Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 05 Şubat 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Cevher İLHAN

“AB ve AİHM yasağı” safsatası…



Başörtüsünün Avrupa Birliği demokrasi ve özgürlük standartlarına ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına aykırı olduğu tam bir safsata. İşin garibi, sırf iş olsun diye uluorta ahkâm kesenlerin yanısıra, koca koca rektörlerin ve hukukçuların da bu komediye başvurmaları…

Hukuka ve kanunlara en başta uyma durumunda olan merciler, ideolojik zihniyetle hukuksuz ve kanunsuz yasağa tevessül etmekte. Göz göre göre inanç, ifâde ve ibadet özgürlüğünü referans alan AB ve AİHM, hak ve özgürlüklerin kısıtlanmasına âlet edilmekte.

Oysa sözkonusu “Leyla Şahin dâvâsı”nda AİHM’in Türkiye’deki “mevzuat”a göre “karar” verdiği ve Ankara’nın Strasbourg’a gönderdiği ortada. AKP hükümetinin başörtüsünü, Anayasa Mahkemesi’nin, Danıştay’ın, YÖK ve yasakçı rektörlerin tepeden inme keyfî kanunsuz “gerekçe”, “yönetmelik” ve “tâlimatları”yla “Türkiye Cumhuriyeti mevzuatına aykırı” mülâhazası da çarpıtma. Tıpkı Başbakan Erdoğan’ın, “velev ki siyasî simge de olsa” çıkışını istimal eden yasakçıların istismar edecekleri bir koz…

Gül’ün başında bulunduğu Dışişleri Bakanlığı’nın, yasakçıların ileri sürdükleri uydurmaları gibi, başörtüsünün “laikliğe aykırı”, “gerginlik sebebi” ve “siyasî simge” olduğunu iletmesi üzerine şaşırtılan AİHM, “yasaklayıcı bir mevzuat” olmadığı halde, bu hükme vardı. Ardından da bunun eğitim ve inanç hakkının ihlâli anlamına geldiği gerekçesiyle konuyu bir defa daha ele almayı kararlaştırdı.

Dolayısıyla, Üniversiteler Arası Kurul’da “AİHM kararları”na dikkat çekilmesi ve başörtüsünün demokrasi, insan hakları ve özgürlüklerini esas alan AB hukukuna aykırılığı iddiası tam bir çarpıtma…

* * *

Yasakçılar şimdi bu uydurma ve çarpıtmaları tepe tepe kullanıyorlar. Oysa başörtüsü ve tesettür, bütün Avrupa’da serbest; ne AB’nin, ne de AİHM’in bu hususta en ufak bir müdâhalesi yok. AB temsilcileri, “dinî bir vecîbe” olan başörtüsünün bir inanç ve insan hakkı olduğunu ve saygı gösterilmesi gerektiğini her fırsatta belirtmekteler.

Bunu İstanbul Üniversitesinde katıldığı bir toplantıda dönemin rektörü Alemdaroğlu’nun başörtülüleri salona almaması üzerine, o sırada toplantıda bulunan AİHM Başkanı Luzius Wildhaber, özgürlüğünün demokratik toplumun temel kurallarından biri olduğunu, AİHM’in başörtüsünü yasaklayan bir kararı bulunmadığını bizzat bildirmişti.

AİHM’i bahane eden yasakçılara sormak lâzım; “Herkes düşünce, vicdan ve din özgürlüğüne sahiptir. Bu hak, açık veya özel biçimde ibadet, öğretim, uygulama ve tören yapmak suretiyle tek başına veya toplu olarak dinini ve inancını açıklama özgürlüğünü ihtiva eder” ibâresiyle ibadet ve eğitim hakkını temelde teminat altına alan, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) dokuzuncu maddesinin anlamı nedir?

Keza “Devletin eğitim ve öğretim ile ilgili üzerine aldığı görevleri yerine getirirken, vatandaşların dinî ve felsefî inançlarına uygun olan bir eğitim ve öğretimin verilmesini isteme hakkına saygıyı” hükme bağlayan ve hiç kimsenin eğitim hakkından yoksun bırakılamayacağını belirtilen, AİHS Ek Protokolü ikinci maddesi neyi öneriyor?

Sonra hangi Avrupa ülkesinde, halkın devletle mukavelesi olan anayasa ve yasaları, milletin değerleriyle tezat teşkil eder?

Anayasanın 90. maddesi gereğince Türkiye, uluslararası hukuku iç hukukun bir parçası kabul edip uymayı taahhüt etmiş. Üniversiteler, Türkiye Cumhuriyeti devletinin dışında mı? Milletlerarası sözleşmelerin getirdiği, din ve vicdan özgürlüğü ve eşit işlem görme hakkı gibi temel haklara aykırı olarak, inanç ve eğitim hakkı nasıl takas edilir?

Din ve kanaatini tek başına veya topluca açık olarak veya özel olarak öğretim, tatbikat ve ayinlerde açıklama hürriyetini gerektiren” İnsan Hakları Evrensel Beyannâmesi’nin 18. maddesi nerede kalıyor?..

* * *

Herkes biliyor ki, TBMM’de onaylanmış ve iç hukuk normu haline gelmiş İnsan Hakları Evrensel Beyannâmesi ve İnsan Hakları Sözleşmesi ile diğer bütün beynelmilel hukuk kurallarında başörtüsünü engelleyici hiçbir hüküm mevcut değildir. Tam aksine “yasaklamalar”ı değil, “özgürlükler”i temel alıyor.

Ve başörtüsü bütün Avrupa ülkelerinde, eğitimde ve kamuda serbest. Yasakçıların her fırsatta “örnek” gösterdikleri laisizmin beşiği Fransa’da bile başörtüsü, sâdece Müslüman göçmenlere “çapulcu” tahrikinde bulunup ülkeyi karıştıran ve Avrupa İnsan Hakları Konvansiyonunu kale almayan Selânik Yahudisi Sarkozy’in tâlimatıyla devlet liselerinde yasak. Bunun dışında, başta üniversiteler olmak üzere, orta dereceli özel ve vakıf okullarda tamamen serbest…

Gerçekten hiçbir Avrupa ülkesine üniversitelerde, kamuda ve orta dereceli okullarda bile başörtüsü yasağı yokken, yasakçıların “AB ve AİHM yasağı” uydurması, hangi bilimsel kimliğe yakışıyor?..

Bilim adamları bir yasağı dayatma uğruna nasıl bir safsatayı bahane gösterir?...

Anlamak mümkün değil…

05.02.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (04.02.2008) - Endişe...

  (02.02.2008) - “Büyük tehlike”

  (01.02.2008) - Şimdi de “şekil kargaşası” mı?

  (30.01.2008) - “Federasyon” fitnesi

  (29.01.2008) - Yasağı demokratik direnç kaldırır

  (28.01.2008) - Abluka

  (26.01.2008) - Krizlerin arkası

  (25.01.2008) - “Sudan” bahaneler

  (24.01.2008) - Tepetaklak

  (23.01.2008) - Türbülans endişesi…

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Nurettin HUYUT

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT


 Son Dakika Haberleri