"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Türkiye sandık başında

01 Kasım 2015, Pazar 08:37
Türkiye, 26. dönem milletvekillerini belirlemek için bugün sandığa gidiyor.

54 milyon 49 bin 939 yurtiçi seçmenin bulunduğu ülkede 16 siyasi parti seçime giriyor. 

Yurtiçinde 54 milyon 49 bin 939, yurtdışında 2 milyon 880 bin 968 seçmen olmak üzere toplam 56 milyon 930 bin 907 kayıtlı seçmen bulunuyor. Yüksek Seçim Kurulu (YSK), yurtiçi için 71 milyon 401 bin 155, yurtdışı temsilcilikleri için 3 milyon 100 bin, gümrükler için 787 bin 800 adet olmak üzere toplam 75 milyon 288 bin 955 oy pusulası basılmasına karar verdi. 

Bugünkü seçimlerde, 25. dönem milletvekili genel seçiminde kullanılan ‘evet’ mühürlerinin kullanımındaki olumsuzluklarla karşılaşılmaması için yeni ‘evet’ mührü kullanılıyor. 

Seçimde 16 siyasi parti yarışıyor: AK Parti, Bağımsız Türkiye Partisi, Büyük Birlik Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, Demokrat Parti, Demokratik Sol Parti, Halkların Demokratik Partisi, Komünist Parti, Millet Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi, Saadet Partisi, Vatan Partisi ile Halkın Kurtuluş Partisi 85, Hak ve Özgürlükler Partisi 78, Doğru Yol Partisi 67 ve Liberal Demokrat Parti 61 seçim çevresinde seçime katılacak. Seçimde Türkiye genelinde 21 bağımsız milletvekili adayı yarışacak. 

OY VERME SAATİ 

Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis'te vatandaşlar saat 07.00 - 16.00 arasında oy kullanacak. Bu iller dışında kalan diğer illerde oy vermenin başlangıç ve bitiş saatleri ise 08.00 - 17.00 olarak belirlendi. Bir sandık bölgesindeki seçmen sayısını 360-380 olmasını kararlaştıran YSK, köylerde seçmen sayısının 400’ü aşmadığı takdirde bir sandıkta oy kullanabileceğine karar verdi. 

DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR 

YSK, seçmenlerin dikkat etmesi gereken hususları ise şöyle sıraladı: "Nerede ve hangi sandıkta oy kullanacağınız, adresinizde gönderilen seçmen bilgi kağıdında yer almaktadır. Eğer seçmen bilgi kağıdınız elinize ulaşmadıysa, 'https//secmen.ysk.gov.tr/ysk/secmenBilgiYurtici.jsp' adresinden, kendinizin ve sizinle aynı hanede oturan yakınlarınızın oy kullanacağı yer ve sandık numarasını öğrenebilirsiniz." 

"KİMLİK NUMARALI KİMLİĞİNİZİ UNUTMAYIN" 

"Oy verme günü, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan nüfus cüzdanı, resmi dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hakim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askeri kimlik kartı gibi kimliği tereddütsüz ortaya koyan, fotoğraflı, resmi nitelikteki belgeyi yanınızda bulundurmayı unutmayınız. Geçerli bir kimlik belgesi olmayan seçmenlere oy kullandırılmaz.” 

"MÜHRÜ, TERCİH DAİRESİNİN DIŞINA TAŞIRMAYIN" 

"Sandık kurulu görevlisi, kimliğinizi alarak seçmen listesinde isminizi bulur ve kontrollerini yaptıktan sonra birleşik oy pusulası, zarf ve mührü size vererek, kabindeki oyunuzu kullanmanızı ister. Mührü, tercih dairesinin dışına taşırmayın. Mührü diğer partinin veya bağımsız adayın alanına taşırmayın. Birleşik oy pusulasında yer alan. tercih ettiğiniz siyasi parti ya da bağımsız adayın isminin altında bulunan daireye ‘Evet’ veya ‘Tercih’ mührünü basın ve kurumasını bekleyin. Mühürlediğiniz yer dışta kalacak şekilde oy pusulasını katlayıp zarfa koyun. Zarfı sandığa attıktan sonra sandık seçmen listesinde adınızın bulunduğu yerin karşısına imzanızı atın."

"BİR SEÇMEN, BİRDEN FAZLA ENGELLİ SEÇMENE YARDIM EDEMEZ" 

"Görme engelliler, felçliler veya bu gibi bedeni engelleri açıkça belli olanlar, o seçim çevresi seçmeni olan ve o sırada sandık alanında bulunan akrabalarından birinin, akrabası yoksa diğer herhangi bir seçmenin yardımı ile oylarını kullanabilirler. Bir seçmen, birden fazla engelli seçmene yardım edemez."

"CEP TELEFONUYLA KABİNE GİRMEK YASAK, CEZASI VAR" 

"Cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme yerine girilmesi yasaktır ve cezası bulunmaktadır. Bu tür cihazların, oy verme işlemi bittikten sonra iade edilmek üzere sandık kuruluna bırakılması gerekmektedir."

Okunma Sayısı: 1518
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı