"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Silaha var da ekmeğe yok mu?

Faruk ÇAKIR
03 Temmuz 2022, Pazar
Birleşik Krallık (İngiltere) tarafından kurulan ve merkezi Kenya’da olan uluslararası sivil toplum kuruluşu Oxfam’ın eşitsizlik politikası başkanı Max Lawson, yaptığı bir açıklamada “G7 ülkelerinin” milyonlarca kişiyi açlıktan ölüme terk ettiğini söylemiş.

Hemen “G7 ülkeleri”ni hatırlayalım: Almanya, ABD, Birleşik Krallık, İtalya, Fransa, Japonya ve Kanada.

Peki, Oxfam adlı kuruluşun itiraz noktası ne? Oxfam’a göre dünyadaki açlıkla mücadele etmek için en az 28,5 milyar dolara ihtiyaç varken, G7 ülkeleri bu iş için sadece 14 milyar dolar ayırmış. 

Oxfam’ın eşitsizlik politikası başkanı Lawson’un dikkat çektiği bir konu da, açlıkla mücadele için ayrılan bu miktarın ne kadarının ihtiyacı olan ülkelere gönderildiğinin net olmadığıdır. Yine Oxfam’a göre küresel gıda ve açlık krizinden en çok Doğu Afrika etkileniyor. 70 yılın en çetin kuraklığının yaşandığı Etiyopya, Kenya ve Somali’de her 48 saniyede bir kişi gıdasızlıktan kaynaklanan hastalıklar sebebiyle ölüyor.

İyi de, ölümlere sebep olan açlığa karşı kesenin ağzını iple diken ‘zengin ülkeler’ sıra silahlanmaya gelince nasıl davranıyor? Bu husustaki bir habere göre başta zengin ülkeler olmak üzere hemen her ülke silahlanmak için birbiriyle yarışıyor. Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI) tarafından yeni yayınlanan verilere göre, toplam küresel askeri harcamalar 2021 yılında binde 7 oranında artarak, 2 trilyon 113 milyar dolara yükselmiş. 2021 yılında en çok askeri harcama yapan ülkeler Amerika, Çin, Hindistan, İngiltere ve Rusya olmuş. Bu beş ülkenin yaptığı askeri harcamalar, küresel toplamın yüzde 62’sini meydana getirmiş. Aynı rapora göre askeri harcamalar son yedi yılda her yıl artmaya devam ediyor. 

Acaba, cehalet, fakirlik ve ihtilafları sona erdirmek için mesela 100 milyar harcayamayan ‘zengin ülkeler’, sıra silahlanmaya gelince nasıl ve niçin cömert davranıyorlar?

Tabii ki silahlanma yarışına girenler sadece zengin ülkeler değil. Maalesef, ‘fakir ülkeler’ de emsalleri arasında büyük bir silahlanma yarışına girmiş durumdalar. Bu ülkeler silaha değil de eğitime, sanata ve barışa yatırım yapacak olsalar çok daha iyi olmaz mı?

Esasında bu mesele tek başına ne ‘zengin ülkeler’in ne de ‘fakir ülkeler’in meselesidir. Bütün dünya ve bütün insanlık silahlanma yarışının fayda vermediğini ve esas yarışın ‘hak, hukuk, adalet ve insaniyet’ noktasında verilmesi gerektiğini görmeli. Ülkeler silahlanma için değil de ‘silahları azaltma’ konusundan anlaşmalar yapabilse dünya çok daha yaşanır bir yer olur.

İnsanlık bir şekilde o noktaya doğru gidecek ama bu ne zaman gerçekleşecek bilemeyiz...

Okunma Sayısı: 1232
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • S.topuz

    3.7.2022 05:42:42

    "Kur'an, birinci kelimeyi esasından "vücub-u zekat" ile kal'eder, tedavi eder. İkinci kelimenin esasını "hurmet-i riba" ile kal'edip tedavi eder. Evet, âyet-i Kur'aniye âlem kapısında durup ribaya yasaktır der. "Kavga kapısını kapamak için banka kapısını kapayınız" diyerek insanlara ferman eder. Şakirdlerine "Girmeyiniz" emreder." Sözler - 409 Silahlanma yarışı da BORÇ PARALARLA ve çok yüklü Faizler ödeyerek yapılmaktadır! "İKTİSAD eden bereket bulur, İKTİSAD eden DECCALİN damına DÜŞMEZ". İsraf eden DECCALİN DAMINA (tuzağına) düşer ve bir dahada kolay kolay çıkıp kurtulamaz. Hali alem buna ŞAHİT. Allah c.c sonumuzu HAYIR eylesin, yar ve yardımcımız olsun inşaallah.

  • S.topuz

    3.7.2022 05:31:21

    "Meselâ: Medeniyetin bütün cem'iyat-ı hayriyeleri ile, bütün cebbarane şedid inzibat ve nizamatlarıyla, bütün ahlâkî terbiyegâhlarıyla, Kur'an-ı Hakîm'in iki mes'elesine karşı muaraza edemeyip mağlub düşmüşlerdir. Meselâ: وَاَق۪يمُوا الصَّلٰوةَ وَاٰتُوا الزَّكٰوةَ ٭ وَاَحَلَّ اللّٰهُ الْبَيْعَ وَحَرَّمَ الرِّبَوا Kur'anın bu galebe-i i'cazkâranesini bir mukaddeme ile beyan edeceğiz. Şöyle ki: "İşaratü'l-İ'caz"da isbat edildiği gibi; bütün ihtilalat-ı beşeriyenin madeni bir kelime olduğu gibi, bütün ahlâk-ı seyyienin menbaı dahi bir kelimedir.Birinci kelime: "Ben tok olayım, başkası açlıktan ölse bana ne." İkinci kelime: "Sen çalış, ben yiyeyim." Sözler - 408"

  • S.topuz

    3.7.2022 05:24:48

    Tok AÇIN HALINDEN ne anlar ki??? Bizler günde 3 öğün bol gıdalı besinlerle tıka-basa miydemizi doldurup,obezite sınırlarını zorlarken ve de fazlalıkları tekrar eritebilmek için, aylık ödeyerek SPOR salonlarında veya sokaklarda deliler gibi koşarak, bu AÇ,SUSUZ,FAKIR ve YOKSULLARIN dertlerini hiç bir zaman tam anlayamayız! Ekmek israfı, yemeklerin israfı, servetlerimizin çar- çur edilip, SİLAHLANMA ve SAVAŞLAR İÇİN (savunma bahanesi ve şemsiyesi altında) ÇOK YÜKLÜ YATIRIMLAR YAPMA YARIŞI, zamanımızın ve ömrümüzün israf edilmesi ve ÇEVRE ve Tabiatın da yeterli ve verimli kullanılmaması en büyük insani meselelerimiz. Bu geçen mübarek Ramazan ayı, bütün insanlığın uyanışına vesile olsun. Allah yar ve yardımcımız olsun inşaallah.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı