"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Kırmızı ete derecelendirme

07 Nisan 2016, Perşembe 16:04
Son zamanlarda üzerinde çokça tartışılan konuların başında gelen kırmızı et, derecelendirme sistemi ile yine gündeme geldi. Yetkililer, “kırmızı ete; yaşına, cinsine ve yağına göre derecelendirme sistemi geliyor” dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından derecelendirme sistemini getiriliyor. Bu modelle, marketten ya da kasaptan alınan kırmızı etin yaşına, yağına ve kalitesine göre farklı derece notu olacak. Notuna göre ete farklı fiyat uygulanacak. Çok yağlı ya da yaşlı hayvana ait etin fiyatı diğerlerinden daha düşük olacak. Tarım Bakanlığı’nın başlattığı çalışmayla ABD ve Avrupa Birliği’nde (AB) bulunan et derecelendirme sistemi, Türkiye’de de uygulanacak. Buna göre, karkas etler, hayvanın yaşı, cinsiyeti, kalitesi, yağlılık derecesi, rengi gibi kriterlere göre sınıflandırılacak.

Etin fiyatını kalitesi belirleyecek

Dünyada etin derecelendirmesini yapacak eksperler bulunurken, Türkiye’de de Tarım Bakanlığı uzmanları ya da bakanlığın yetkilendirdiği uzmanlar derecelendirme puanını belirleyecek. Kesimde görev yapacak uzmanlar, etin kalitesine göre belirlenen dereceyi de etin üzerine damgalayacak. İnek eti ve dana eti, kalite ve lezzet olarak farklı değere sahipken, vatandaşa yüksek fiyatla düşük kaliteli etin satılması da önlenecek. Dünyada etin içindeki yağ damarlarını gösteren mermerleşme derecesini belirlemek için MR, tomografi ve ultrason gibi çekim teknikleri de kullanılıyor. Türkiye için de bu yöntemler devreye girebilecek. 

Kesim standardı olacak 

Bakanlığın çalıştığı derecelendirme cetveline göre, genç boğa, erişkin boğa, inek, düve gibi sınıflandırmalar olacak. Karkas et, yağ muhtevasına göre 1’den 5’e kadar puanlanacak. En yağlı olan 5 puan alacak. Etin uygunluğu için de harflerle P (poorzayıf), E (excellentmükemmel) ve S (super - süper) gibi değerler verilecek. Kesim standardı da oluşturulacak. Hayvanların kesilecek noktaları hepsinde aynı olacak.

NUR ENER

 

 

Okunma Sayısı: 1638
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı