"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

28 gün için gözler Meclis’te

23 Temmuz 2018, Pazartesi
YÜZBİNLERCE GENCİN MERAKLA BEKLEDİĞİ BEDELLİ ASKERLİK KANUNU BUGÜN TBMM Plan ve Bütçe Komİsyonu’nda GÖRÜŞÜLMEYE BAŞLANIYOR.

28 GÜN ASKERLİK KALKSIN İSTENİYOR

AKP tarafından hazırlanan ve TBMM’ye sunulan Bedelli Askerlik yasa tasarısında gözler “28 günlük askerlik” şartının kaldırılıp kaldırılmayacağında olacak. Konu, hem bedelli askerlik yapmak isteyenler, hem de siyasîler tarafından eleştirilirken, AKP yönetimi, kendilerine de yoğun tepkiler geldiğini dile getiriyor.

28 GÜNÜN DEVLETE MALİYETİ 1 MİLYAR TL

Bu şartın Meclis’te değiştirilebileceğini söyleyen AKP yöneticileri, ancak son kararı Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın vereceğini belirtiyor. Bu arada, 28 günlük askerliğin devlete bedelinin de 1 milyar lira civarında olduğu dile getirildi. Devletin de askerlik bedeli ödemelerinden 6 milyar liralık gelir elde etmesi bekleniyor.

***

28 gün için gözler Meclis’te

AKP tarafından hazırlanan Bedelli Askerlik yasa tasarısında gözler ‘28 günlük askerlik’ şartının kaldırılıp kaldırılmayacağında. Yetkililer tasarıyı ‘her açıdan külfet’ olarak değerlendiriyor.

10 binlerce kişinin beklediği bedelli askerlik 25 yaş, 15 bin TL bedel ve 28 gün şartıyla Meclis’te. Yarın, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmesi beklenen bedelli askerlikte beklenen gelir 6 milyar TL olarak hesaplandı. 28 günün maliyeti ise devlete 1 milyar TL olacak.  400 bin genci, 28 gün temel eğitime tabi tutmanın maliyetinin ise kulislerde, kişi başı aylık olarak 2-2 bin 500 lira olarak dillendiriliyor. Bu durumda, temel eğitim için yaklaşık 1 milyar lira harcamak gerekecek. Millî Savunma Bakanlığı yetkilileri, askere alış, terhis işlemleri dahil, 7-8 ayrı grup halinde planlanan bu eğitimin, personel ve bürokrasi açısından oluşturacağı külfetin de ayrı bir maliyeti olduğuna dikkat çekiyorlar.

28 gün sosyal medyanın da gündeminde 

Konuyu sosyal medya hesabından değerlendiren CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel şunları dedi: “Bedelli teklifindeki 28 gün askerlik hizmetine itirazlar var. Bu konu, ilgili komisyonlarda tüm taraflarıyla tartışılıp çözüme kavuşturulmalı. İki tarafın da gerekçelerini önyargısız olarak dinleyerek bir çözüm üretmeliyiz. Bu taleplere kulakları kapatmak doğru değil.” Konuya ilişkin bir paylaşım da CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım’dan geldi. Yalım şunları dedi: “ Özel sektörde çalışıp askerliğini yapmamış vatandaşlarımız #ASKERLİK için 28 gün işten ayrıldığında bu durum sıkıntılara yol açacak. 28 gün ile 6ay-1yıl arasında fark yok;her halükârda işverenle sorun yaşanacak.#BEDELLİ son kez olmalı ve çözüm için PROFESYONEL ASKERLİĞE geçilmelidir”

Son söz Erdoğan’ın

AKP kurmayları, ortaya atılan önerileri son olarak Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la değerlendirdikten sonra önergelerle yapacakları değişikliklere karar verecekler. Partide, 28 günlük temel eğitimden vazgeçilmesi yönünde görüş oluşmaya başladı. Yapılan maliyet hesaplarının bunda büyük etkisinin olduğu belirtiliyor.

Okunma Sayısı: 1756
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı