"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Tevazu ve hoşgörüyü kaybettik

27 Mart 2016, Pazar
Nilhan Osmanoğlu: “Şu an kaybettiğimiz en büyük şey tevazu ve hoşgörüdür. Hoşgörü İslamın temel unsuruydu. Osmanlı Devleti, bunu merkezine almıştır.”

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Daire Başkanlığının düzenlediği, “Torununun Dilinden Kösem Sultan II” adlı programda, Mahpeyker Kösem Sultan’ı, II. Abdülhamid Han’ın 5. kuşaktan öz torunu olan Nilhan Osmanoğlu anlattı.

İBB Ali Emiri Efendi Kültür Merkezinde gerçekleşen programda, Nilhan Osmanoğlu, son dönemde yaşanan terör olaylarından dolayı büyük bir üzüntü yaşadığını belirterek, “Osmanlı referansını almadan Cumhuriyeti devam ettiremeyiz. O yüzden köklerimizden ayrılmak büyük bir yanlış olur. Osmanlıca muhakkak bilinmeli, tarihî bağ koparılmamalıdır” dedi.

KUR’ÂN ANAYASASI

Padişahların nefislerini terbiye etmek için şeyhülislâmlarla gönül bağı kurduklarını anlatan Osmanoğlu, şunları söyledi: “Osmanlı Devleti, hoşgörü ve Kur’ân anayasasını benimsemiş devletti. Şu an kaybettiğimiz en büyük şey tevazu ve hoşgörüdür. Hoşgörü İslâmın temel unsuruydu. Osmanlı Devleti, bunu merkezine almıştır. Halkı anlamak da bir hayli önem arz ederdi. Dedem Sultan Dördüncü Murad tebdili kıyafet halkın nabzını tutardı. Dördüncü Murad, Tebdil-i kıyafet fikrini annesi Kösem Sultan’dan alıyor. Ondan dolayı kitabımda Kösem Sultan’ı anlatan kitabıma ‘Kadın Padişah’ ismini verdim.”

EKBERİYET SİSTEMİNE GEÇİŞ

1. Ahmet döneminde ekberiyet sistemine geçildiğini aktaran Osmanoğlu, “Osmanlı’da kardeş katli ve kardeşlerin feda edilmesi yoluyla tahta çıkılırdı. Ekberiyet sistemiyle bu sona erdi. Ekberiyet sistemi, şehzadelerden en büyüğünün tahta çıkmasıdır. Fakat bu sistemde şehzadeler sancağa çıkmamaya başladı. Dolayısıyla askerî eğitim almamaya başladılar. Bana göre ekberiyet sistemi Osmanlı’nın duraklamaya girmesinde bir etkendir” ifadelerini kullandı. Faaliyetin sonunda Nilhan Osmanoğlu’nun “Kadın Padişah Mahpeyker Kösem Sultan” adlı kitabı katılımcılara armağan edildi.

TOPKAPI SARAYI’NA ÜCRETLE GİRİYORUM

Dünya genelinde yaşayan 13 Sultan 25 Şehzade olduğunu söyleyen Osmanoğlu, “Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşayan bir Osmanoğlu olmak en büyük yalnızlık. Topkapı Sarayı’na her Türk vatandaşı gibi ücretle giriyorum. Ama girince kahroluyorum. Çünkü rehberler çok yanlış anlatıyorlar. Ben bunları görmemek için pek gidemiyorum” dedi.

AA

Okunma Sayısı: 3099
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Hayati Binler

    28.3.2016 10:14:55

    İllâ edeb, illâ edeb.

  • demokrat

    27.3.2016 20:34:19

    her şeyde toptancıyız.devletin bekası için fetva alıp çocuk katledenler de bizim padişahlar,fütuhat yapanlar da...

  • Ali Tam

    27.3.2016 17:01:28

    Tarihin günümüzde anlatimi yansimasi Kemalizmin izin verdigi ölcüdedir. Zira bir Alman büyügünden isittim : "Tarihi muzafferler yazar" O halde o tarih gercegi degil muzafferin iradesini yansitir. Kemaliz tamamiyle bir Osmali, Islam ve Müslüman düsmanligidir bu nedenle tabanda PKK'nin vücuda gelmesine Ingiliz ve Israille birlikte kuruculuk yapmistir. Gercek Tarihe gelince o daima sirrlariyla umuma gizli kalacak gizli tutulacaktir. Simdilerde MYY Kösem S. diye bir dizi var. Sultan A. Han dizide herseyi yapiyor ama bir tek namaz kilmiyor. Osmanli Sultanlarinin bes vakit namazlarinda kusur ettigine ihtimal vermiyorum ama gercek yansitilmiyor ve öyle de kalacaktir. Cumhuriyet sonrasi yazilan tarih Kemalizmin tarihidir dolayisiyla kendi bildigini okutturur millete ve Üniversitelilere. Ben o tarihe itibar etmiyorum ve edeni de dinlemiyorum. Bakin Ikinci Avrupa'nin yazdigi tarihte Orta Cag Yeni Cag ve Osmanli yok! Bulamazsiniz yer vermemisler. Osmanli bize gizemli kalacaktir.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı