Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 05 Şubat 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Faruk ÇAKIR

Eğip bükme, eğit



Malûm olduğu üzüre, “kalıcı gündem” maddelerimizin başında eğitim sistemimiz geliyor. Son günlerde alevlenen başörtüsü yasağı ile ilgili tartışmalar da doğrudan ya da dolaylı olarak yine eğitimle ilgili. Türkiye’ye korku salmak, dolayısıyla oluşturdukları ‘korku imparatorluğu’nu devam ettirmek isteyenlerin tezlerine göre, başörtüsü yasağı sona erer ve başı örtülü öğrenciler de okullarda okumaya devam ederse eğitim sisteminde kalite düşer! Çok afedersiniz, ama bu tez, gerçekleri yansıtmak bir yana; mümkün olsa ve yapılsa ‘uluslararası palavra yarışmasında’ birincilik ödülü alabilir!

Geçmiş yıllarda binlerce başörtülü öğrenci üniversitelerde okudu, mezun oldu ve o dönemde bu sebeple herhangi bir ‘kavga’ yaşanmadı. ‘Yaşandı, başörtüsü eğitimi aksattı’ diyen bir Allah kulu çıkabilir mi?

Bu tartışmaları şimdilik bir yana bırakıp, bir ‘uzman’ın gündeme taşıdığı mevcut bir sıkıntıya dikkat çekmek istiyoruz.

Özel Okullar Birliği Derneği Başkanı Dr. Rüstem Eyüboğlu, “2 milyona yakın gencimiz üniversite önünde bekliyor. Bu eğitim için büyük bir handikap. Bu durumu gören liseliler, dersleri bırakıp ÖSS’ye asılıyorlar. Bu da eğitimin kalitesini ciddî ölçüde bozuyor. Bu sorun çok sayıda üniversite açmakla aşılabilir” demiş. (Akşam, 4 Şubat 2008)

Özel sektöre sadece vakıf üniversitesi açma izni verildiğini ifade eden Dr. Eyüboğlu, şöyle konuşmuş: “Anayasanın ilgili maddesini, ‘özel sektör vakıf üniversitesi açabilir’ değil de, ‘özel üniversiteler açabilir’ şeklinde düzenleseler, açıklıkla söylüyorum kısa zamanda 100 tane özel üniversite açılır. Üniversite kapısında bekleyen 2 milyon öğrenci de olmaz, herkes de ÖSS’ye odaklanmaz. Özel okullar yıllardır yüzde 50 kapasite ile eğitim öğretim faaliyetini sürdürüyor. Bu olumsuz durum, ancak Milli Eğitim Bakanlığı’nın özel okullardan hizmet satın alması ile giderilebilir. Şu an Türkiye geneli öğrenci toplamının ancak yüzde 3’ü özel okullara devam ediyor. Ruslarda bile bu oran yüzde 10 düzeyinde.”

Tabiî ki özel sektörün eğitime yatırım yapması, eğitimin ‘paralı ve pahalı’ olmasını netice verir. Ancak, bu durum, eğitimin hiç olmamasından daha iyi değil midir? Her konuda özel sektör ön plana çıkarken, eğitim konusunda da özel sektöre kapı açmak gerekiyor. Önemli olan, devletin bu konuda hakem olmasıdır. Nasıl ki insanların sağlık harcamalarına katkı yapılıyor, aynı şekilde belli kaideler çerçevesinde eğitimlerine de katkı yapılabilir.

Bu yapılmadığı sürece, özel sektörün eğitim yatırımlarında bir anlamda ‘gizli işsizlik ve verimsizlik’ tehlikesi sözkonusu olur. Hele hele üniversiteler konusunda özel sektöre imkân tanınmalıdır. Özel Okullar Birliği Derneği Başkanının ifade ettiği gibi 100 değil, 50 yeni ‘özel üniversite’ kurulmuş olsa, Türkiye ne kaybeder?

Hatırlamak lâzım ki, bir zamanlar ‘özel hastahane’ler de yoktu, özel okullar da. ‘Özel hastahaneler kurulsun’ denildiğinde de itiraz sesleri yükselmiş, sağlıkta büyük yolsuzluklar olabileceği ileri sürülmüştü. Ama dünyanın şartları, bu ‘ihtimal’ler sebebiyle özel sektörün önünü kesmeyi gerektirmiyor. Âdil idareciler, yanlışları denetleyip engelleme imkânına sahiptir.

Eğitim sistemi; çocuklarımızı eğip bükmekten vazgeçip, onlara ‘fıtrata uygun’ eğitim verir hale getirilsin!

05.02.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (04.02.2008) - ‘Kırık el’le kavgaya tutuşanlar

  (03.02.2008) - Yasakçılar köşeye sıkıştı

  (02.02.2008) - İçten tahrip

  (01.02.2008) - Millet kararını vermiş

  (31.01.2008) - Eleştiriye de hapis

  (30.01.2008) - Dün burs verirdim, bugün sadaka veremiyorum

  (29.01.2008) - Yıkılmak için yapılan duvar

  (28.01.2008) - Şimdi de milleti ‘azınlık’ yaptılar

  (27.01.2008) - Başka yolu yok

  (26.01.2008) - Eyvah, içki yasaklanacak!

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Nurettin HUYUT

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT


 Son Dakika Haberleri