"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Türkiye'deki ormanlar 51,1 milyon tonluk sera gazını azalttı

18 Mart 2016, Cuma 14:30
Türkiye’deki ormanların, yıllık 51,1 milyon tonluk sera gazı azaltım miktarına ulaştığı bildirildi.

Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneğince yapılan yazılı açıklamada, Ulusal Sera Gazı Envanter Raporu'na göre, Türkiye’nin, ormanların karbon tutma kapasitesi ve sera gazı azaltım miktarıyla gelişmiş ülkeleri geride bıraktığı bildirildi.

Rapora göre, Türkiye, sera gazı azaltım miktarı açısından ABD, Rusya ve Japonya’nın ardından dördüncü sırada yer aldı. 

Açıklamada, derneğin Ormanlar ve Arazi Kullanım Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yusuf Serengil'in rapora ilişkin görüşlerine de yer verildi.

Rapora göre, Türkiye'nin ormanlık alanının 21,9 milyon hektara çıktığını, bunların karbon tutma kapasitesinin ise yıllık 51,1 milyon tonluk sera gazı azaltım miktarına ulaştığını vurgulayan Serengil, bu durumun iklim değişikliğiyle mücadele kapasitesini arttırdığını belirtti. 

Bozuk ormanların da iyileştirilmesiyle Türkiye'nin bu alandaki karne notunu "iyi"den "pekiyi"ye çıkaracağına işaret eden Serengil, ormanların iyileştirilmesi, ormanlık alanların yol ve benzeri yapılarla parçalanmasının önlenmesi ve sektöre desteğin artırılması sonucu iklim değişikliğiyle daha güçlü mücadele edilebileceğini aktardı.

Serengil, "Bir orman ekosistemi hektar başına 350 ton karbondioksit eşdeğerine kadar karbon tutabilmektedir. Dolayısıyla 10 hektarlık bir orman, birçok fabrikanın veya sanayi tesisinin yıllık sera gazı salımlarını sıfırlayabilir. İklim değişikliği ile mücadeleye destek vermek isteyen özel sektör kuruluşları için bu iyi bir olasılık olarak görülmektedir" değerlendirmesinde bulundu.

AA

Etiketler: orman, sera gazı
Okunma Sayısı: 1610
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı