"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Gidişat nereye?

Hüseyin GÜLTEKİN
07 Ekim 2019, Pazartesi
Şimdi aşağıda sonuçlarını vereceğim 2017 de Mak Araştırma Şirketi’nin toplumumuzun dinî değerler yönündeki durumu ile ilgili yaptığı araştırmanın sonuçlarını görünce ilk anda doğrusu şaşırdım.

İçimden bu acı ve korkunç tablo, İslâm ülkesi olan ülkemizin durumu olamaz dedim. Ruhumu ve kalbimi yaralayan, derin elem ve üzüntülere beni gark eden bu endişe verici tabloyu bir defa daha ihtiyatla ve temkinle okudum. 

Araştırma şirketinin bazı rakamları bana bir az abartılı gelse de, hemen her gün karşılaştığım, beraber olduğum, şu veya bu şekilde dinî konular üzerinde hasbihal ederek, fikir teatilerinde bulunduğum çevremdeki insanların hal-i perişaniyetlerine şahit olunca araştırma şirketinin önümüze koyduğu bu acı tablo hakkındaki şüphe ve tereddütlerimin azaldığını fark ettim.

Her fırsatta dilimizden düşüremediğimiz yüzde doksan dokuzu Müslüman olan bu güzel ülkemizin bilhassa yaz aylarındaki cadde ve sokaklarında ar damarlarını çatlatan müstehcenlikleri, açıktan işlenen her türlü gayr-ı meşrûlukları, artık önemsenmeden işlenen günah-ı kebireleri ve bütün bu pespayelikleri karşı toplumun kahir ekseriyetinin duyarsız kalmalarına bakınca, gerçekten burası bir İslâm diyarı mıdır? diye bir sual akla geliyor.

Sözü fazla uzatmadan araştırma şirketinin nazarlara verdiği anket sonuçlarına beraberce bakalım:

Toplumun % 14’ü Allah’a inanmıyor. % 25’i meleklere inanmıyor. % 24’ü Kur’ân’a inanmıyor. % 74’ü evindeki Kur’ân’ı hiç okumamış. % 37’si Hz. Peygambere (asm) inanmıyor. % 45’i kadere inanmıyor. % 27’si öldükten sonra dirilişe, yani ahirete inanmıyor. % 68’i Kur’ân’ı Arapça olarak okuyamıyor. % 75’i Kur’ân kurslarına hiç gitmemiş. % 77’si Peygamberimizin (asm) hayatını bilmiyor. % 43’ü camiye hiç gitmemiş. % 55’i Ramazan orucunu tutmuyor. % 70’i İslâm dinini öğrenmek için okumuyor. % 78’i beş vakit namazı kılmıyor. % 20’si duâ etmiyor. % 59’u gerektiği şekilde selâm vermiyor. % 46’sı halifeliği istemiyor. % 10’u işlediği günahtan herhangi bir pişmanlık duymuyor. % 35’i gusül almayı bilmiyor, almıyor. İmam Hatip Liseleri’nde namaz kılanların oranı % 25, İlahiyat Fakültelerinde % 50.

Korkunç tabloyu gördünüz değil mi? Anketteki bu sonuçlar bize biraz abartılı gelse de yukarıda dediğim gibi toplum dindar olarak bilinen kesimdeki ahlâkî aşınmalara, dehşetli savrulmalara, dünyevîleşmenin beraberinde getirdiği sefahet ve işlenen gayr-ı meşrûluklara bakınca haliyle “inandığınız gibi yaşamaz iseniz; yaşadığınız gibi inanmaya başlarsınız” gerçeğiyle yani araştırma şirketinin önümüze koyduğu korkunç tablo ile karşılaşmamız kaçınılmazdır. 

Olaya bir de Üstad Bediüzzaman’ın; “ tasarrufat-ı İlâhiye’yi sebeplere havale edip; büyük günahları serbestçe işleyip, nedamet edip, pişman olmamak, imandan bir hissesinin olmadığına delildir.” “İnsanların ağzından çıkan ve küfrü işmam eden kelimat eksik olmuyor. Ve “bir keşfe-l kuburun kırk kişiden bir iki kişisinin iman ile kabre girdiklerini müşahade etmiş..” gibi teşhis ve tesbitlerini de dikkate aldığımızda nazarlarımıza verilen bu acı tablonun hiç de abartılı bir tarafının olmadığını görüyoruz.    

Okunma Sayısı: 2770
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Harettin Özcan

    8.10.2019 13:33:50

    Bu anket asıl alınırsa Türkiye'nin yarısı inançsız demektir.

  • Harettin Özcan

    8.10.2019 13:19:56

    Ümitvar olunuz, istikbal inkılabâtı içinde en yüksek gür sadâ İslam'ın sadası olacaktır. Şimdi ekilen nur tohumları zemininizde çiçek açacaktır. Bu ve buna benzer ümitvar ifadeler, yazınızdaki anket sonuçları ile uyuşmamaktadır. İmansız insanların adedinin gayet derecede mahdut olduğu kanaatindeyim. Saygılar, Selamlar.

  • Abdulkadir Turan

    7.10.2019 17:16:36

    Kıyamet-i alamet olarak yorumlanabilecek bu korkunç tablo hepimizin ciddi anlamda teyakkuz halinde olmasını gerektiriyor.Günahlar aleni bir şekilde işlenir hale geldi.Edep sınırlarını aşacak hâl ve hareketler sergilenmeye başladı.Ehl-i iman insanlar çok dikkatli olmalı.Hatta elden geldiğince;o insanları,o bataklardan,tuzaklardan kurtarmaya gayret göstermeli.Bizlerin vazifesi bu olmalı...

  • Abdullah Tunç

    7.10.2019 11:41:56

    Sevgili yazarımız, Gidiş nereye? diye bir Soruyor. Yazının içinde cevap vermediğine göre cevabı bizden bekliyor olmalı...Bizde Risale- i Nur'un dili ile cevap vermeye çalışacağız. " Remizli bir nükte" şu kainata dikkat edilse görünüyor ki; içinde iki unsur varki,her tarafa uzanmış,kök atmış. Hayır,şer, güzel çirkin, nef,zarar, kemal noksan,ziya zulmet,hidayet dakalet,nur nar,iman küfür,taar isyan, havf uhabbet,gibi asarlarıyla,meyvele riyle, şu kainatta,ezdad, birbiriyle çar pışıyor,daime tagayyur ve tebeddüla ta mazhar oluyor.Başka bir alemin mahaulatının tezgahı hükmünde çark ları dönüyor.Elbette,ı iki unsurun birbi rine ZIT ılan dalları ve meticeleri enede gidecek,temerküz edip,birbirin den ayrılacak; o vakit,cennet,Cehen nem süretinde tezahür edecektir. " Burada on'u müspet, on'u menfi cennet ve cehennem malzemeleri belirtildi.Yazdığınız malzemeler hangi tarafın ise ona göre gidiş o tarafadır.

  • Müjdat Bayar

    7.10.2019 08:45:26

    Abartılmı sayılar olduğunu düşünüyorum.Hâlimiz perişan olsa da bu noktada değilizdir.Ümitsiz olmayacağız,çalışacağız.

  • R.Kalyoncu

    7.10.2019 08:28:35

    Bu tür anketler toplumdaki gerçeği yansıtmaz. Halifeliği istemeyenler bu ankette azınlıkta gösterilmiş. Yani, hem dinden imandan haberi yok, hem de halifelik olsun diyecek. Bu pek mantıklı değil..

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı