"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Hyundai için üretilen H350 hafif ticari araç banttan indi

14 Mayıs 2015, Perşembe 15:51
Bursa’da Karsan tarafından, Avrupa’da satılmak üzere Hyundai Motor Company için Türkiye’de tasarlanıp üretilen yeni H350 hafif ticari araç banttan indi.

Karsan’nın Hasanağa Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikasında yapılan lansmana Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Karsan Yönetim Kurulu Başkanı İnan Kıraç, Huyundai Motor Company Başkan Yardımcısı Byung Tea Yea katıldı. Avrupa pazarları için Türkiye’de tasarlanıp üretilen ve 2016’da satışa sunulacak yeni aracın, Huyundai H350, “Cargo Van”, “Şasi” kamyonet ve “Minibüs” tiplerinde olacağı belirtildi. 

Törende konuşan Bakan Fikri Işık, otomotiv sektörünün önemine değindi. Otomotiv sektörünün ya stratejik ortak yada tedarikçi olduğunu, Türkiye gibi kendi markası olmayan ülkelerin ise tedarikçi konumunda bulunduğunu belirtti.

Otomotivde iddialı ülkelerin karar alırken, ‘yan sanayimiz bundan nasıl etkilenir, olumlu mu, olumsuz mu etkilenir, istihdam kaybı yaşar mıyız, yaşamaz mıyız, bu ülkenin yan sanayinde bir büyüme yada küçülme oluşturur mu oluşturma mı’ gibi kriterlere baktığına dikkat çeken Işık, “Bu kriterler temel kriterlerdir. Çünkü otomotiv yan sanayi o ülkenin stratejik ortağıdır. Ama kendi markası olmayan ülkelerde ise otomotiv yan sanayi tedarikçi konumunun üstüne çıkamıyor. Bugün Bursa, Kocaeli, Tekirdağ, İstanbul gibi pek çok ilimiz dünyanın her yerine ihracat yapıyor. Avrupa’nın küresel markalarına ihracat yapıyoruz. Ama yarın fiyatta rekabet avantajımızı kaybetme riskimiz olursa, çok kolaylıkla tedarikçiyi değiştirme riski ile karşı karşıyayız, çünkü stratejik ortak değiliz.” diye konuştu. 

“Artık Türkiye’de otomotivin stratejik ortak konumuna yükselmesinin zamanı geldi” diyen Işık, şunları dile getirdi: “Bunun için bir tek şeye ihtiyacımız var. Artık dünya yollarına yerli bir otomobil markası ile çıkmanın zamanı geldi. Bunun için yoğun bir çalışma yürütüyoruz. Artık istiyoruz ki Türkiye’nin kendi otomobil markası olsun. Türkiye’nin otomotiv sektörü, dünyada stratejik ortak görülen sektörler arasına girsin. Bununla ilgili birinci fazı bitirmek üzereyiz. Yakında bununla ilgili duyurumuzu yapacağız. Özellikle ikinci faza geçerken Karsan’ın, otomotiv sektöründeki birikimini yerli marka oluşturmada değerlendireceğiz. İnanıyorum ki yerli marka üretme konusunda birlikte çalışacağız.”

Karsan Yönetim Kurulu Başkanı İnan Kıraç da Türkiye’nin 2023 hedeflerini yakalaması için yerli otomobile ihtiyaç olduğunu ifade etti. Kıraç, “Türkiye markalarını yapmak mecburiyetindedir. Türkiye kendi markalarını her sektörde yapmak zorundadır. Bunun için de bizim yeni ve hızlı bir yapı içinde çok hızlı bir adım atmamız lazım. O da bize yardımcı olacak ar-ge kuruluşlarını oluşturmak mecburiyetindeyiz.” dedi. 

Konuşmaların ardından, Bakan Işık ve protokol üyeleri, üretilen ilk H350 aracı imzaladı. 

Etiketler: hyundai, h350, karsan, bursa
Okunma Sayısı: 3750
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı