"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

En büyük 500 sanayi şirketi açıklandı

16 Haziran 2015, Salı 14:33
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye’nin en büyük 500 sanayi şirketlerini belirledi.

Odanın araştırmalarına göre birinci üretimden satışlara 37 milyar 501 milyon lira gelir ile Tüpraş oldu. Onu 10 milyar 539 milyon lira ile Ford Otomotiv, 8 milyar 777 milyon lira ile Oyak Renault takip etti.

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, Türkiye’nin en büyük 500 sanayi şirketine dair bulguları bulgularını basın toplantısı ile paylaştı. Toplantıda ilk olarak şirketlerin satış ve kar durumuna değinen Bahçıvan, şunları ifade etti:

“2014’te 500 şirketin toplam satışı 2013’e oranla yüzde 3,9 artarak 473 milyar lirayı buldu. Ama 500 şirketin faaliyet karı bir miktar geriledi. 2013’te 36 milyar lira olan faaliyet karı 2014’te 30 milyar liraya indi. Yine 2013’te şirketlerin esas faaliyetlerinden elde ettiği karın yarısı finansmana gitti. 2014’te de durum aynı idi. Şirketler; 30 milyar lira esas faaliyet karının yarıyı aşkın bölümünü yani 16 milyar liraya denk gelen bölümünü finansman gideri olarak ödedi. “ 

Bahçıvan, ilaveten borçların aktif içinde payının geçen sene yüzde 57 olduğunu vurguladı. Bu durumu şirketlerin finansman gereksinimine bağladı.

Dev 500 şirketin üretimden satış gelirlerine göre sıralandığına işaret eden Bahçıvan’ın açıklamalarına göre bu anlamda birinciliği 37 milyar 501 milyon lira ile Tüpraş elde etti. Onun ardından 10 milyar 539 milyon lira ile Ford Otomotiv, 8 milyar 777 milyon lira Oyak Renault geldi. 

8 milyar 507 milyon lira üretimden satışa gelir ile Arçelik dördüncü oldu. Onu 6 milyar 707 milyon lira ile kamu kurumu Elektrik Üretim Anonim Şirketi takip etti. 

İhracatta da ilk 3, üretimden satışa net gelirler ile aynı oldu. Burada sıralama 3 milyar 724 milyon lira ile Tüpraş, 3 milyar 464 milyon lira ile Ford Otomotiv, 3 milyar 20 milyon lira ile Oyak Renault şeklinde idi.

SANAYİCİ, BÜYÜME İÇİN UMUTVAR DEĞİL 

İSO Başkanı, toplantıda gazetecilerin sorularını da cevapladı. 2015 için tahminleri sorulan Erdal Bahçıvan, bu sene için umutvar olmadıklarını belirtti.

Bahçıvan, 2015 için yüzde 2 büyüme öngördü.

“Koalisyonun ekonomiye zarar verdiği görüşleri var, sizin buna dair yorumunuz nedir” sorusuna ise Bahçıvan, şöyle karşılık verdi:

“Türkiye’nin son senelerde alışık olmadığı seçim sonrası dönemden geçiyoruz. Seçimler; demokrasinin gereğidir, en önemli finalidir. Seçimler bir netice ortaya koydu ise o neticenin bir hedefe gideceği hususunda demokrasiye saygımız gereği olarak anlayış ile olan biteni takip etmemiz gerekiyor.

Tabii genç arkadaşlar var, bizim ile aynı kuşaktan arkadaşlar var. Koalisyon görüşmelerinin nasıl yapıldığını unuttuk. Ama şu an o sürecin içindeyiz. Türkiye, uzlaşmayı, bir yerde buluşma örneğini bu dönemde ortaya koyma durumundadır. Koalisyon görüşmelerinin takip edilmesi gerekiyor. Görüşmeler olgunluğa gelene dek siyasiler anlayışla karşılanmalı. Koalisyonlarda böyle bir tablo varsa bunun olumlu enerji öngörüsü ile yorumlanması Türkiye’nin hayrına olacaktır. En önemli paydaş seçmendir. Seçmenin kararına saygı duymak gerekiyor.”

Okunma Sayısı: 2811
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı