"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Siyasetin ölçüsü

Emine Karahan
02 Mayıs 2023, Salı
Bediüzzaman Said Nursi, siyaset konusunda da Kur’an ve sünnet rehberliğinde çok önemli değerlendirmeler yapmıştır.

Emirdağ Lâhikasının bir mektubunda “Bu vatanda şimdilik dört parti var. Biri Halk Partisi, biri Demokrat, biri Millet, diğeri İttihad-ı İslâm’dır” diyerek bu partiler hakkında bazı tespitlerde bulunur.

Üstadımızın İttihad-ı İslam partisi ve din adına siyasete girmek hakkındaki görüşlerini anlamaya çalışalım: Bediüzzaman’a göre, İttihad-ı İslam partisinin başa geçebilmesi için cemiyetin %60-70’inin tam dindar olması şartı vardır. Ancak bu şekilde, dini siyasete âlet etmemeye, belki siyasetle dine hizmet etmeye çalışabilir.

Evet Bediüzzaman Said Nursi, siyasetin dinsizliğe alet edilmesine karşı olduğu gibi, dinin siyasete alet edilmesine de karşıdır. Çünkü dini siyasete alet etmek, Kur’an güneşini, yerdeki geçici cam parçalarına alet edip kıymetten düşürmeye sebeptir.

Hutbe-i Şamiye eserinde şöyle ifade etmiş bunu: “O gizli münafık zındıkların garplılaşmak bahanesiyle, siyaseti dinsizliğe âlet yapmalarına mukabil, bir kısım dindar ehl-i siyaset, dini siyaset-i İslâmiyeye âlet etmeye çalışmışlardı. İslâmiyet güneşi yerdeki ışıklara âlet ve tâbi olamaz. Ve âlet yapmak İslâmiyetin kıymetini tenzil etmektir, büyük bir cinayettir. (ESDE [Hutbe-i Şamiye] s., 344)

Bediüzzaman, din adına siyasete giren insanlarda esas alınacak ölçüyü Sünuhat risalesinde anlatmıştır:

“Dediler: -Dinsizliği görmüyorsun, meydan alıyor. Din namına meydana çıkmak lâzım. -Evet lâzımdır. Fakat kat’î bir şart ile ki, muharrik aşk-ı İslâmiyet ve hamiyet-i diniye olmalı.”

“Eğer muharrik veya müreccih, siyasetçilik veya tarafgirlik ise, tehlikedir. Birincisi hata da etse, belki ma’fuvdur. (affedilir)- İkincisi isabet de etse, mes’uldür.”

(İnsanı siyasete atılmak için harekete geçiren güç veya öne geçen sebep, siyasetçilik ya da tarafgirlik ise tehlikedir.)

(...)

“Evet dine imale etmek (meylettirmek) ve iltizama (lüzumlu bulmaya) teşvik etmek ve vazife-i diniyelerini ihtar etmekle (hatırlatmakla) dine hizmet olur. Yoksa dinsizsiniz dese, onları tecavüze sevk etmektir. Din dâhilde menfî tarzda istimal edilmez.” (Sünuhat)

Bu tespitlere göre; İttihad-i İslam partisi, dini siyasete alet etme ihtimali ve dolayısıyla insanların dinden uzaklaşması gibi sebeplerle din adına büyük bir tehlikedir, diyebiliriz.

Cenabı Hak, sefine-i Nuh hükmündeki Risale-i Nur hakikatlerine sarılarak sahil-i selamete çıkmayı nasip etsin. Amin.

Okunma Sayısı: 1568
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Hamide

    9.5.2023 01:04:39

    Allah razı olsun

  • Emine Karahan

    2.5.2023 00:33:25

    Sünuhat Risalesinden : “ Denildi: -Nasıl anlarız? Dedim: -Kim fâsık siyasettaşını, mütedeyyin muhalifine, sû’-i zan bahaneleriyle tercih etse, muharriki siyasetçiliktir.” —Yani fasık bir siyaset arkadaşını, dindar olan muhalifine suizan bahaneleriyle tercih eden kişiyi harekete geçiren siyasetçiliktir. Bu kişi mesuldur.— “Hem umumun mal-ı mukaddesi olan dini, inhisar (kendine sahiplenmek, tekel ) zihniyetiyle kendi meslektaşlarına daha ziyade has göstermekle, kavî bir ekseriyette (güçlü bir çoğunlukta) dine aleyhtarlık meyli uyandırmakla nazardan düşürmek ise, muharriki tarafgirliktir.” —Umumun kutsalı olan dini inhisarla, daha çok kendi meslektaşlarına has göstererek , insanların büyük bir kesiminde dine aleyhtarlık meyli uyandıran, gözden düşüren kişiyi harekete geçiren şey tarafgirliktir. Bu kişi de mesuldur—

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı