"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Salçalık domates hasadına zararla başlandı

13 Ağustos 2016, Cumartesi 15:26
Bursa'nın Karacabey ilçesinde hasadı başlayan salçalık domateste hastalık sebebiyle verim düşerken, fabrikaların ton başına ödedikleri fiyatı artırmaması çiftçilerin tepkisini çekti.

Karacabey Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, Türkiye salçalık domates üretiminin yüzde 40’ını tek başına karşılayan Karacabey’de üreticinin hasada zararla başladığını söyledi.

Domates üreticisinin bu yıl sıkıntılı olduğunu söyleyen Karacabey Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, fiyatların geçen yıl ile aynı olmasının, Karacabey çiftçisini üzdüğünü açıkladı. Sezon öncesi domateste pas akarı, kırmızı örümcek ve mildiyo hastalıkları ile mücadele ettiklerini ifade eden Erdem, "Bu yıl yüzde 25 rekolte kaybına uğradık. Rekolte beklentisi 500-550 bin ton gibi. Üretici salça sanayinin taahhüt fiyatlarını yükseltmemesinden de mağdur. Bu yıl maliyetler yüzde 15 oranında arttı. Çiftçimiz, sanayicinin alım fiyatlarını ton başına 300 TL’ye çıkarmaması durumunda zarar edecek’’ dedi.

Erdem, hava şartlarının mevsim normallerinin üstünde sıcak ve rüzgarlı geçmesi sebebiyle mahsulün sık sık pas akarı, kırmızı örümcek ve mildiyo hastalığına yakalandığını belirterek, “Karacabey’de dekar başına rekolte beklentimiz önceki yıllarda 10 ton iken, bu sezon 7.5 tona düştü. Salça fabrikaları ton başına 230 ila 250 TL aralığında alım yapacağını açıkladı. Bu rakamlar çiftçinin üretim maliyetlerini karşılamaz. Taahhütlü bir malın çiftçiyi kurtarması için domatesin bir tonununa 300 TL’nin altında  ödeme yapılmamalı. Çiftçi geçimini ancak bu rakamla sağlayabilir. Karacabey’de salçalık domateste dekar başına maliyet 2 bin lira civarında” diye konuştu.

DHA

Etiketler: bursa, karacabey, hasat, domates
Okunma Sayısı: 4495
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı