"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Soruşturmalar iftiracılara dönüyor

20 Ekim 2017, Cuma 00:10
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, “İster OHAL olsun ister farklı hal olsun hiç kimse haksız yere kimseyi suçlayamayacak. Savcılarımız da iftira atanlarla ilgili soruşturma başlatıyor. Asıl terör örgütleriyle mücadele eden yargıyı meşgul etmesin” dedi.

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, Anadolu Ajansı Editör Masası’nda gündeme ilişkin soruları cevapladı, açıklamalarda bulundu. “Ağustos ayında çıkartılan KHK ile Ceza Muhakemesi Kanunu’nda değişiklik yapıldı. Artık her ihbar için soruşturma başlatılmıyor. Böyle bir düzenlemeye neden ihtiyaç duyuldu?” sorusu üzerine Gül, şunları söyledi: “Bu vatandaşlarımız için iftirayı, yersiz suçlamayı lekelenmeyi, çamur at izi kalsın davranışını  sona erdirecek çok önemli bir düzenleme. FETÖ yargılandırmalarının bilinçli olarak sulandırılması ve yaşanan suiistimallerin önüne geçmek için bu düzenlemeye gidildi. 

Lekelememe hakkını burada kullandık

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland ile görüşmemiz oldu. Bir İngiliz vatandaşı, Uluslararası Af Örgütünün Türkiye Temsilcisi hakkında inceleme vardı. Bu inceleme neticesinde kendisiyle ilgili iddialar soyut, genel olduğu için soruşturma açılmamasına karar verildi. OHAL düzenlemesiyle getirdiğimiz bu lekelememe hakkını burada kullandık. ‘OHAL döneminde hukuk askıya alındı, özgürlükler kısıtlandı.’ diye söyleniyor. 

Tam da özgürlükleri koruma anlamında, OHAL bile olsa biz vatandaşlarımızın hukukunu koruma anlamında çok önemli bir reform getirdik. Bunu da herkes için savcılarımız uyguluyor.” 

İş adamlarını iftirayla tedirgin ediyorlar

Düzenlemeden önce yargıya “bu kişi şu terör örgütüyle bağlantılı” şeklinde çok sayıda isimsiz ve soyut dilekçe ve ihbarın geldiğini vurgulayan Gül, bu başvurular üzerine de adlî makamların dosya açtığını, dosyaya bağlı olarak da emniyet güçlerinin hakkında iddiada bulunan kişinin ev ya da işyerine gönderildiğini belirtti. Yapılan düzenlemeyle, iddiaların hedefindeki kişiler hakkında kayıt açılmayacağını, böylelikle de vatandaşların lekelenmeyeceğini anlatan Bakan Gül, şöyle devam etti: “İster OHAL olsun ister farklı hal olsun hiç kimse haksız yere kimseyi suçlayamayacak. Savcılarımız da iftira atanlarla ilgili soruşturma başlatıyor. Kimse bu yargılamaları sulandırmaya kalkmasın. Asıl terör örgütleriyle mücadele eden yargıyı meşgul etmesin. Bir iş yükü getiriyor, iş yapanı, iş adamlarını, vatandaşları, memuru bu konuda iftiralarla tedirgin ediyorlar. Bunu ortadan kaldıracak bir düzenleme yapılmıştır.” 

Tutuklanması suçlu olduğu anlamına gelmez

Öte yandan Abdülhamit Gül “ABD ile dün bir görüşme oldu. Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcımız başkanlığında, Adalet Bakanlığımızdan da bir genel müdürümüzün katıldığı bir toplantı geçti. Toplantı çok verimli sonuçlandı. Bundan sonraki etapların da daha olumlu sonuçlara sebebiyet vereceğini düşünüyorum” dedi. Bir ülkenin kendi vatandaşına suçsuz yere damga vurmaktan kesinlikle mutlu olmayacağına dikkati çeken Gül, suç işleyen birisinin de mutlaka yargı önünde hesap vereceğini belirtti. Yargılama neticesinde suçsuz olduğunun da ortaya çıkabileceğine işaret eden Abdulhamit Gül, “Tutuklanması bunun suçlu olduğu anlamına gelmez. Kuvvetli bir şüphe var. Savcılık makamı bunu araştırıyor. İddianame hazırlayacak, mahkeme kabul ederse yargılanacak.

‘Belki irtibatın olmadığı anlaşılacaktır’

Gül, başka isimlerin de olup olmayacağının sorulması üzerine de “Soruşturmada çıkan deliller, belgeler, tanıklar, bunların hepsi soruşturmada ilgili kişi aleyhine deliller olabileceği gibi onun lehine de deliller çıkabilir. Dolayısıyla soruşturma tam tamamlanıp iddianame çıkıncaya kadar tüm bunların hepsini savcı topluyor. Belki irtibatlar artacaktır, farklı kişiler çıkacaktır ya da elde delillere göre irtibatın olmadığı anlaşılacaktır. Bunların hepsi muhtemel. Ama savcılık makamı bu konuda en hızlı şekilde, en adil bir şekilde,sorumluluğunun bilincinde olarak soruşturmayı sürdürüyor. Umarım çok kısa bir sürede gerçekler ortaya çıkmış olacak.”

AA

Okunma Sayısı: 12331
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı