"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Silifke’de böğürtlen hasadı başladı

25 Haziran 2015, Perşembe 10:57
Mersin´in Silifke ilçesinde böğürtlen hasadı başladı. Hasat edilen böğürtlenlerin kilosunun 2,5-4 TL arası olması bekleniyor.

Böğürtlen, Silifke’de çiftçilerin önemli geçim kaynaklarından biri olurken, Ağustos ayı sonuna kadar sürecek hasat dolayısıyla da istihdama katkı sağlıyor. Böğürtlenlerin tamamı Türkiye içinde tüketiliyor. 

Türkiye´de ilk böğürtlen hasadının Silifke´de yapıldığını belirten Silifke Böğürtlen Üreticileri Birliği Başkanı Fatih Güngör, şu bilgileri paylaştı: “İlçemizde 130 dönüm böğürtlen bahçesi var. Bu sene 150-200 ton rekolte bekliyoruz. İleri ki zamanlarda bu miktarı 500 tona çıkarmayı hedefliyoruz. Böğürtlen hassas bir meyve ve raf ömrü 3 gün veya 5 gündür, en fazla 1 hafta olur. Bu sıcaklarda böğürtlen 3 günü geçtiği zaman ballanmaya başlar. Böğürtlen için soğuk hava deposu olmazlardan olmaz birisidir. Onun için soğuk hava şart. Üreticiler birliğimiz var ama yeri olmadığı için şahıs olarak soğuk hava depomu borçlanarak kendim yaptım. Devlet ne kırsal kalkınmadan ne de diğer yerlerden destek veriyor. Böğürtlen ekmeyi tavsiye ederim insanlara. Böğürtlenin fiyatı sabit, başta fiyat ne ise sonunda da o oluyor. Çilek gibi bugün şu fiyat, yarın şu fiyat olmaz. Toplaması zor değil işçiler seve seve çalışıyor. 'Böğürtlen toplanacak' dediğim zaman 'abi ben de geleyim' diyorlar.”

Böğürtlen toplamasında çalışan işçiler ise “Böğürtlen toplaması işçiliği kolay çok kolay. 

Ekmek parası için sıcak da olsa çalışacağız. Ramazan ayıyla orucumuzu tutmaya çalışıyoruz. Böğürtlende sıcak ile olan bir meyve. Sadece budaması zor.”dedi. 

Okul harçlığı biriktirdiğini belirten bir öğrenci de “Ben okul harçlığımı çıkarmak için çalışıyorum. Okullar kapandıktan sonra yazın tarlaya gidip tarlada çalışıyorum. Okul açılınca okuluma gidiyorum.” diye konuştu.

Böğürtlen kilosunun 2,5-4 TL arası olması bekleniyor.

Okunma Sayısı: 3161
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı