"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Darbelerin anası 27 Mayıs

27 Mayıs 2017, Cumartesi
Cumhuriyet tarihinin ilk darbesinin üzerinden 57 yıl geçti.

Demokrasiye yapılan bu ilk darbe, 27 Mayıs 1960 sabahı bir grup subayın yönetime el koymasıyla yaşandı. 37 subaydan oluşan Milli Birlik Komitesi tarafından yapılan darbe ile anayasa ve TBMM feshedildi, Cumhurbaşkanı Celal Bayar ve Başbakan Adnan Menderes başta olmak üzere birçok Demok-rat Partili tutuklandı. Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk darbesi, 27 Mayıs 1960’da gerçekleşti. Bu süreç, Türkiye için demokrasinin askıya alındığı bir dönem oldu. Çok partili hayata geçilmesinin ardından “Yeter söz milletin” sloganıyla 1950’de iktidara gelen DP, iktidarını 10 yıl sürdürdü. DP iktidarının son dönemlerinde ise ülkede yaşanan gerilim, zaman zaman şiddetle kendisini gösterdi. Ülkede yaşananlar sebebiyle İstanbul ve Ankara’da sıkıyönetim ilan edildi. Ankara’da, 5 Mayıs 1960’da bir öğrenci grubu, “555K’’ yani “5’inci ayın 5’inde saat 5’te Kızılay’da” koduyla gösteri düzenledi. 21 Mayıs’ta da Harp Okulu öğrencileri sokağa çıktı ve Zafer Anıtı’na kadar “sessiz yürüyüş” yaptı.

İtibarları 1990’da iade edildi

TBMM tarafından 11 Nisan 1990’da kabul edilen kanunla, Adnan Menderes ve onunla idam edilen arkadaşlarına iadeiitibar yapıldı. Aynı kanun uyarınca Menderes, Polatkan ve Zorlu’nun naaşı 17 Eylül 1990’da İmralı’dan alınarak, devlet töreniyle İstanbul Vatan Caddesi’nde yaptırılan anıt mezara taşındı. Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk darbesinin üzerinden 52 yıl geçtikten sonra 11 Nisan 2012’de, TBMM’de Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu kuruldu.

***

Konuyla benzer içerikler:

Okumak için tıklayınız:

Bütün darbelere karşı çıkan tek gazete Yeni Asya'dır

***

Her duruşun bir bedeli var

Yavuzyiğitoğlu, Yeni Asya gazetesinin bütün yayın hayatı boyunca gösterdiği prensipli, hakkaniyetli, doğru duruşunun bedelini ödediğini belirterek, “Doğru bir duruşla hakkı seslendirmek zordur” dedi.

Devamını okumak için tıklayınız:

http://www.yeniasya.com.tr/roportaj/her-durusun-bir-bedeli-var_406018

Tam demokrat mihenk taşı: “Yeni Asya”

Yeni Asya ne zamanki bir mesele hakkında bir fikir beyan eder ardından eleştirilerin ve adeta topa tutulmanın ardı arkası gelmez. Bu durum, ta ki o meselenin hakikatinin Yeni Asya’nın söylediği gibi olduğu anlaşılıncaya kadar devam eder. Tarih tekerrürden ibarettir ve biz bunları defaatle yaşadık-yaşıyoruz.

Devamını okumak için tıklayınız:

http://www.yeniasya.com.tr/akif-arslan/tam-demokrat-mihenk-tasi-yeni-asya_406201

AA

Etiketler: darbe, 27 mayıs
Okunma Sayısı: 2688
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı