"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

“Tekfire çabuk cür’et edenler düşünsünler!”

Kâzım GÜLEÇYÜZ
08 Nisan 2025, Salı
Din-siyaset ilişkisini rayına oturtmak için aranan formül, Bediüzzaman’ın ortaya koyduğu ve “Siyaset dinin hizmetinde olmalı, din siyasetin değil” şeklinde özetlenebilecek prensip olsa gerek.

Bunun hayata geçirilmesi ise, dini bütün siyasî tarafgirlik ve karşıtlıkların üzerinde tutan bir anlayışla mümkün.

Burada özellikle dinî hassasiyetler adına ortaya konulacak tavırlar, hayatî öneme sahip. Meselâ, siyasî tartışmalara dinî söylemlerle müdahil olunması, hele siyaseten karşı olunan görüş sahiplerine “dinsiz, münafık” gibi sıfatların kolayca yakıştırılabilmesi, çok yanlış.

Bediüzzaman’ın bu çok kritik ve hassas konuda da kesinlikle gözardı edilmeyip dikkate alınması gereken son derece önemli ölçüler verdiğini görüyoruz.

Meselâ Sünuhat’ta diyor ki: “Dine imale etmek [meylettirmek] ve iltizama [dini gerekli görüp sahip çıkmaya] teşvik etmek ve vazife-i diniyelerini ihtar etmekle dine hizmet olur. Yoksa ‘dinsizsiniz’ dese, onları tecavüze sevk etmektir. Din, dahilde menfî tarzda istimal edilmez.” (ESDE, s. 498.)

Yine Said Nursî’ye göre, mü’min bir kişiden “kâfir bir sıfat” sâdır olabilir, ama bu, o kişinin —hele imanına delâlet eden başka sıfatlar taşıyorsa—küfrüne hükmetme gerekçesi olamaz. Onun için, “Tekfire çabuk cür’et edenler düşünsünler!” (Age., s. 472.) ikazında bulunan Üstad, aynı konudaki vurgulu Nebevî irşad ve uyarılara da dikkatimizi çekiyor.

Afyon mahkemesinde savcının kendisine yönelttiği “Onu tazyik eden bir kısım memurlara zındık ve münafık diyor” suçlamasına cevap verirken de şöyle diyor:

“Bîçare ve aldanmış ve vazife itibarıyla Said’i hapis veya tâzib etmiş bir kısım Müslüman ve ehl-i iman memurlara o münafık ve zındık tabirini vermek büyük bir cinayettir. Hâlbuki Said’i bilenler bilirler ki, mümkün olduğu kadar tekfirden çekinir. Hattâ sarih küfrü bir adamdan görse de, yine tevile çalışır, onu tekfir etmez.”

Esasen kişilerin imanı veya küfrü hakkında karar verecek mercî, İlâhî adalet terazisinin sahibi olan Allah’tan başkası değil, olamaz. Kul, aynı kulluk statüsünü paylaştığı başkalarını inançlarıyla ilgili olarak yargılama ve mahkûm etme hak ve yetkisini nereden alıyor?

Okunma Sayısı: 2227
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • HÇeşitcioğlu

    8.4.2025 23:58:52

    “Evet, o zamanda kırk-elli sene evvel hissetmiş ki, bazı münafık zındıkların siyaseti dinsizliğe alet etmeye teşebbüs niyetlerine ve fikirlerine mukabil, o da bütün kuvvetiyle siyaseti , İslâmiyetin hakaikına bir hizmetkar, bir alet yapmaya çalışmış.”Hutbei Şamiye. -Siyaset dinin hizmetinde olmalı RN da olmayan yanlış bir pelesenk br ezber. Çünkü siyaset/ idealoji tabiatı icabı herşey kendine alet eder kullanır din dahil. Din devlet olmadığından, devleti arkasına alan siyasi iktidar elbet dini de; her çeşit makyaj ve sağdan yaklaşıp kullanmak ister ve kullanır. Doğrusu nedir? Din ve siyaset birbirini kullanmak / alet etmek zorunda kalınca mümkün oldukça dindar/ mümin siyasetçi siyaseti dine alet eder, dini siyasete alet etmez!

  • Coşkun

    8.4.2025 20:01:28

    Din-siyaset siyaset-din çizgisi çok ince ve mayınlı bir saha.. o mayınlı sahadan geçmek herkesin harcı değildir.. geçenler de ya dini yaralar ya da kendisini..

  • Yunus

    8.4.2025 08:18:48

    Siyaset dinin hizmetinde olması demek aslında dinin de belli ölçülerde siyasette kullanılması demektir. Siyaset neden dine hizmet eder? Dinden güç aldığı için yapar. Yani siyaset dine hizmet etsin diyorsanız aslında dinin de bir ölçüde siyasete destek vereceğini kabul etmiş oluyorsunuz.

  • Halil İbrahim Karahan

    8.4.2025 06:20:22

    Allah razı olsun Rabb'im her türlü kötülüklerden korusun...

  • Salih baş

    8.4.2025 03:39:29

    Allah muhafaza nefsinden alıyor.kendini iyi karşısındakini kötü görüyor.şeytanın sağdan yanaşması

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı