"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Seralarda soba yakarak narenciyeyi kurtarmaya çalıştılar

02 Ocak 2016, Cumartesi 14:07
Muğla'nın Ortaca İlçesi, Karaburun, Arıkbaşı ve Ekşiliyurt mahallelerinde hava sıcaklığının geceleri sıfır derecenin altına düşmesiyle narenciye ağaçlarda dondu, seralar sobalarla ısıtılarak ürünlerin kurtarılmasına çalışıldı.

Ortaca İlçesi'ndeki seralarda domates yetiştiren çiftçiler, gece fırtınayla birlikte hava sıcaklıklarının sıfırın altında 5 dereceye düşmesi üzerine soba yakarak nöbet tuttu. Üreticiler, domates fidelerinin soğuk hava nedeniyle strese girdiğini, böyle giderse ürün veriminin düşeceğini söyledi. 

Sigortasız ürünler için devlet desteği başvurusu yapacaklarını söyleyen Ortaca Ziraat Odası Başkanı Salim Çöllü, "Don durumunu önceden üreticilerimize bildirdik. Seracılarımız, kısmen de olsa tedbirlerini aldı. Ama açıkta bulunan portakal, limon ve mandalinaya yapacak bir şey yok. Artık olanlar oldu" dedi.

ÜRETİCİ ZARARDA 

Ürünleri zarar görmesin diye domates seralarında sabaha kadar uyumadan nöbet tutan üreticiler, "Hava sıcaklığı gece eksi 5 derece'ye kadar düştü. İçeride sobaları yaktık, ürünlerimiz kurtuldu. Sabaha kadar hiç uyumadık. Dışarıdaki ağaçlarımız ise buz tuttu. Maliyetler arttı, fırsatçılar iş başında. Ama çiftçinin halini gören yok. Meteoroloji soğuklar devam edecek diyor, durum kötü. Süren soğuklarla birlikte domates bitkisi strese giriyor, çiçek açmıyor. Böyle giderse ürün verimli olmaz. Bu yılda zarar edeceğiz gibi görünüyor" diye konuştu. 

Sıcaklıkların, hafta sonuna kadar aynı şekilde devam edeceğini belirtilen Meteoroloji yetkilileri, özellikle serası bulunan üreticileri ve sürücüleri don ile buzlanmaya karşı dikkatli olmaları konusunda uyardı. Hava sıcaklığının gelecek hafta başında artacağı belirtildi.

DHA

Etiketler: muğla, ortaca, sera, don
Okunma Sayısı: 1358
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı