"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Adana'da 4 yeni buğday çeşidi geliştirildi

01 Haziran 2016, Çarşamba 14:05
Adana'da Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü, ıslah ederek tohumluk haline getirdikleri Altınöz,Yakamoz, Eker, Ayzer adı verilen, ürün ve hastalıklara dayanaklılığı artıran 4 yerli buğday çeşidinin tanıtımını yaptı.

Enstitünün Doğankent Yerleşkesi'nde düzenlenen tarla gününe Adana Büyükşehir Belediye Başkanı MHP'li Hüseyin Sözlü, Yüreğir İlçe Kaymakamı Fatih Genel, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Söğüt, Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Semih Karademir, Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Seyyid Irmak ve üreticiler katıldı.

Yeni buğday çeşitlerini tanıtan Seyyid Irmak, tohumculukta yurt dışına bağımlılığı azaltmaya çalıştıklarını söyledi. Irmak, "Bugün, geliştirdiğimiz 2'si ekmeklik, 2'si makarnalık 4 buğday çeşidimizi tanıtıyoruz. Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarımsal AR-GE çalışması yürütmektedir. Yeni bitki çeşitleri geliştirerek ülkemizin dışa bağımlılığını azaltmaya çalışmaktadır" dedi.

"NOHUT, MERCİMEK VE ÇELTİK YÜZDE YÜZ YERLİ"

Yerli üretim tohumların ülke içinde kullanım oranının hızla arttığına dikkat çeken Irmak şöyle konuştu:

"Domates, kabak, salatalık gibi hibrit sebzeler kendi geliştirdiğimiz yerli çeşitlerimizin tohumculukta kullanım oranı 2002 yılında yüzde 5'ken, bu oran şu anda yüzde 65'e yükselmiştir. Kendi öz kaynaklarımızla geliştirdiğimiz buğday çeşitlerimizin ülkemizde kullanım oranı ise yüzde 95'tir. Nohut, mercimek ve çeltikte ise artık yüzde yüz yerli çeşit kullanılmaktadır. Çeltik tohumunun tamamını eskiden ithal edilmekteydi. Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü bugüne kadar 6'sı makarnalık, 15'i ekmeklik olmak üzere 21 buğday çeşidi bulunmaktadır. Bu çeşitlerimizden 13'nü tohumluk olarak satılmaktadır. Bu çeşitler 2015 itibari ile ülkemizde üretilen sertifikalı buğday tohumunun yüzde 17'sine karşılık gelmektedir. Hedefimiz yüzde 25'i yakalamaktır. Bölgede ekilen buğdayın ise yüzde 75'i bizim çeşidimizdir."

Yapılan konuşmanın ardından törene katılanlar, tanıtılan yeni buğday çeşitlerinin ekildiği tarlada inceleme yaptı.

DHA

Etiketler: adana, buğday
Okunma Sayısı: 1316
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı