"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

İdarî Mahkemeden çevreci karar

06 Ağustos 2018, Pazartesi 21:23
Çanakkale’nin oksijen deposu olarak bilinen Kazdağları, uzun süredir devam eden maden arama projeleriyle delik deşik edilmişti. Çanakkale İdare Mahkemesi ise olaya el attı ve tabiatı sevindirecek bir karar imzaladı.

Çanakkale İdare Mahkemesi, Oreks Madencilik firmasının Yenice’de bulunan maden kapasitesini artırmasıyla ilgili Çanakkale Çevre İl Müdürlüğü’nün verdiği ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararını iptal etti. Mahkeme kararında söz konusu firmanın maden kapasitesini artırırken ÇED raporunu hazırlamaktan kaçındığına dikkat çekti. Kazdağları bölgesinde bulunan Yenice İlçesinde maden araması yapan Oreks Madencilik, 738 hektar olan mevcut maden sahası kapasitesine ek olarak 74,56 hektar yer altı madenciliği projesi için Çanakkale Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne başvurdu, Müdürlük de kapasite artırımı için ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı aldı.

İptali talep edildi

Bu kararın hukuk aykırı olduğunu belirterek dava açan TMMOB’a bağlı Ziraat Mühendisleri Odası ve İda Dayanışma Derneği, toplam 738,88 hektar ruhsat alanının genişletilerek 74,56 hektar alanda daha çalışma yürütüleceğini, dolayısıyla maden işletme ruhsat alanıyla ilgili yönetmelik gereğince 25 hektarlık sınırdan daha büyük bir alanı kapsadığından faaliyet konusunun ÇED sürecine tabi olduğuna işaret ederek, iptal edilmesini talep etti.

Hukuka uygunluk bulunmadı

Kararda “ÇED Gerekli Değildir belgesinde de Yeraltı Maden Ocağı İşletmeciliği proje alanı 70 hektar ve kapasite artışı ile toplam proje alanı 74,56 hektar olan ve yukarıda ayrıntılı olarak yer verilen Yönetmelikte düzenlenen 25 hektarlık sınırdan daha büyük bir alanı kapsadığı anlaşılan faaliyet konusu kapasite artışı projesinin, ÇED sürecine tabi olduğu ve ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verilemeyeceği anlaşıldığından, dava konusu davalı Çanakkale Valiliği’nin ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir’ kararında mevzuata ve hukuka uygunluk bulunmadığı sonucuna varılmıştır” ifadeleri yer aldı.

Bu karar emsal olacak

Davayı açanlardan Çanakkale Barosu Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu Başkanı Ali Furkan Oğuz Artı Gerçek’e yaptığı değerlendirmede “kararın Kazdağları için önemli bir karar olduğunu” ifade etti. Oğuz değerlendirmesinde şunları söyledi: “Davaya konu proje Kaz Dağları’nın eteğinde Yenice ilçesinin Kalkım Beldesi’nde bulunuyor. En yakın yerleşim birimi olan Kalabakbaşı Köyü’ne uzaklığı 2 km ve projenin ortasından da büyük bir dere olan Han Deresi geçiyor. Bakır, çinko, gümüş madeni kapasite artışı olan bu proje Çanakkale’deki diğer vahşi madencilik projeleri gibi bölgeyi, halkı sağlığını, Kaz Dağları’nı, önemli tarım alanı olan Kalkım-Hamdibey Ovası’nı, Gönen Barajı’nı ve Agonya Ovası’nı sonuç olarak yaşam alanlarımızı ciddi anlamda tehdit ediyor. Bu önemli karar bölgemizi tehdit eden diğer projeler için açtığımız diğer davalarda da öncü olacaktır.”

Okunma Sayısı: 1652
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı