"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

“24 Kasım” hakkında...

Mehmet Soydan
07 Aralık 2023, Perşembe
Son yıllarda ülkemizde kutlanması yaygınlaşan bir gün de 24 Kasım Öğretmenler Günü’dür. Şüphesiz bunun kutlanmasının da, Kemalizm’e bakan yönüyle, bir önceki yazımda bahsettiğim sebeplerle alâkası da var. Fakat bu meselede başka şeyler de söylememiz zaruri.

Malum, bir şeyleri kutlamak için bahane arayan bir toplumuz. Bunu kutlamakta da hiçbir mahzur yok gibi görülüyor ilk bakışta. Ama gerçekten öyle mi acaba? Birkaç cihetten bakalım:

Günümüzde bir toplumda demokrasi ne kadar gelişmişse, meslek grupları arasındaki eşitsizlik ve statü farkı da o kadar azdır. Değil mi? Hâlbuki bizim gibi toplumlarda, tek partili siyasal düzenden, yakın bir zamana kadar, öğretmene –genel olarak– diğerlerinden büyük bir değer atfedilirdi. Bunun sebebi, devletin baskıcı bir ideolojiyle yönetilmesi, bu ideolojinin beyinlere çakıldığı yerin okullar olması ve çakacak olanın da “öğretmenler” olarak görülmesidir. Mantıksız mı geldi? 1980 Darbesi’ni yapanlara mantıksız gelmediği için, Mustafa Kemal’in “başöğretmen” ilan edildiği günün kutlanmasını (24 Kasım) onlar tedavüle sokmuşlardır. Şu da var ki, sistem tarafından bu gibi günler, ideolojik de olan bir “zorunlu eğitim”i de meşrulaştırıcı bir nitelik taşımaktadır.

Bir şeyleri kutlamaya aşırı meyilli bir toplum olduğumuzu söylemiştik. Ama sorun bununla kalmıyor. Hem kutluyoruz, hem kutlamayanı ayıplıyoruz. Hatta o günün gereğiyle(!) amel etmeyenleri de. Üstad’ın “görenek belası” ifadesi aklıma geldi birden şu anda. Öğretmene o gün hediye almak, bir görenek hâline geldiği için, insanlar çok yoksul olsalar bile kemerlerini sıkıp kendilerini hediye almak zorunda hissediyorlar. Üstelik bazı yerlerde, öğrenci velileri kendi aralarında para katışıp öğretmene hediye almaya kalkıyorlar ve yoksul veliler ekstradan bu emrivaki ye katlanmak zorunda kalıyorlar.

Çoğu öğretmenin, bu günde kendilerine hediye alınmadığında o öğrenciye/veliye olumsuz bir tutum beslemeyeceğine gerçekten inanıyorum. Fakat veliler arasında, “Hediye almazsam çocuğum ikinci sınıf insan muamelesi görür” düşüncesi yaygın olduğundan, hediye etmek için değil de sırf çocuğu ezilmesin düşüncesiyle hediye alma düşüncesi de yaygındır. Bu da, veli-öğretmen ilişkisinde içtenliğin ve samimiyetin yerini yapaylığın almasında önemli öncüllerdendir.

Öğretmenlik kavramı, bu gün nedeniyle; acayip acayip kavramlara, manalara teşmil ediliyor. Buna bir örnek; İstanbul’un işlek bir yerinde HAMAS’ın önde gelen idarecilerinden Ebu Ubeyde için “Öğretmenler günün kutlu olsun” pankartı açıldı. Bu hızla gidersek, tarihteki İslam âlimlerinin ve âbide şahsiyetlerin de, 12 Eylül Kemalist darbesinin ortaya koyduğu standartlarla öğretmenler gününü kutlayabiliriz. Hatta çevrenizde de size karşı, “Sen öğretmen değilsin ama bana şunu öğrettin” diye öğretmenler gününüzü kutlayanlar olmuş olabilir. Bütün bunlar da normaldir, zira zoraki yapılan her şeyin içi boşalmaya mahkûmdur.

Bu güne karşı ne yapacağız? Risale-i Nur’un bize sunduğu yöntemle hareket edeceğiz: Değişikliğe kendimizden başlayacağız ve kutlamayacağız. Başkalara da bu hakikatleri anlatacağız, dar daireden geniş daireye gideceğiz. Vesselam...

Okunma Sayısı: 1066
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Adem Yılmaz

    7.12.2023 22:37:23

    Bu tür günlere ideolojik anlamlar yüklemek yerine meslek gruplarının taleplerine dair olumlu bir havanın oluşmasına katkı sağlayan bir aracı olarak işlev gördüğünü gözden kaçırmamak gerekiyor. Doktorlar günü, mühendisler günü vb.

  • Orhan Ali YILMAZ

    7.12.2023 19:36:01

    Üstâd Hazretleri, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda, hapishane müdürüne hitaben: "Müdür Bey, size teşekkür ederim ki, Kurtuluş Bayramının bayrağını koğuşuma taktırdınız. Harekât-ı milliyede İstanbul'da, İngiliz ve Yunan aleyhindeki 'Hutuvat-ı Sitte' eserimi tab' ve neşrile, belki bir fırka asker kadar hizmet ettiğimi Ankara bildi ki; Mustafa Kemal şifre ile iki defa beni Ankara'ya taltif için istedi. Hattâ demişti: 'Bu kahraman Hoca bize lâzımdır.' Demek benim bu bayramda, bu bayrağı takmak hakkımdır..." diyor. İçini"uygun malzemeyle" doldurmak kaydıyla bir sakınca yoktur...

  • ahmet

    7.12.2023 11:07:55

    Sonuna kadar katılıyorum. Eksiği var fazlası yok.

  • Güler Aslan

    7.12.2023 00:45:18

    Bir öğretmen olarak yazınızda sıraladığınız her sakıncanın tedirginliğini yaşayıp kutlamayı ve kutlanmasını hiç sevmediğim bir vakıaya dikkat çekmişsiniz. Çok gerekliydi, Allah razı olsun.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı