"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Kasap ve sanayici arasında 'fiyat' polemiği

03 Temmuz 2015, Cuma 15:44
Et ve Et Ürünleri Tebliği'nde yapılan değişikliği olumlu karşılayan entegre tesis sahibi firmalar, fiyatların artmayacağını tam tersine düşeceği görüşünde.

Kasaplar, 1 Temmuz’dan itibaren geçerli olmak üzere hazır şekilde, markasız 'kasap sucuk, köfte ve kıyma' satamayacak ve bu ürünleri müşterinin yanında hazırlamaları zorunlu olacak. Kasaplar söz konusu yasanın durdurulması için mahkemeye başvururken vatandaşlar ise, sağlıklı ürün yiyecekleri mutlu ancak diğer taraftan da fiyatlarının artmasından endişeli. 

Yasa ile ilgili duyuruların 1 yıl öncesinden yapıldığını ve söylendiği günde de yürürlüğe girdiğini kaydeden Florya Et Entegre Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Fehmi Yalçın, “Bu yasanın çıkmasının en büyük nedeni merdiven altı halkın sağlığını tehdit eden ürünlerin satılmasını önlemek. Köfte ve sucuk hileli satışın en çok yapıldığı ürünlerdir. Eğer bu yasa çıkmasaydı insanlar ucuz diye hileli ürün almak zorunda kalacak ve piyasada birde haksız rekabet olacaktı. Bazen sıkça duyarız kilosu 10-15 liradan köfte ve sucuk satılır. Hâlbuki yasalara uygun bir şekilde yapılan sucuğun kilosu maliyetleri nedeniyle 25-30 liranın altında satılamaz. Kötü niyetli kasapların para kazanma hırsıyla hileli ürün satışına tevessül etmesi işini hakkıyla yaparak ayakta kalmaya çalışan diğer kasaplarında kötü anılmasına neden oluyor. İşini iyi yapan kasaplar ‘yetkililer iyi denetim yapsın diyebilirler’ ama ürünlerden analiz için örnek almanın da belli başlı şartları var. Kasaplarda satılan ürünlerden zamanında ve koşullarına bağlı örnek alınamaz ise o analizden sağlıklı bir sonuç alınamaz ve ceza kesilemez. Bu açıdan bakıldığında entegre tesisi olan firmaların denetlenmesi kolaydır. Bu yüzden yasanın çıkarılması halkın sağlığı açısından çok önemli ve yerinde bir uygulama.” dedi. 

Söz konusu yasanın marka satılan ürünlerin fiyatında artış olacağı söylentilerinin yaygınlaştığını hatırlatan Yalçın, “Et fiyatları olabilecek en yük fiyattan satılıyor şuan. Bu yasa ile birlikte bence bunun tam tersi olacak. Çünkü şuan ki maliyetlerle yapılan ve satılan ürün dengeli olmadığı için fiyatlar yüksekti. Şimdi ise talep fazla olunca aynı maliyetle daha fazla ürün elde edilecek. Bu da maliyetlerin karşılanmasıyla ürünler düşük fiyatlarda satışa sunulacak. Firmalar fiyatı indirerek sürümden kazanacaklar. Şuan bizde bir kilo sucuk 36 liradan satılıyor. Ama önümüzdeki günlerde talep arttığında bunun fiyatı aşağılara düşecek.” dedi. 

'MARKA ÜRÜNLERDE FİYATLAR ARTACAK'

Çıkarılan yasanın güçlükle ayakta duran küçük esnafın bitirilmesi anlamına geldiğini vurgulayan Samsun Kasaplar Odası Başkanı Ömür Şen, “Bugüne kadar hangi kasaptan alınan sucuk veya köfteden birisi zehirlendi. Biz her zaman gelin bizi denetleyin diye yetkililere çağrıda bulunduk. Hangi kusuru işledik yada kötülüğü yaptık ki yasa çıktı? Devletimiz küçük esnafı büyük firmalara sattı. Böylelikle büyük firmalara küçük esnaf kurban edildi. Bu yasak zaten güçlükle ayakta duran küçük esnafın işlerini yarı yarıya düşürecek. Bizim işlerimizin düşmesi vatandaşa da yansıyacak. Düne kadar 25 liradan köfte ve sucuk alan vatandaş artık 35 liradan almak zorunda kalacak. Biz yasağın kaldırılması için gereken tüm girişimleri hukuki yollardan yapacağız. Federasyonumuzda zaten konuyu yargıya taşıdı. Yargıdan esnafın lehine karar çıkacağını umuyoruz.” diye konuştu.

Okunma Sayısı: 3737
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • erdoğan

    8.7.2015 11:58:23

    50 Bin kasap ne olacak yazık değil mi bu insanlara bir meslek kolunu nasıl böyle bitirir devlet...Bu insanlara destek olunacağına yok ediliyor gıda da hileyi önlemenin tek yolu denetimdir onu yapma bunu yapma niye verdin o ruhsatları bu insanlara o zaman...Rant lobisi kasabın köftesine kadar indi ve devlet seyrediyor zannediliyor ki böyle yapmayla halk sağlığı korunacak fabrikasyon ürünlerde asit düzenleyici var nitrat var bunların hepsi kanserojen milleti kanser ettiler kimsenin haberi yok gidin hastanelere en dolu yerleri onkoloji bölümleri...

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı