"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Sınırsız, sorumsuz A.Ş.

08 Şubat 2017, Çarşamba
Ağustos ayında kurulup OHAL Kararnameleri ve başbakanlık kararlarıyla birer birer dev kamu şirketlerini bünyesine katan Türkiye Varlık Fonu’nun kapsamı, kurulma amacı ve denetlenip denetlenmeyeceğine ilişkin tartışmalar artarak devam ediyor. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Yalçın Karatepe, “Bu fon kısaca sınırsız bir şekilde, sorumsuz bir yapıya sahip. Buraya devredilen varlıkları istediği gibi satabilir, istediği alanda yatırım yapabilir” dedi.

Ağustos ayında kurulup olağanüstü hal kararnameleri ve başbakanlık kararlarıyla birer birer dev kamu şirketlerini bünyesine katan Türkiye Varlık Fonu’nun kapsamı, kurulma amacı ve denetlenip denetlenmeyeceğine ilişkin soru işaretleri gündeme geldi. Şu ana kadar BOTAŞ, Ziraat Bankası, PTT, Türksat, TPAO, Eti Maden ve Çay İşletmeleri’nin yüzde 100’ü Türk Hava Yolları’nın (THY) yüzde 49,12’si, Halkbank’ın yüzde 51,11’i, Türk Telekom’un 6,68’i, BIST’in yüzde 73.6’sı, Savunma Sanayii Destekleme Fonu’nda 3 milyar TL, çoğu Antalya’da bulunan 46 taşınmaz ve Milli Piyango başta olmak üzere Şans Oyunları ve Türkiye Jokey Kulübü TVF’ye devredilmişti.

 

Yiğit Bulut’a ne ödendiği ticarî sır mı?

Fonun yönetim kurulu başkanlığına Mehmet Bostan’ın getirildiğine dikkat çeken Karatepe, diğer isimlerin de Yiğit Bulut, Sabah gazetesi köşe yazarı Kerem Alkin, Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ ve akademisyen Oral Erdoğan olduğunu belirterek, şöyle devam ediyor: “Örnek vermek gerekirse bu fonda çalışacak kimselerin herhangi bir sorumluluğu yok. Alacakları kararların yaratacağı sonucun kamusal zarar açısından denetlenmesi gibi bir durum dahi söz konusu değil. Bu kişilerin alacakları maaşları sorgulama hakkımız bile yok. Örneğin ‘Yiğit Bulut’a yönetim kurulu üyesi olduğu için ne kadar ücret ödeniyor’ sorusuna ‘Bu ticari sırdır’ yanıtıyla karşılaşabilirsiniz. Çünkü anonim şirket olarak kurulan bu şirket sadece özel hukuk hükümlerine tabidir, kamusal hiçbir denetime tabi değildir. Hem harcamalar anlamında hem de kaynakların kullanımı anlamında.”

Karatepe sorunlara dikkat çekiyor

Kafa karışıklıklarına yol açan konuyla ilgili bir video hazırlayan Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yalçın Karatepe, dünyada varlık fonlarının neden kurulduğunu anlatırken, Türkiye’deki uygulamanın sorunlarına da dikkat çekiyor. Karatepe, Varlık Fonu’nun dilediğince ihale açabileceğini, istediği ihaleyi istediği şirkete, istediği fiyattan verebileceğini kaydederken, fonun Sayıştay tarafından değil, sadece bağımsız bir şirketçe denetlenebileceğini vurguluyor. 

Bütün vergilerden muaf 

Karatepe, kurumun tüm vergi ödemelerinden muaf tutulduğuna da dikkat çekerken, denetimsizliğiyle dikkat çeken fona ilişkin dikkat çekici de bir örnek veriyor: “Bu fon kısaca sınırsız bir şekilde, sorumsuz bir yapıya sahip. Buraya devredilen varlıkları istediği gibi satabilir, istediği alanda yatırım yapabilir. Örneğin gidip İstanbul’da inşa edilmekte olan üçüncü havaalanında hisse satın alabilir ve bu hisseleri hangi fiyattan satın alacağına dair herhangi bir kısıtlama yok.”

Okunma Sayısı: 3374
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Ş.Salih Çelik

    8.2.2017 12:15:47

    Türkiye Bütçesi fazla vermediğine göre ve tabii kaynaklardan (Petrol, enerji, maden vs.) ciddi miktarda gelir elde edilmediğine göre bu Varlık Fonuna neden ihtiyaç duyuldu ki. Büyük kamu kuruluşlarının bu fona devredilmesi çok açık bir şekilde anlaşılıyorki Ekonomi çöküyor. Bir başka konu, Birtakım engellemelere ve sorunlara rağmen (bunların siyasi baskı ve müdahale olduğunu söylememe gerek var mı) Sayıştay Kurumu, kamu harcamalarını mümkün olduğu kadar hakkıyla ve objektif bir biçimde yapmaktadır. Varlık Fonu'na devredilen kurumlar artık Sayıştay denetiminden çıkarıldı. Bu şirketler Varlık Fonu'nun denetimi kapsamında Bağımsız denetim şirketleri tarafından denetlenecek. Burada önemli olan Uluslararası Bağımsız Denetim Şirketleri'nin tercih edilmesi. Zira Türkiye'de ki Bağımsız Denetim Şirketlerini Denetleyen Kurum Sermaye Piyasası Kurulu her türlü siyasi baskı ve yönlendirmeye müsaittir.

  • Hayati Binler

    8.2.2017 10:22:18

    Hedeflenen rey-i vahid yönetim tarzının sualsiz/sorgusuz/denetimsiz istimal edilecek tahsisatı mestureyi artırma gayretlerinden mühim birisi olarak hedeflenmiş olsa gerek.

  • ferhat

    8.2.2017 00:23:21

    Dünyanın demokrasi ile yönetilen hiç bir ülkesinde sınırsız sorumsuz bir kurum,işletme yoktur.Demokrasi için anayasayı değiştirceklerini iddia edenler malesef dilekdikleri kanunları çıkarmakta ve kamu mülklerini akibeti belirsiz bir geleceğe ipotek etmektedirler.Zaten ülke umurlarında değildir saraylarında kralalr gibi yaşamaktadırlar ama halk yoksul,açtır,ekmek bulamıyorlar pasta yesinler demi ? Cumhurbaşkanımız var.rejimi değiştirip padişahlık getirmek istiyor Belki başkan olacak ama mutsuz,kırgın,gergin ve bölünmüş bir ülkenin başkanı.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı