"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

İlk destek bankalara

10 Nisan 2019, Çarşamba 17:20
Açıkladığı reform paketinde ilk olarak bankacılık sektörüne odaklanacaklarını söyleyen Hazine ve Maliye Bakanı, kamu bankalarının sermayelerini güçlendireceklerini söyledi.

İlk olarak bankacılık sektörüne odaklanacaklarını söyleyen Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, kamu bankalarının sermayelerini güçlendireceklerini söyledi. Albayrak, enflasyonla mücadelede önceliğin gıda sektörü olduğunu kaydetti. Türkiye Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Yeni Ekonomi Programı kapsamındaki “Yapısal Dönüşüm Adımları 2019” başlıklı toplantıda açıklamalarda bulundu. 2019 yılında hayata geçirmeyi taahhüt ettiği reformları açıklayan Albayrak finans sektörü ile ilgili adımların başı çektiğini kaydetti. Albayrak yeni ekonomi programında bankacılık sektörünün güçlü yapısını sürdürmesinin ve reel sektörü finanse etmeye devam etmesini temin etmenin bu programın en önemli önceliklerden biri olduğunu belirtti. Albayrak “İlk adımımız kamu bankalarımızın sermayelerini güçlendirmek olacak” diyerek, “kamu bankalarına toplam 28 milyar Türk Lirası Devlet İç Borçlanma Senedi verileceğini” söyledi.

Kapsamlı strateji Mayıs’ta paylaşılacak

Albayrak, enflasyonla mücadelede öncelikli olarak gıda sektörüne odaklanacaklarını ifade ederek bu çerçevede hayata geçirilecek en önemli yapısal reformun “Tarımda Milli Birlik Projesi” olacağını kaydetti. Albayrak, kapsamlı stratejinin Mayıs ayında kamuoyu ile paylaşılacağını belirtti. Kooperatif yapısının merkezde olduğu ve ürün ve bölge bazında sözleşmeli tarımın yaygınlaştırılmasının sağlanacağı bir yapı düşündüklerini ifade eden Albayrak “Taze meyve-sebze pazarında dengeleyici unsur olması amacıyla Tarım Kredi Kooperatifi ortaklığıyla Sera AŞ kurulacak” diye konuştu. Bakan ayrıca, verilecek desteklerle 47 milyon olan küçükbaş hayvan varlığının 4 yıl içinde 100 milyona yükseltileceğini kaydetti.

Kesintiler, Kıdem Tazminatı Fonu’nda toplanacak

Bakan Albayrak, gelecek süreçte, ekonomiye bahsedilen faydaları sağlayacak güçlü bir tamamlayıcı emeklilik sistemini hızla hayata geçirmeyi planladıklarını dile getirerek, “Vatandaşlarımızın kazançlarına göre, azdan az çoktan çok, belirleneceği zorunlu bir bireysel emeklilik sistemini yani tamamlayıcı emeklilik sistemini yeniden ele alacağız. Bu sistemle birlikte Kıdem Tazminatı Reformunu da hayata geçireceğiz. Tüm paydaşlarımızın katılımı ile tıpkı çalışanlardan olduğu gibi iş verenden de yapılacak kesintiler BES ile entegre Kıdem Tazminatı Fonu’nda toplanacak” diye konuştu.

***

Demokrasi olmadan reform işe yaramaz

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın bugün açıkladığı “Yeni Ekonomi Programı”na ilişkin, “Demokrasinin olmadığı bir yerde istediğiniz yapısal reformları yapın işe yaramaz” ifadelerini kullandı.

Erdoğdu, şu ifadeleri kullandı: “İş dünyası hareketsiz bir durumda mazbatanın verilmesini bekliyor. Eğer aksi bir durum olursa ülke tam anlamıyla felaketle karşı karşıya kalacak. Demokrasinin olmadığı bir yerde istediğiniz yapısal reformları yapın işe yaramaz. Ekonomi, 10 gündür katledilen yasa ve milletin iradesini hiçe sayan bir devlete güvenmez. Böyle bir demokrasi ve hukuk anlayışıyla bu krizden çıkmanın imkanı yok. Ekonomide düzlüğe çıkmanın tek ilacı demokrasi hukuk ve özgürlüğün sağlanması. Bugün yaptıkları açıklamada sadece yargı ve hukuk reformuna dair somut iki-üç adım olsaydı piyasada heyecan dalgası oluşturulabilirlerdi ama piyasaya yeni bir hayal kırıklığı daha yaşattılar.” Reform paketi beklerken, belirgin olmayan reform vaat paketi ile karşılaştık. Maalesef ekonomik krizin ciddiyetini hala tam anlamıyla kavrayamamış bir yönetimimiz var” ifadelerini kullandı. Ankara - aa 

***

Reform bunun neresinde?

Hazine Bakanı Berat Albayrak’ın  Yeni Ekonomi Programı kapsamındaki “Yapısal Dönüşüm Adımları 2019” başlıklı toplantıda yaptığı açıklamalara ekonomistlerden ilk tepkiler ve eleştiriler geldi. Ekonomist Yalçın Karatepe, “Kurumlar vergisini azaltacaklar ve vergiyi tabana yayacaklarmış. Vatandaşa ek vergi yolda...” ifadelerini kullanırken, Ekonomist Uğur Gürses, “”çalışmalar devam ediyor” brifingi... Reform bunun neresinde?” şeklindeki mesajıyla Bakan Albayrak’ın açıklamalarına tepki gösterdi. Ekonomi uzmanı Emre Alkin ise paketle ilgili şu değerlendirmeyi yaptı; “Açıklamalardan anladığım şu: -Ekonomik adımları hemen atacağız ama yapısal reformlara sonra bakacağız - Bankacılık ve Finans acil neşter atılması gereken bir konu - Tarım ve Gıda’da başka birşey deneyeceğiz - Teşvikleri daha akılcı ele alacağız - Vergilerde yeniden yapılanma var.”

AA

Etiketler: albayrak
Okunma Sayısı: 2099
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı