"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

AKP - CHP koalisyon görüşmeleri sonrasında ilk açıklamalar

21 Temmuz 2015, Salı 15:41
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç ve Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, koalisyon müzakereleriyle ilgili CHP ve AKP arasında gerçekleştirilen ön görüşmeler hakkında açıklamalar yaptılar.

"Toplam süre en fazla 10-12 gün içinde bir temel sonuca varmak mümkün olacak veya olmayacak. Her iki tabloda gereken açıklama yapılacak." dedi. 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplanan MYK devam ederken açıklamalarda bulunan Koç, Suruç'ta 32 genç insanın vahşi terör saldırısı sonucu kaybedildiğini ifade etti. Başsağlığı dileyen Koç, terörün ağır bir insanlık suçu olduğunu vurguladı.

Hangi amaçla yapılırsa yapılsın hiçbir meşruiyeti olmayan bir yöntem olduğunu dile getiren Koç, terörün bir başka acı yüzünün de Adıyaman'da ortaya çıktığını ve bir askerin terör saldırısı sonucu şehit düştüğünü söyledi. 32 gencin ölmesiyle ilgili anmak ve terörü lanetlemek amacıyla mutlaka ulusal düzeyde yas ilan edilmesini isteyen Koç, hükümetin gecikmeden böyle bir karar alması gerektiğini vurguladı. 

'KOALİSYON GÖRÜŞMELERİNDE YÖNTEM ÜZERİNDE DURULDU'

Koalisyon çalışmalarına da değinen Koç,

"Güçlü bir hükümet kurma gereği ortada; hiçbir zaman 7 Haziran öncesi koşullara dönmemek şartıyla. CHP ülkeyi hükümetsiz bırakacak bir adres olmayacak." ifadelerini kullandı. Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ile yapılan görüşmede yöntem üzerinde durulduğunu dile getiren Koç, "Hiçbir alt başlık ele alınmadı. 14 temel ilke belirledik. Bunlar koalisyon şartları değil, bir demokratik ülkede olmazsa olmaz şartlarıdır. Yöntem tartışmasında önümüzdeki günlerde oluşturulacak müzakere heyetleri, genel başkanların bilgisi dahilinde, temel ilkeler ana görüşme başlıkları, kurumlardaki yıpranmaların giderilmesi, sosyal konular ve dış politikalarda nelerin masada olacağı konusu ele alındı. Bu müzarekeler mutlaka koalisyon ile sonuçlanacak değil. Burda iyi niyet var. Geniş profilli, güçlü bir hükümet yapısıyla, uzun süreli bir hükümet yapısıyla Türkiye'nin önündeki sorunları aşma kararı alınabilir mi; bu sürecin sonrası geçilecek." diye konuştu. 

Müzakerelerle ilgili Koç, "Toplam süre en fazla 10-12 gün içinde bir temel sonuca varmak mümkün olacak veya olmayacak. Her iki tabloda gereken açıklama yapılacak." dedi. 

Bir soru üzerine dış politikada yapılan yanlışların bu acıların yaşanmasına sebep olduğunu dile getiren Koç, koalisyon görüşmeleriyle ilgili heyetlerin kendi aralarında görüşme yapacağını ve anlaşılan veya anlaşılmayan konuların belirleneceğini ifade etti. 

Çelik: Koalisyon ya da erken seçim ihtimali yarı yarıya

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, istikşafi görüşmeleri kapsamında CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç ile görüştükten sonra basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Çelik, “Bir hükümet ortaklığını gerçekleştirmek de erken seçim ihtimali de her zaman yarı yarıyadır.” dedi.

Bakanlıkta gerçekleşen görüşmeye ilişkin her iki tarafın da pozisyonu görmesi bakımından, karşılıklı olarak konumların fotoğrafını çekme anlamında bir görüşme süreci olacağını belirten Çelik, “Bugün konuştuğumuz konu; genel başkanların eğer görüşmesi gibi bir söz aşamaya gelinirse o aşamaya kadar yapılması gerekenler var. Bunlar yöntemle ilgili şeyler. Birincisi ilkelerin belirlenmesi. İkinci, konu başlıklarının belirlenmesi. Üçüncüsü hangi mekanda bir araya geleceğimizle ilgili bir değerlendirme yapmamız gerekiyor.” ifadesini kullandı. 

Bu üç konu hakkında toplantıları olduğunu, CHP’nin de bu konularla ilgili toplantı yapacağına dikkat çeken Çelik, “Karşılıklı olarak heyetlerde katılacak isimler belirlenir ve karşılıklı olarak birbirine bildirilecek. Arkasından heyetler olarak hafta sonuna doğru ya da hafta başı bir araya geliriz. Bu ilkeler üzerinden hangi konu başlıklarının görüşülmesi gerektiğine karar vereceğiz. Karardan sonra heyetler arasında görüşmeler başlamış olacak. Daha sonrasında yaklaşık 10-15 günlük vakte ihtiyacımız var. Bütün konu başlıklarını değerlendirebilmemiz için.” diye konuştu.

Sürecin bitimine doğru genel başkanlara ayrı ayrı veya beraber sunum yapılacağı bilgisini veren Çelik, “Bu sunum çerçevesinde mutabık olan noktalar olunmayan noktalar, çatışılan noktalar net bir biçimde ortaya konulur. Bu fotoğraftan sonra eğer bir koalisyon kurmak için zemin olunduğuna karar verilirse bu zeminde istikşafi görüşmelerden müzakerelere geçilmiş olur. Koalisyon kurulmasına imkan olunmadığına karar verilirse de süreç orada kesilmiş olur.” ifadesinde bulundu.

Görüşmeler sonrasında heyetlere karar verileceğini belirten Çelik, en geç hafta başında bir araya geleceklerini söyledi. Çelik, şöyle devam etti: “Bütün bunları ben de genel başkanımıza sunacağım, kendileri de genel başkanlarına sunacaklar. Genel başkanların değerlendirmesi neticesinde hem isimler hem sayı belirlenmiş olacak. Heyetin sağlıklı biçimde görüşebilmesi için ihtiyacımız olan ama her iki tarafın da ortak kabulü olabilecek yeri belirlememiz lazım. Siyasi partilerde yoğunluk var. Bu tip, daha sağlıklı mekanın olabilmesi açısından, bunlar değerlendirilerek yarın öbür gün açıklanır. Heyetler olarak bir araya gelerek konu başlıklarını tespit edip istikşafi görüşme sürecini başlatmış olacağız.” 

İLK HEYET GÖRÜŞMESİ EN GEÇ HAFTA BAŞINDA GERÇEKLEŞMİŞ OLACAK

İstikşafi görüşmelerde siyasi meselelerin en sona konulacak meseleler olduğuna dikkat çeken Çelik, yöntemin esasını şöyle açıkladı: “Bu görüşmeler istikşafi görüşmelerdir, her birimizin konu başlıkları var. Bu konu başlıklarında biz ne mana yüklüyoruz, onlar ne mana yüklüyorlar. Dış politikadan bahsediyoruz, onların ve bizim değerlendirmelerimiz nelerdir. Burada ortak çıkan noktalar nedir, çatıştığımız nokta nedir, gri alanlar nedir. Genel başkanların takdirine bırakılacak konu nedir. Bu çerçevede bir yöntem görüşmesidir. Başka siyasi konular hakkında da mutabık kaldık. Bu konu üzerinde mutabık kaldık. Biz bugün ve yarın yapacağımız çalışmalarla konu başlıklarını netleştireceğiz, onlar da netleştirecek. Bu şekilde ilk heyet görüşmesi için bir araya gelmemiz hafta sonuna doğru ya da hafta başı gerçekleşmiş olacak. Ondan sonra da zaten süreç ilerleyecek.”

Okunma Sayısı: 3226
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı