"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Üstadın Ramazan’ları

Kâzım GÜLEÇYÜZ
22 Mart 2025, Cumartesi
Üstad Bediüzzaman’ın Ramazan’ları nasıl geçiyordu? Lâhikalar başta olmak üzere Risale-i Nur’un çeşitli yerlerinde ve Son Şahitlerin hatıralarında bu sualin cevabına ışık tutan değerli bilgiler var.

Aslında son müceddid olarak İlâhî bir tercih ve tavzifle görevlendirilmiş çok özel bir insanın, çileli, ama derece semeredar hayatındaki seksen küsur Ramazan’ın her birini nasıl yaşadığı, başlı başına meraka ve tetkike değer bir konu. Ama maalesef bunların, “Eski Said” dönemi olarak anılan safahatındaki çocukluk, gençlik, harp ve esaret yıllarına rastlayanları hakkında bilgi yok.

Buna karşılık, Rusya’daki esaretinden dönüp Darü’l-Hikmeti’l-İslâmiye âzası olarak görev yaptığı dönemde Lemaat isimli eserini Ramazan ayının yirmi gününde, her gün iki-iki buçuk saatini ayırarak telif ettiğini biliyoruz. (Eski Said Dönemi Eserleri, s. 641)

Risale-i Nur’un bazı önemli bahisleri de, bazıları hapiste olmak üzere Ramazan’da telif edilmiş.

Sürgün Ramazan’larında Üstad sık sık hastalık ve zehirlenmelerle de mücadele etmek durumunda kalmış. Meselâ Kastamonu hayatından ibretli sahnelerin yansıtıldığı Mehmet Feyzi ve Çaycı Emin imzalı mektupta, “Üstadımız bir Ramazan-ı Şerifte pek şiddetli hastalıkta, altı gün birşey yemeden, savm-ı visal içinde ubudiyetteki mücadelelerini terk etmediler” ifadesine yer veriliyor. (Tarihçe-i Hayat, s. 504)

Zaten hayatını baştan sona, eserlerinde bütün boyut ve derinlikleriyle anlattığı ubudiyet manalarını en mükemmel seviyede yaşayan bir örnek insan olarak, Üstadın Ramazan’ları da ubudiyetin bu aya mahsus renk ve yoğunluklar kazandığı aşamaları ifade ediyordu.

Her zaman derin bir tefekkür ilişkisiyle haşır neşir olduğu Kur’ân’la çok daha fazla ve yoğun bir meşguliyet, şirket-i maneviye mensupları arasında cüz taksimi suretiyle her gün okunan ortak hatimler, Ramazan’ın ikinci yarısında ve özellikle son on gününde Leyle-i Kadir’i arama niyetiyle geceleri ihya seferberliği ve talebelerine de bu istikamette yoğun teşviklerde bulunması, bu renklerin belli başlılarıydı.

Ama o bu gayret içindeyken, birileri de çıkıyor; yemek veya su kabına zehir atarak suikast yapma alçaklığına tevessül edebiliyorlardı. Nitekim bu çeşit yürek paralayıcı hazin olaylardan biri Emirdağ sürgününde gerçekleşmiş ve bunun detaylarını lâhikalarla Çalışkanlar hanedanı mensuplarının kayıtlara geçen hatıralarında okumak mümkün.

Hatıralarda, Üstadın teravih namazlarına dair de lâtif anekdotlar var. Meselâ Emirdağ hayatının ilk Ramazan’ında teravihleri bir süre camide kılmış, ama imam namazı hızlı kıldırdığı ve o da sûreleri okumakta yetişemediği için bilâhare camiye gitmekten vazgeçmiş.

Berzah yolculuğuna çıktığı son Ramazan’ında, on bir gün boyunca yatsının farzında imamlık yapmış, teravihleri ise talebeleriyle birlikte Tahirî Mutlu’nun arkasında kılmış. Sonrasında hastalığı şiddetlendiği için teravihleri kılamamış. Ve Ramazan’ın 25. Gecesi, Şanlıurfa’da rahmet-i Rahman’a kavuşmuş.

Okunma Sayısı: 1827
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Said Yüksekdağ

    22.3.2025 22:43:19

    Rabbim Üstadımız Bediüzzaman Said Nursî Hazretlerinden ve Ona sadakatle bağlı olup Risale-i Nurun hukukuna ihanet etmeyen enaniyetini şahs-ı manevî havuzunda eriten bütün Nur Talebelerinden ebeden razı olsun. Âmin 🤲🏼

  • Ömer

    22.3.2025 18:18:33

    Zulmü alkışlayamam, zalimi asla sevemem; Adam!Aldırma da geç git! diyemem, aldırırım. Çiğnerim, Çiğnenerim, hakkı tutar kaldırırım! Zalimin hasmıyım amma severim mazlumu… derim. Kaleminize sağlık tebrikler 👏👏👏🌅

  • Raşit örenel

    22.3.2025 16:20:25

    Bizi Kuran denilen o nihayetsiz semaya çıkaran, Risale-i Nur adlı merdivenden istihracen yazdığınız hem imani hem de içtimai tüm yazılarınızı tebrik ederim. Evet iman kurtarma asrındayız ama bir de bu vazifenin siyaset ve İçtimai hayata bakan yönleri var ve madem Üstad içtimai meselelerde de prensipler koymuş bu prensiplere uygun siyasi ve İçtimai yazılar da olacak, bu da tercih meselesi değil vazifeniz.

  • Said Yazar

    22.3.2025 12:32:28

    Risale-i Nurlar sadece imanı konularda yol gösterici olmayıp her alanda bizlere yol göstericidir.Özellikle sosyal konularda siyasal İslamcılara vagon olunmamalıdır...

  • Mustafa

    22.3.2025 12:28:46

    Allah razı olsun saygılar

  • Said Yazar

    22.3.2025 05:30:20

    Tebrikler harika bir yazı olmuş emeğinize sağlık

  • Enes

    22.3.2025 01:23:01

    Kazım ağabey son günlerdeki yazılarınızı okumak bizi mesrur ediyor. Bu tarzda yazmaya devam etmelisiniz. Kısır gündeme sıkışıp kalmıyorsunuz. Bu tür yazılarınıza ihtiyaç var.

  • Halil İbrahim Karahan

    22.3.2025 00:36:54

    Allah razı olsun, tam zamanında inşaallah öğrenip davranış haline getirmek nasib olur. Rabb'im her türlü kötülüklerden korusun...

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı