"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Şahs-ı manevî, sistem ile kuvvetlendirilmeli

Mehmet ÇETİN
26 Eylül 2020, Cumartesi
Şahs-ı manevî tahlilleri - 4

Birbiriyle münasebetli olanların ortak hareket tarzı sistemi oluştururken, bildiğimiz şahs-ı manevînin de “sistem” ile doğrudan bir benzerliği var. Söz konusu “hareket tarzı”; şahıstan ziyade şahıslardan müteşekkil manevî şahsiyetin temsili manalarını ihtiva ederken ihtiyaç oldukça yeri ve makamına göre şahısları da temsil eder.

Karakteristik vasıflar diye de isimlendirilebilen mevzu; Nur dairesinde, umum Risale-i Nur Külliyatı muhtevasında olup, Nur Talebeleri tarafından yıllardır uygulana gelen teamül hâlini alan düstur ve prensiplerdir.

Üstad Bediüzzaman, söz konusu şahs-ı manevîyi zaman zaman sistem ile âdeta özdeşleştirerek meselâ “Hüsrev Sistemi”, “Hafız Ali sistemi” gibi isimlendirmeler ile tarz noktasında kilit isimler olarak bu ağabeylerin şahsında temerküz eden vasıfları kategorize ederek pratize eder.

Hüsrev Ağabey vasfını, Nur Hizmetinde kendine daha yakın hissedenler onunla hareket ederken, Hafız Ali ve devamında Zübeyir Gündüzalp vasfını kendi tarzına yakın ve muvafık hissedenler de bugün bu anlayış ile hizmetlerini sürdürürler.

Zaman, şahıs zamanı değil, şahs-ı manevî zamanıdır, noktasından hareketle zamanla şahs-ı manevîyi temsilen geçmişte kullanılan Hüsrev-Hafız Ali sistemi ifadesi bugün artık sadece “sistem” olarak ifade edilir oldu.

Olsun, meseleyi isimde ısrar etmek yerine, mana ve muhtevaya dikkat ederek artık bundan sonra sistemi konuşmak lâzım.

Birbirilerinin güzel ve müsbet huy ve davranışlarından etkileşerek ve aralarındaki samimî kardeşlik münasebetlerini Allah rızası esaslı arttırarak sürdürülmesinin bir düzen dâhilinde, prensip ve teamüller doğrultusunda sağlam temellerle ikame edilmesi şahs-ı manevînin en güzel yansıması, sistemin kemâli anlamına gelir.

Zaman yürür, tesanüdle sistem kemâle erer.

Bir müessese düşünün ki muhtevasındaki bütün birimlerinin çalışma, yetki ve sorumlulukları sistematize edilmiş. Orada her çalışan; işleyen sistemde vazife, mesuliyet ve salâhiyetlerini bilerek hareket eder, muamele devam eder. Hangi şahıs gelirse gelsin, bu sisteme uyarak işini yapar. İşte bu kurum istikbale emin adımlarla yürür.

Sistemin verimli çalışmasında her makamdaki vazifelilerin dirayetle çalışması çok hayatîdir. Şahısların dirayet ve gayretlerinden müteşekkil şahs-ı manevî, ziyadeleşen tesanüd oranında kuvvet bularak tecelli eder.

Sisteme tabi olan; şahıslar değişse bile sistemi esas aldığı için hizmet sağlıklı devam eder, dolayısıyla şahs-ı manevî mukavemetini muhafaza eder.

Sözün özü şu ki: Risale-i Nur, talebesinden ittihad ve tesanüdü istemesinden hareketle Risale-i Nur’un şahs-ı manevîsi ile de ehl-i imana moral, ümit ve huzur kaynağı olsun, uhuvvet ve muhabbeti tahakkuk ettirsin.

Okunma Sayısı: 1874
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • kemal günek

    26.9.2020 20:26:45

    degerli agabeyim,konu önemli ve bugün bu düşünceye çok ihtiyaçvar allah rzı olsun snden. bugün müslümanlardaki sorun,samimiyet,samimiik ise ilahi rıza için şahısların bireysel yetenek imkan bilgi kabiliyet leriile irşad teblig etmesi kmseden aerm mtaltf eklemeksizin şahısların amaç ları dogrultusunda ki eylemleri maca yönelik çabadır, bu şuuru, ile hareket eden tüm yapılar ya birbirleriile destek istişare etmeli yada engel olmamalı yada kıskançlık isim şöhret için,münafık kafirle beraber müminere buguz etmemelidir,gayret ilahi rıza için olanlar birbirlerinin gayretine ya destek olmalı yada kendi çabasını kuvvetlendirmelidir.yani mümin müminin kıardeşi m oldugu kafirlerin müminlere karşı birbirleri ile hareket ettigi unutulmamalıdır şahsi gayretler lokal veya organize olabilir tabiiki mesele ilahi rıza ise metot şerrata sünnete uygun olmalıdır.

  • Ata

    26.9.2020 19:39:23

    Hafız Ali Zübeyr ve benzeri sistemler; bütün bir şahsı manevinin; ana organları gibi ve meşrebleri temsil ediyor.Ana organ ve meşrebler dikkate alınmadan kurulan sistem; tek meşrebin üzerinden yürür; az olsun bizden olsun M.abi.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı