış, kurda sert dalgalanma olmadığı takdirde Merkez Bankası’nın yeni bir oyun planı uygulayacağına ihtimal verilmiyor.

Deloitte Türkiye CEO’su Hüseyin Gürer, rapor ile ilgili yaptığı açıklamada belirsizliklerin giderek arttığına işaret etti ve “Bütün bunlar doğal olarak önümüzü görmeyi hiç olmadığı kadar güçleştiriyor.” dedi. 

Global ekonomide büyümenin tatmin etmediğini belirten Gürer’e göre bu bağlamda Yunanistan, FED ve Çin en önemli risklerden.

Gürer, Türkiye tarafına dair ise “Üretkenliğe odaklanmak ve ülke olarak yeni bir reform başlatmak gerekli olup bunun hayata geçirilmesi kısa vadede -bulunduğumuz konjonktür gereğince- kolay görünmüyor. Yani yeni bir hikâye ve oyun planı ortaya koyulana dek bir müddet daha oynaklığın devam etmesi muhtemel, her şeyin buna göre yapılması gerekiyor.” yorumunu yaptı.

Okunma Sayısı: 2684
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı