"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Ne mutlu ahlâkı güzel olanlara

Said YÜKSEKDAĞ
27 Nisan 2021, Salı
Medeniyetin her türlü müsbet ve yararlı güzelliklerini gören ve bunları elde etmeye çalışan insanlar olarak yediğimiz, içtiğimiz, giydiğimiz, kullandığımız her şeyin en güzel ve en kaliteli olmasını isteriz.

Bunları elde etmek için okullar okur, iş hayatına atılır ve maddî durumumuzun en iyi olması için çabalar dururuz. 

Ama ne yazık ki Kur’ân ahlâkı ile ahlâklanan bir Peygamberin (asm) ümmeti olarak kendimizin en iyi, en güzel ve en mükemmel bir ferd olma gerçeğini göz ardı ederiz. Oysa bir insanın iyi ve mükemmel olması, hiçbir şeyin iyi ve mükemmel olmasıyla kıyas dahi edilemez. Birisi âdi bir cam parçası mahiyetinde iken diğeri paha biçilemez elmas kıymetindedir.

Evet, Kur’ân ahlâkıyla ahlâklanarak, insanlığa ahlâk yönünden önderlik ve rehberlik eden Peygamber Efendimiz’in (asm) en büyük hedeflerinden biri de her hâl ve hareketiyle insanlığa örnek olacak ve ahlâkı güzel bir nesil yetiştirmekti. Bu konu hakkında Sahabelerle konuşan ve sorular sorarak konunun daha iyi anlaşılmasını sağlayan Peygamber Efendimiz (asm) birgün Ashabına, “Size en hayırlılarınızın kimler olduğunu bildireyim mi?” diye sormuşlardı. Onlar da kulak kesilip, “Buyur ya Resûlallah” demişlerdi. Bunun üzerinde Kâinatın Efendisi (asm) “En hayırlılarınız, ömrü uzun ve ahlâkı güzel olanlarınızdır.”1 buyurmuşlardır.

Bir başka Hadîs-i Şerifte ise “En hayırlınız, ahlâkça en güzel olanlarınızdır.”2  buyuran Peygamber Efendimiz (asm) “Birbirinizi kıskanmayınız, birbirinize kin tutmayınız, birbirinize çirkin sözler söylemeyiniz, birbirinize sırtlarınızı dönmeyiniz, kiminiz kiminizi arkasından çekiştirmesin. Allah’ın kulları kardeşler olunuz.”3 diyerek Sahabe-i Kirama nezdinde ümmetine güzel ahlâk dersi vermiştir.

Evet, ahlâkı güzel olanları özellikle de gençleri herkes tanır ve saygı gösterir. Zira onlar herkesi sever, herkes de onları sever. Hatta böyle insanlar Peygamber Efendimizin (asm) bu dünyada takdir ve övgülerine mazhar oldukları gibi, kıyamet gününde de O’nun (asm) en yakınında bulunacaklardır inşâallah. Başka birgün de bu hususa dikkat çeken Resul-i Ekrem Efendimiz (asm) “Size en çok sevdiğim ve kıyamet gününde bana en yakın olan kimseyi bildireyim mi?” diye Sahabelere bir soru sormuşlardı. Cenâb-ı Hak’tan sonra en çok sevdiğimiz ve Allah’ın da Habibi olan Peygamber Efendimizin (asm) hem en çok sevdiği insan hem de O’na (asm) en yakın kimse olabilmek kadar önemli ne olabilir bizim için? Bir Mü’min için bundan daha kıymetli ne var? O mübarek Sahabe-i Kiram, bu soru karşısında birden çarpılmışa dönmüşlerdi. Kim Resûlullahın (asm) en çok sevdiği ve kıyamet gününde ona en yakın kimse olmak istemezdi! O an tabir caiz ise nefesler tutulmuş, sesleri çıkmaz olmuştu. Bundan dolayı ikinci hatta üçüncü defa tekrarladı sorusunu Allah’ın Habibi (asm). Bir müddet sonra o şokun etkisinden kurtulmuş olmalılar ki, “Evet, ya Resûlallah, haber ver” dediler. Âlemlere rahmet olarak gönderilen Peygamber Efendimiz (asm) buyurdular ki: “Ahlâkı en güzel olandır.”4 Ne mutlu ahlâkı güzel olanlara.

Rabbim bizleri bu mübarek Ramazan ayı hürmetine en güzel ahlâk ile ahlâklanan, Peygamber Efendimizin (asm) en çok sevdiği ve kıyamet gününde O’na (asm) en yakın olan kimselerden eylesin. Âmin… 

Dipnotlar:

1- Fethu’r-Rabbanî, 19:74, Hadis no: 1.

2- Müslim, Fedail, 68, II/1810.

3- Buhari ve Müslim; İmam Gazali, İhya-u Ulûm’id-din.

4- Fethu’r-Rabbanî, 19:75, Hadis no: 6.

Okunma Sayısı: 1736
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Hüseyin YÜKSEKDAĞ

    27.4.2021 12:25:08

    Maşaallah. Barekallah. Kalemine kuvvet.Hayırlı ve sağlıklı Ramazanlar. Selam ve Dua ile.

  • Sertaç Lüser

    27.4.2021 11:54:12

    Tebrik ediyorum Kardeşim. Hayatta bir çok günahın üstesinden gelebilmek için dinimizde öyle güzel hasletler var ki onların başında da Ahlak geliyor.İnsan güzel ahlaklı olunca bir çok günah kapısını kapamış ve mertebe kat etmiş oluyor.Fakat ahir zamanda ahlaklı kimse bazı durumlarda yalnız kalabiliyor ve sıradanmış gibi görünebiliyor.Bu andada yanımızda ALLAH resulü (s.a.v.) olduğunu unutmamak gerekiyor.Zira en yakınımızda...Selam ,dua ve muhabbetle.

  • Said Yüksekdağ

    27.4.2021 10:34:30

    Allah senden de razı olsun aziz ve kahraman Cenk Ağabeyim. Yazdığın yoruma harfiyyen katılıyorum. Sadece Müslümanlar için değil insanlık için rol model Efendimizdir (asm). Beşer daha tam olarak Efendimizin getirmiş olduğu İslam nurunu anlayamamış/kavrayamamış diye düşünüyorum. Zira anlaşılmış olsaydı ahlak başta olmak üzere her türlü meziyette en üst seviyede olurduk.

  • Cenk Çalık

    27.4.2021 01:31:31

    Bir insanın değeri maddiyatla, makamla değil, maneviyatla, ahlakla ölçülür. Ahlakı nisbetinde değerlidir. Şu gök kubbede hoş bir seda bırakmak isteyen, ahlaktan taviz vermemelidir. Bu manada neyin doğru neyin yanlış olduğu konusu önem taşır. Bir rol modele ihtiyaç şedittir. O model Efendimiz (asm) dir. Yazınızdaki atıf yaptığınız dört hadis mevzuyı veciz bir şekilde özetlemektedir. Her zaman ki konu seçiminiz ve ele alış biçiminiz takdire şayan. Maşallah barekallah. Yine Asr-ı saadete ruhuna uygun bir yazınızdan daha istifade ettik hamd olsun. Allah razı olsun Said abi. Baki selamlar.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı