"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Can Dündar ve Erdem Gül tutuksuz yargılanacak

01 Nisan 2016, Cuma 19:35
Diplomatların ilk duruşmaya gelerek Dündar ve Gül'e destek vermesi, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın tepkisini çekmişti.

​Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül, MİT TIR'ları davası için bugün üçüncü kez hâkim karşısına çıktı. Dündar ve Gül'ün savunmalarının ardından, tutuksuz yargılanmalarına devam edilmesine karar verildi. Duruşmanın ardından Can Dündar, "Savcının bir tutuklama talebi olmadı, sanırım birleştirme talebi olacak" dedi.

25 Mart’taki duruşmada davanın kapalı görülmesine karar veren İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, milletvekillerinin duruşma salonunu terk etmeyi reddetmesi üzerine davayı 1 Nisan'a ertelemişti. Milletvekilleri hakkında yasal işlem yapılması kararlaştırılan mahkeme, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ve MİT'in davaya müdahil olmasını kabul etmişti.

Dava hakkındaki gizlilik kararı Can Dündar ve Erdem Gül’ün aileleri ve avukatlarını bağlamıyor. İlk duruşmada Can Dündar ve Erdem Gül’e destek vermek için Çağlayan Adliyesi’ne gelen büyükelçi ve konsoloslar Cumhurbaşkanı Erdoğan ve hükümet kanadının tepkisini çekmişti. Diplomatlar bugün yapılan duruşmaya katılmadı.

Duruşma sonrası, Can Dündar ve Erdem Gül açıklamalarda bulundu

Can Dündar, “Tutuklanmamızı bekleyenleri hayal kırıklığına uğrattık, özür dileriz” dedi.

Can Dündar, şöyle devam etti; “Koridorlarda olağanüstü hal koşulları vardı. Üç barikatı aşarak girebildik. Mahkemelerde bugüne kadar hiç görmediğimiz olağanüstü güvenlik tedbirleri altında bir yargılama oldu. Biliyorsunuz, kapalı duruşma oldu. Dolayısıyla sınırlı sayıda avukat girebildi. 500’e yakın avukattan, zannediyorum 100’e yakını girebildi. Bence iyi bir duruşma oldu. Çünkü dünyanın dikkati de bu duruşmanın üstündeydi. Türkiye de önemsiyor bu duruşmayı. Basın özgürlüğünü savunmamız gerekiyordu, öyle yaptık. Ben kendi savunmamda, bizim yargılanmamıza neden olan görüntüleri izlemek istediğimi söyledim. Bunun üzerinde izah etmek istediğimi söyledim.”

“Bu sadece bizim davamız değil, susturulmak istenen diğer gazetecilerin de davası”

“Bunun üzerine duruşma salonunda, buna izin verildi. Dosyadaki DVD’den o görüntüleri izledik, onun üzerinde izah ettim. Neden bunu kamuoyunun bilmesi gerektiğini, bir gazetecinin neden duyarsız kalamayacağını anlatmaya çalıştım. Suçlamalara tek tek cevap verdik. Avukatlarımız savunmalarını verdiler. Cumhurbaşkanı ve Milli İstihbarat Teşkilatı’nın müdahil olarak katıldığı duruşmada onların avukatları sorular sordu, onlara cevap verdik. Savcının sorularına cevap verdik. Ve bahse konu terör örgütü ile hiçbir alakamız olmadığını, tersine yıllardır bununla mücadele ettiğimizi ve aksine, iktidarın bu konudaki desteğini hatırlattık. Savcının bir tutuklama talebi olmadı. Zannediyorum bir birleştirme talebi olacak. Onu da önümüzdeki duruşmada göreceğiz. Bize desteğe gelen milletvekillerine, konsoloslara, diplomatlara, bizi başından beri destekleyen herkese teşekkür ediyoruz. Bu sayede bu davada çok önemli aşama kaydettiğimizi düşünüyoruz. Gazeteciliği sonuna kadar savunduğumuzu düşünüyoruz. Bu sadece bizim davamız değil, susturulmak istenen diğer gazetecilerin de davası. En azından onun önünü kestiğimizi düşünüyoruz.”

“Burada gazeteciliği savunduk, bundan sonra da böyle olacak”

Erdem Gül de, “Kendi savunmamda, ‘Basının şu anki iktidarın etrafına kenetlenmiş durumuna çok kafayı takmayın. Türkiye’de basın geleneği çok köklü ve eskidir. Batı kadar, en azından bizim tarihimizde basın geleneği vardır. Dolayısıyla, bugünkü görüntü geçicidir. Ama bağımsız ve tarafsız yargı, bugün burada gazeteciliğin yargılandığını görmelidir. Gazetecileri de adliyeden çıkarıp kendi haber alanlarına göndermelidir’ dedik. Sonuçta, burada gazeteciliği savunduk, bundan sonra da böyle olacak” şeklinde konuştu.

“Onların hesabını kendileri versinler”

Bir basın mensubunun, Fethullah Gülen ile ilgili sorusuna Erdem Gül, “Bize soruldu ve eğer varsa geçmişte onlar beraber yaptılar. İktidar bir sabah kalkıp, ‘Benim iktidar olduğum dönemde bir paralel yapı kurulmuş’ dedi. Biz bir sabah öğrendik. Geçmişte o ‘Paralel’ dediklerine ilişkin suçlamalar vardı. O çevrelere karşı kalkan olmuşlardı. Sonra bir sabah 17 Aralık oldu ve ‘Paralel’ dediler. Onların hesabını kendileri versinler. Biz orada yoktuk zaten. O fotoğrafın içinde ikisi vardı. Dolayısıyla, hükümetin o hesabı vermesi gerekir” yanıtını verdi.

Can Dündar ve Erdem Gül, duruşma sonrası adliyeden sloganlarla uğurlandı. Grup, 2 gazeteci Adliye binasından çıktıkları sırada ‘Özgür basın susturulamaz’ sloganı attı.

DHA

Etiketler: can dündar, erdem gül
Okunma Sayısı: 2372
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı