"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Tarım arazilerinin miras yoluyla intikal işlemleri başladı

15 Ocak 2016, Cuma 13:28
Üzerinde tarım arazisi bulunan ve 15 Mayıs 2014 tarihinden sonra vefat eden murislerin mirasçılarının bir yıl içerisinde mirasa konu tarım arazilerinin intikalini yaptırmalarının kanuni zorunluluk olduğu bildirildi.

Vefattan sonra 1 yıl geçmesine rağmen henüz intikali yapılmamış olan tarım arazilerinin mirasçılarına tebligat yapılacağı ve tebligata cevap verenlere kanun gereği 3 aylık ek süre verileceği kaydedildi. Tarım arazilerinin miras yoluyla intikal işlemlerinin başladığı, yapılacak tebligata rağmen intikali yapılmayan tarım arazileri için dava süreci başlatılacağı belirtildi.

Eskişehir İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Salih Söğüt, 15 Mayıs 2014 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe giren ‘6537 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’ ile tarım arazilerinin, devir işlemleri, miras yolu ile intikal işlemleri il ve ilçe müdürlükleri tarafından yapıldığını açıkladı. 

Eskişehir’de kanunun yayım tarihinden bu güne kadar yaklaşık bin 300 kişinin vefatından sonra bir yıl geçmesine rağmen intikali yapılmadığını aktaran Müdür Söğüt, Ocak 2016 tarihinden itibaren bu kişilerin mirasçılarına intikali yapmaları için bakanlık tarafından tebligatlar gönderileceğini ifade etti. 

Söğüt, şöyle dedi: “Mirasçılar tarafından tarımsal arazilere ilişkin mülkiyet devirlerinin bir yıl içinde tamamlanmaması ve yetkili sulh hukuk mahkemesi nezdinde dava açılmaması durumunda. Bakanlığımızca mirasçılara kanun hükümlerinin uygulanması için üç aylık süre verildiği halde bu süre sonunda da devir işlemlerinin tamamlanmaması halinde, bakanlık resen veya bildirim üzerine bu yerlerin istemde bulunan ehil mirasçıya, ehil mirasçı olmaması durumunda en fazla teklifi veren istekli mirasçıya devri yapılacak. Aksi halde üçüncü kişilere satılması için ilgili sulh hukuk mahkemesi nezdinde dava açabilecektir.”

Söğüt, Türkiye’de miras kalan tarım arazileri, tapu harçlarının yüksekliği, varislerin bir araya gelip anlaşamamaları gibi nedenlerle intikal ve paylaşımın yapılmadığı bilindiğini vurguladı. Bunun sonucu olarak, varisler resmiyette mülk sahibi olmadığı için tarımsal desteklemelerden ve bakanlık projelerinden yararlanamamakta olduğunu dile getiren Söğüt, “15 Mayıs 2014 tarihinden önce ölüm gerçekleşmiş fakat miras yoluyla intikal ve paylaşımları yapılmamış tarım arazilerinin intikallerinde tapu harcı muafiyeti bulunmaktadır. Bu muafiyet 15 Mayıs 2016 tarihinde sona erecektir. Vatandaşlarımızın harç muafiyetinden faydalanmak için 15 Mayıstan önce Tapu Müdürlüklerine başvuru yapmaları gerekmektedir.” ifadelerini kullandı.

Okunma Sayısı: 2514
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • yasin

    15.1.2016 15:06:44

    bizdeki sıkıntı, kanun çıkaranlar ile millet arasındaki dil sorunu. tamamlanmaması, dava açılmaması , mirasçı olmaması, aksi halde. bir cümlede olumsuzluk bildiren onca kelime var. mülkiyet devirleri, ehil mirasçı, üçüncü kişiler. tanımını hala tam anlayamadığım kelimeleride unutmamak lazım.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı