"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

'İzinsiz enflasyon açıklayana ceza' iddiası

14 Nisan 2022, Perşembe 15:32
Üzerinde çalıştığı söylenen taslağa göre TÜİK'ten izin alınmadan herhangi bir mecra yoluyla istatistiki veri yayımlayan kişi ve kurumlara 1-3 yıl arasında hapis cezası öngörülüyor.

Türkiye'de ekonomi araştırmacılarının Türkiye İstatistik Kurumu'ndan (TÜİK) izin almadan resmi olmayan istatistikleri yayınlamasına hapis cezası getirilmesinin gündemde olduğu ifade edildi.

Bloomberg Haber Ajansı'nın iki partiliden edindiği bilgiye göre yasa tasarısının bu hafta Meclis'e sunmayı planladığı ancak yetkililerin yasa üzerinde daha fazla çalışması gerektiği için ertelendiği öğrenildi. Yasa kapsamında izinsiz ekonomik veri açıklayanların 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası almasının önü açılacak.

Yasa taslağı ayrıca araştırma sonuçlarının yayımlandığı internet sitelerine de erişim engeline kadar uzanan cezalar öngörülüyor

İzin süreci nasıl olacak?

Yasa taslağına göre çevre, demografi, fiyat, işgücü, tarım ve ulusal hesaplar alanlarında TÜİK tarafından üretilen istatistiklere alternatif oluşturacak şekilde istatistiki sonuçlar içeren araştırmalar kamuoyuna açıklanmadan önce bunların kapsamı, örnekleme yöntemi, örnek hacmi, veri derleme yöntemi ve uygulama zamanını gösteren metodolojisi onaylatılmak üzere TÜİK'e başvurulacak.

Kurum bu başvuruyu iki ay içinde sonuçlandıracak. Metodolojisi TÜİK tarafından onaylanmamış araştırmaların sonuçları herhangi bir yolla kamuoyuna açıklanamayacak.

Hedef ENAG mı?

TÜİK'in mart ayına ilişkin açıkladığı enflasyon oranı yıllık yüzde 61,1 olurken, bağımsız araştırmacılardan oluşan ENAG'ın oranı aynı dönem için yüzde 142,6 olarak gerçekleşmişti.

TÜİK ayrıca ENAG hakkında daha önce kendisinin "güvenini zedelediği" gerekçesiyle suç duyurusunda bulunmuştu.

Etiketler: enflasyon, izin, ceza
Okunma Sayısı: 2482
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Salih

    15.4.2022 09:34:47

    Ne kadar da güzel.İşleri Düzeltemiyorsan , eleştirmeyi ve gerçekleri konuşmayı yasakla. Süper ya. Çok zekice ….

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı