"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Su gibi aziz ol

Faruk ÇAKIR
03 Kasım 2019, Pazar
Önümüzdeki yıllarda ‘su savaşları’ çıkabileceğini tahmin eden uzmanlara inananlar az olsa da dünyanın bir ‘su meselesi’ olduğu bilinmeli.

Bilhassa içme suyu noktasında dünyadaki tablo her geçen gün biraz daha riskli hale geliyor. Türkiye’nin de bu kötü gidişten etkilendiğini bilmekte fayda var.

Araştırmalara göre şehirlerdeki musluk suyunun kalitesi her geçen gün biraz daha bozuluyor. Öyle bir hale gelindi ki, musluktan su içenlere şaşılıyor. Öte yandan içme suları için harcanan paralar,  ‘şişe su’lara ödenen miktarlar evdeki musluk suyu faturaları ile yarışıyor. Ve idareciler bu durum karşısında sadece seyirci...

Hollanda/Utrecht merkezli, Avrupa’nın ilk online PR ajansı olarak 2016 yılında faaliyetlerine başlayan “B2Press” günümüzün en önemli konularından biri olan şehirlerde musluk suları konusunda bir araştırma yapmış. Buna göre Türkiye, içilebilir musluk suyu açısından en tehlikeli 187 ülke arasında yer alıyor. Bunun neticesi olarak da Türkiye’de kişi başına 149 litre ambalajlı su tüketiliyormuş.

Açıklamalara göre, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) 2030 yılında her 10 kişiden 4’ünün suya erişiminin olmayacağını tahmin etmiş. Su kaynaklarının bilinçsiz kullanımı ve kuraklıklar sebebiyle giderek  tükenmesinin yanı sıra, su kirliliği de en önemli dertlerden biri. Kirlilik sebebiyle su kalitesinin azalması, dünyanın pek çok şehrinde musluktan akan suyun içilememesine sebep oluyor. Araştırmaya göre, 244 ülkeden 187’si güvenli olmayan musluk suyuna sahip iken yalnızca 57 ülke geçer not almış. Maalesef, Türkiye de, güvenli musluk suyuna sahip olmayan ülkeler listesinde yer almış.

Üç yanımız denizlerle kaplı diye ülkemizi ‘su zengini’ sayıyoruz, ama gerçek tablo çok farklı. Eğer tedbir alınmazsa Türkiye, önümüzdeki yıllarda ‘su fakiri’ olabilir.

Su meselesi hafife alınmamalı. İsraf edilmemesi icap eden nimetlerin başında su gelir. Su konusundaki  Hadis-i Şerifler de dikkat çekicidir. Peygamberimiz Hz. Muhammed (asm), “Üç şey vardır ki bunlar asla yasaklanamaz: Su, ot ve ateş” buyurmuştur. Bu yasaklanamayan üç unsurun Müslümanların ortak malı  olduğu bildirilmiştir. (...) Peygamberimiz (asm), abdest almakta olan Sa’d’ın (ra) yanına uğradı ve ona: “Nedir bu israf?” dedi. “Abdestte israf olur muymuş?” diye soran sahabeye Hz. Peygamber (asm), “Evet, sen akar suyun  kenarında bulunsan bile’” buyurmuştur.” (Dr. Fatma Şensoy, Hadislerle Su, Sonpeygamber.info,  29.7.2019)

Bütün idarecilerin ve bilhassa büyük şehir belediye başkanlarının bu meseleye özel ilgi ve alâka göstermesi icap eder. Musluktan akan içme suyunun kaliteli olması ve içilebilmesi aynı zamanda ailelere de büyük destek anlamına gelir. 20 ya da 30 yıl önce içilen sular acaba bugün niye içilmesin? Ya da belediyelerin böyle bir vazifesi yok mu? Vatandaşa musluktan sağlıklı içme suyu ulaştıramayan bir belediyenin başarılı olduğunu ileri sürmesi kabul görür mü?

Musluktan akan sular içilemiyor, sağlıklı değil de ‘şişe suları’ ya da paketlenmiş sular sağlıklı mı? Bu  noktada da ciddî soru işaretleri ve sıkıntılar var. Konuya ciddiyetle eğilmeli ve çare bulunmalıdır. Hiç kimse bu meseleyi hafife almamalı.

Ve elbette musluklarla beraber tarihî çeşmelerimizden de mutlaka içilebilir su akmalıdır. İlâve olarak ihtiyaç olan sokaklara ve parklara yeni çeşmeler yapılmasını da idarecilerden talep ederiz...

Okunma Sayısı: 1804
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Abdulkadir Turan

    3.11.2019 16:33:36

    Su gibi;insanoğlu için son derece önem arz eden bir nimetin kıymeti,yazık ki bilinmiyor.Suyu israf ediyoruz ve bunda da bir beis görmüyoruz.Ülkemiz;güvenli musluk suyuna sahip olmayan ülkeler listesinde ne yazıkki.Bunu iyice düşünüp analiz etmek gerekli.Efendimiz(asm) 'in bu konuda Sa'd Bin Ebi Vakkas(ra) hazretlerine buyurmuş olduğu cevap,ciddi anlamda muhteşem ve manidar.Demekki bizim;suyun damlasını israf etmeye asla hakkımız yok ve olmamalı.Bu konuda idarecilerin ve bizlerin üzerine düşen çok önemli vazifeler var.Ve acilen bu konuya eğilmek ve çare bulmak gerekiyor.Yoksa akıbet kötü görünüyor,Allah muhafaza.

  • HÜSEYİN İLHAN

    3.11.2019 13:52:31

    Günümüz belediyelerinin temel vazifeleri önce PLANLI İMAR ALANLARI HAZIRLAMAK,hazırlanan bu planlarla ualşımı problem halinden çıkartmak,çarpık yapılaşmayı önleyip evlatlarımızın ve ülke insanının rahatlıkla barıncağı,ulaşabileceği şehirleşme ve yerleşimi sağlamkatır.Bu yapılırken altyapı hizmetleri asla basite alınamaz.Altyapı hizmetlerinin içinde de su isale hatları,su kaynaklarının sağlıklı olması için korunması,atıksuların arıtılması,atığı olan işletmelerin asla bunu bu sistemin dışında gelişigüzel dere,nehir ve su kaynalrı ile toprağa enjekte etmemeleridir.Bu kaideye riayet etmeyip toprak ve su kaynaklarına zarar verenler en ağır şekilde cezalandırılmalıdır. BELEDİYE demek spor kulubü işletmek,stad yapmak ve eğlenceler tertiplemek değildir.ÖNCELİK PLAN,ALTYAPI VE ULAŞIM ile temel ihtiyaç olan suyun kalitesini korumaktır.

  • HÜSEYİN İLHAN

    3.11.2019 13:47:42

    Muhterem kardeşim sizleri tebrik ediyorum.SU GİBİ AZİZ OLMAK.Evet yüce rabbimizin canlıların hayatının temel taşı olan üç şeyi o kadar bol bahşetmişki bunların biri el'an para ile satılmıyor.HAVA.İnsanoğlunun en uzun süre hava almadan yaşayanı 21 dakika civarında kalan dalgıç ki yarışmacı ve antremanlı biri.Havadan sonra ise su gelir ve o 'sudan ucuz,tabiri ile darb-ı mesel olan günlük hayatımızın olmazsa olmazı su'dur.Bilhassa plastik şişe ve dmacanalarda satışa sunulan suların sıhhati çok ama çok önemlidir.Zira bu sular güneşe karşı koyu renkli brandalar olmadan saklanır,teşhir edilirse sağlığımız açısından ciddi riskler taşıyor.O nedenle içme suyunu belediyelerin yeraltı şebekeleri ile sağlıklı olarak sunması temel görevidir.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı