"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Kur’ân, kâinatın ezelî bir tercümesi

Risale-i Nur'dan
22 Ocak 2021, Cuma
Mu’cize-i kübradan birkaç katreyi tazammun eden On Dördüncü Reşha:

BİRİNCİ KATRE

Nübüvvet-i Ahmediyeyi (asm) ispat eden deliller ne ta’dad ve ne tahdid edilemez. Ehl-i tahkik ve yüksek insanlarca, beyanları hakkında yapılan tasnifler pek çoktur. Acz ve kusurum ile Şuaat adlı eserimde o şemsin bazı şuâları beyan edildiği gibi, Lemaat adlı ikinci bir eserimde Kur’ân’ın i’caz dereceleri kırka iblâğ edilmiştir. Ve o vücuh-u i’cazdan belâgat-i nazmiyeye ait bir vecih de İşârâtü’l-İ’câz nam eserimde beyan edilmiştir. İştihası olanlara o üç kitabı tavsiye ediyorum.

İKİNCİ KATRE

Geçen derslerden anlaşıldığı üzere, Hâlık-ı Arz ve Semavat’ın nev-i beşerin ıslah ve terbiyesi için inzal ettiği Kur’ân’ın pek çok vazife ve makamları vardır.

Evet, Kur’ân kâinatın bir tercüme-i ezeliyesidir. Ve kâinatın kendi lisanlarıyla okudukları âyât-ı tekviniyenin tercümanıdır. Ve şu kitab-ı âlemin tefsiri olduğu gibi, arz, semavat sayfalarında müstetir Esma-i Hüsnanın definelerini keşşaftır. Ve şu âlem-i şehadete âlem-i gaybdan bir lisandır. Ve âlem-i İslâm’ın güneşi olduğu gibi, âlem-i ahiretin de haritasıdır. Ve Cenab-ı Hakk’ın zatına, sıfâtına, esmasına, şuunatına bir bürhan ve bir tercümandır. Ve keza, nev-i beşerin şeriat kitabı, hikmet kitabı, duâ kitabı, dâvet kitabı, ibadet kitabı, emir kitabı, zikir kitabı, fikir kitabı olmakla, zâhiren bir kitap şeklinde ise de, ihtiva ettiği fünun ve ulûm cihetiyle binlerce kitap hükmündedir.

ÜÇÜNCÜ KATRE

Tekrarat-ı Kur’âniyedeki i’cazın bir lem’asını beyan zımnında Altı Noktadan ibarettir.

• Birinci Nokta: Kur’ân bir zikir kitabı, bir duâ kitabı, bir dâvet kitabı olduğuna nazaran, surelerinde vukua gelen tekrar, belâgatçe ayn-ı isabet ve ayn-ı hikmettir. Çünkü zikir ve duâdan maksat, sevaptır ve merhamet-i İlâhiyeyi celb etmektir. Malûmdur ki, bu gibi hususlarda fazlasıyla tekrar lâzımdır ki, o nisbette sevap kazanılsın ve merhamet celb edilsin. Hem de zikrin tekrarı kalbi tenvir eder, duânın tekrarı bir takrirdir. Dâvet dahi, tekrarı nisbetinde tesiri, te’kidi vardır.

Mesnevî-i Nuriye, s. 251

LÛ­GAT­ÇE:

âyât-ı tekviniye: Kâinatta yaratılan varlıkların Cenab-ı Hakkın varlık ve birliğine olan işaretleri, delil oluşları.

belâgat-i nazmiye: Cümlelerin, kelimelerin, harflerin dizilişine ait belâgat; söz ve yazının düzgün, kusursuz, yerinde, hâlin ve makamın icabına göre söylenmesi.

Hâlık-ı Arz ve Semavat: Yeri ve gökleri yaratan, yoktan var eden, Allah.

katre: Damla.

keşşaf: Keşfeden, gizli bir şeyi meydana çıkaran.

mu’cize-i kübra: En büyük mu’cize.

müstetir: Gizlenen, gizli, saklı, örtülü.

nübüvvet-i Ahmediye: Hz. Muhammed’in (asm) peygamberliği.

takrir: İyi ifade etmek; yerleştirme, sağlamlaştırma.

tazammun etmek: İçine almak.

tercüme-i ezeliye: Ezelî tercüme; Allah’ın kelâmı olan ve bütün varlıkların mana, mahiyet ve vazifelerini açıklayan.

vücuh-u i’caz: Mu’cizelik yönleri.

Okunma Sayısı: 1806
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Yahya Evrin

    22.1.2021 12:04:43

    Akıl edemedim ;daha iyi anlayıp kavramak için önce lugatceye bakmam gerektiğini.

  • Cenk Çalık

    22.1.2021 10:28:57

    Birinci katrede Efendimizi(asm) daha yakından tanımak isteyenlere üç kitap teklif ediliyor. İkinci katre de Kur'an'ın tanımlarından bazıları ve ne tür kitapları ihtiva ettiği anlatılıyor. Her bir ifade aslında ciltlerle anlatılsa yeridir. Araştırmacılar için muhteşem bir alan. Üçüncü katrede Kur'an'daki tekrarın sebepleri ve hikmetleri bir derece nazara veriliyor. Böylece, bu cihetten gelen itirazlara nasıl cevap verileceğini öğreniyoruz.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı