"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Tükenmişlik sınırındalar

03 Mayıs 2020, Pazar
Psikiyatrist Sezai Berber, “Sağlık çalışanları kolaylıkla yoruldum demezler, ama tükenmişlik eşiğinin sınırına yaklaşmak üzereler” dedi.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Yüksek Onur Kurulu üyesi, psikiyatrist Sezai Berber sağlık çalışanlarının psikolojik şikâyetlerinin normal karşılanmasını isterken, onların durumunu “Sağlık çalışanları kolaylıkla yoruldum demezler ama yoruldular. Metal yorgunluğu diye bir şey var. Tükenmişlik eşiğinin sınırına yaklaşmak üzereler” sözleriyle özetliyor. Sezai Berber’e göre tüm sağlık idarecilerinin sağlık personelini karar alma mekanizmalarından uzaklaştırdığı için psikolojik şikâyetlerin arttığını anlatırken, sağlık çalışanlarına dönük sözlü ve fiziksel şiddetin sürekli arttığı uyarısı yapıyor. “Bu duruma acilen son veren önlemler alınmalı” diyen Berber, Sağlık Bakanlığı’nın tüm sağlık meslek örgütlerini salgın yönetimi sürecine dahil ederek süreci daha şeffaf yönetmesi gerektiği uyarısı da yapıyor.

SİSTEMDEKİ BOZUKLUK PSİKOLOJİYİ BOZUYOR

Psikolog Arda Yıldırım, virüse enfekte olma korkusundan çok çalışma sistemlerindeki bozuklukların sağlık personelinin psikolojisini yerle bir ettiği mesajı veriyor. “Örneğin sağlık politikalarıyla artmış vaziyette olan tükenmişlik ve yetersizlik halleri, salgın sürecinde daha da yoğunlaştı” diyen Yıldırım, tükenmişliğin tabiî olarak görülmemesini istiyor. Yıldırım’a göre tükenmişlik, riskli iş kollarının ‘doğal kefareti’ olarak görülmemeli. Yıldırım “İş yerlerinde idarecilerin şeffaflıktan uzaklaşması, artan mobbing ve işçi sağlığı-güvenliği gereklerinin yerine getirilmemesi de psikolojik iyi hal ihtimalini ortadan kaldırıyor” derken, sağlık çalışanlarına alkışlarla kahraman rolü biçilmesini de eleştiriyor. Yıldırım, “Kahraman rolü de ruhsal açıdan bir yük getiriyor. Kahramanlık rolü, gerçek sorunların gizlenmesine yarıyor” diyor ve sağlık çalışanlarının örgütlü dayanışma ihtiyacının güçlenmesini ruh sağlıklarının düzelmesinin temel şartı görüyor.

Etiketler: tükenkişlik, sınır
Okunma Sayısı: 2823
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Sebahattin UNAL

    3.5.2020 17:11:02

    Sağlık hizmetlilerimiz en önemli vazifelilerimiz. Şimdi bu insanlara şiddet uygulayanları anlayamıyorum gitti. Evet bir tanıdığımız tehlikede ise ve bu vazifelileri biz sıkıntıya yönlendiriyor, strese sürüklüyor isek, onlara nasıl faydalı olsunlar. Veya bu hareketimiz ile kaderi mi tenkit ediyoruz. Yahu neresinden tutalım bu olayları. Aslında bu tür zorba insanları (tamam bir yakını için böyle yapıyor) ağırlaştırılmış şartlarda hapsetmek lazım. Bir daha önemli bir vazifeliyi strese sokmak nedir iyi bir öğrensin. Hayret ediyorum yani. Çocukken bir akrabamız için biz de yapmıştık, şimdi o halime üzülüyorum. (Gerçi bir akrabam yaptı ben destek olmuştum, ama aynısı) Bunu çocuklar bile yapmamalı...

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı