"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

İnsaniyetten İslamiyete: İyiliğe karşı teşekkür (2)

Hüseyin Şahinoğlu
25 Nisan 2020, Cumartesi
İNSANİYETTEN İSLÂMİYETE - Hazırlayan: HÜSEYİN ŞAHİNOĞLU

Teşekkür konusunda İslâmiyet ne diyor, diye baktığımızda çok net bir tablo ile karşılaşıyoruz. Her şeyden evvel Kur’ân-ı Kerîm, Rabbimizin “şekûr” olduğunu ifade ediyor. Yani O, “kullarının ibadet ve itaatleri karşısında memnun olan, bunları kabul eden ve bunlardan dolayı ebedî nimetler verecek olan” şeklinde kendisini niteliyor. 

 O’nun “şekûr” isminin geçtiği dört âyetten üçünde (Fatır, 30, 34, Şûrâ 23) “bağışlayıcı” anlamında “gafûr” ismiyle geçen “şekûr”, aynı zamanda onun günahlarımız karşısında mağfiret ediciliğini de dikkatimize sunuyor. Bir ayette ise “her şeyi bilen” anlamında “âlim” ismiyle birlikte zikrolunan “şekûr”, Allah’ın kullarının yaptığı her olumlu yöneliş ve tutumu bildiğini ve bunların karşılığını lutfedeceğini ifade ediyor. Diğer taraftan iki âyette de yine Rabbimiz kendisini “şekûr” ismi ile anlam yakınlığına sahip olan “şâkir” (Bakara 2/ 158; Nisa 4/147) ismiyle anıp aynı hakikate işaret ediyor. 

Esasında diğer insanî özelikler gibi iyilik karşısında “teşekkür” özelliği de işte Yaratıcımızın bu özelliğinin bizde yansıması olarak görünüyor. Dolayısıyla bize düşen Yaratıcımızın bu özelliğini perdelemeksizin onun tezahür etmesine imkân vermektir. Bu şuurda olmak şartıyla, ibadet de bir bakıma bu demek oluyor. 

Okunma Sayısı: 1387
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı