"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Küçükbaş hayvan üretimi desteklenmeli

25 Aralık 2014, Perşembe 15:12
Bursa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı, Et ve Süt Kurumu tarafından küçükbaş hayvan üretimi ve tüketiminin yaygınlaştırılması ile besicilerin desteklenmesi amacıyla yürütülen projeyi desteklediklerini söyledi.

Matlı, “Ülke kaynaklarımızı etkin kullanabilmek, insanlarımızın tüketim alışkanlıklarını farklılaştırmak adına, Bakanlığımızın küçükbaş hayvan üretimi ve tüketiminin yaygınlaştırılması ile besicilerin desteklenmesine yönelik çalışmalarını önemsiyoruz. Bu durumun sosyal politikalarla desteklendiği takdirde yerel ve ülke ekonomimizin canlanması adına önemli fırsatlar getireceğine inanıyorum” dedi.

Avrupa`da kişi başı kırmızı et tüketimi ortalama 17 kilogram iken, Türkiye`de bu rakam kişi başı ortalama 13 kilogram olduğunu bunun yaklaşık 10,7 kilogramının sığır, 1,5 kilogramının da koyun eti, kalan kısmının ise avlanan hayvan etleri oluşturduğunu ifade eden Özer Matlı, “Türkiye 14,6 milyon hektar mera alanına sahip olmakla birlikte, daha kullanılmayan 30 milyonun üzerinde küçükbaş hayvan yetiştirme kapasitesine sahiptir. 4,2 milyar dolarlık pazara sahip sektör; Ülkemizin mera kaynakları aktif olarak kullandığında, kuzu eti tüketimi artacak ve kırmızı et üretiminde maliyetlerimiz de düşecektir. Böylelikle insanımızın damak zevki çeşitlenecek herkes daha ucuz ve sağlıklı et tüketebilecektir” diye konuştu.

Küçükbaş havyan üretiminin ve tüketiminin özendirilmesine yönelik çalışmaların olumlu sonuçlar vereceğine inandıklarını sözlerine ekleyen Matlı, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Özellikle protein bakımından oldukça zengin kuzu eti, dana etine göre çok daha yumuşak ve lezzetlidir. Çocukların zekâ gelişiminin büyük bir kısmının 6. yaşa kadar tamamlandığının ve bu gelişimde dışarıdan alınan hayvansal proteinin çok büyük etkisinin olduğu da göz önünde bulundurulmalıdır. Ülkemizde sadece sığır etinin ağırlıklı olarak tüketimi ile kişi başı et tüketimimiz fiyat baskısı ile azalmaktadır. Bizlerin artık daha ucuz ve sağlıklı et için ülke kaynaklarımızı doğru kullanmayı ve yönetebilmeyi öğrenmemiz gerekmektedir. Bu durumu önemsediğimiz takdirde; dışa bağımlılığımız ortadan kalkacak, maliyetler düşecek ve sonuçta kırmızı et fiyatlarında bir istikrar söz konusu olacak böylelikle de hem üreticimiz hem de tüketicimiz kazanacaktır.”

Okunma Sayısı: 1436
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı