Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 05 Şubat 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kazım GÜLEÇYÜZ

MHP’nin hesabı ve AKP



MHP Genel Başkan Yardımcılarından Prof. Dr. Tunca Toskay, son gelişmeler için “mini bir 28 Şubat gibi” değerlendirmesini yapıyor.

Ve ilâve ediyor: “O zaman müdahil olmamıştık. Şimdi de çatışmaların tarafı olmayız.”

Ama Anıtkabir’in önünü dolduran öfkeli kalabalıklar, ülkenin başka yerlerinde tertiplenen benzer protesto eylemlerinin katılımcılarıyla birlikte, MHP’ye de hışımla ateş püskürüyorlar.

İlhan Selçuk, AB’ye karşı Kızılelma koalisyonunda bir ara can ciğer kuzu sarması oldukları Bahçeli ve MHP hakkında zehir zıkkım yazılar yazıyor. Parti ulusalcılığa ihanetle suçlanıyor.

MHP kendisini evvelâ tabanında ve seçmen kitlesi nezdinde sıkıntıya sokan bu mevziî birliktelik görüntüsünün kalkmasıyla, bir kamburdan kurtulmanın rahatlığını hissediyor olabilir.

Ve, önce cumhurbaşkanı seçiminde, ardından referandumda, şimdi de başörtüsü meselesinde AKP’nin önünü açıyor gibi algılanan politikalarıyla, yapıcı muhalefetin ve pozitif siyasetin güzel örneklerini verme görüntüsünün getireceği primi, giderek marjinalleşen statüko güçlerinin gözünden düşmek suretiyle uğrayacağı “kayıplar”dan daha önemli ve değerli bulduğu için, kasten böyle hareket ediyor olabilir.

Altındaki niyet ve saik ne olursa olsun, MHP gibi bir partinin siyasette yapıcı ve tıkanıklıkların önünü açıcı bir çizgiye yönelmesi elbette ki olumlu bir gelişme olarak görülmeli.

Ama verilmek istenen görüntünün arkaplanına çok iyi ve dikkatli bakılmalı.

Bu noktadaki en belirgin ipuçlarını, demokratikleşme süreci açısından kritik önem arz eder hale gelen kilit konularda partinin ortaya koyduğu tavırlardan çıkarmak mümkün.

Tabiî, diğer örneklere geçmeden, başörtüsü için “çözüm” diye ileri sürülen formülün gerçek anlamda bir çözüm olmaktan fersah fersah uzak olduğuna özellikle dikkat edilmesi lâzım.

Başörtüsü serbestisini sadece üniversitelerle sınırlarken, orada bile bu amacı sağlayabileceği son derece kuşkulu bir formülle, yasağı diğer alanlarda, meselâ İHL’lerde kalıcı hale getirecek bir girişimin savunulacak tarafı olabilir mi?

Bizzat AKP ile MHP’nin içinde de bu formüle kafası ve gönlü yatmayan birçok kişi var. Ve AKP’deki rahatsızlığa Erdoğan’ın cevabı “Parti disiplinine uymayanlar bağımsız milletvekilliğine geçebilir” resti olurken, Bahçeli vekilleri için gruplar halinde “ikna” toplantıları düzenliyor.

Başörtüsü için yaptıkları ortak girişimin sonucu, iki parti için “İsa’ya da, Musa’ya da yaranamama” hali olabilir. Nitekim yasak mağdurlarının AKP-MHP formülüne itirazları giderek yükselen bir tonla seslendirilirken, yasakçı cephe de bu girişimi fırsat bilerek Türkiye’yi yeniden 28 Şubat ortamına döndürmeye çalışıyor.

Öte yandan, AKP’nin bu yanlış ve eksik başörtüsü girişiminde MHP’nin desteğini almak için, bilhassa demokratikleşme süreci açısından önem taşıyan ve çözüm bekleyen başka konuları feda etmesinden de ciddî kaygı duyuluyor.

Ve bunların başında 301 meselesi geliyor ki, MHP “Bu maddeye asla ve kat’a dokunulamaz” diyen çok katı bir direnişin başını çekiyor.

Eğer AKP 301’de MHP’nin dümen suyuna girer ve demokratikleşme sürecini iyice boşlarsa, ufukta yine ciddî sıkıntılar var demektir...

05.02.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (03.02.2008) - Tesettürde öncelik

  (02.02.2008) - Çetelerle mücadele

  (01.02.2008) - Çözüm ne?

  (31.01.2008) - Gelinen nokta

  (30.01.2008) - Endişeler artıyor

  (29.01.2008) - Çözüm mü, kargaşa mı?

  (27.01.2008) - Cinsellik, din ve AB

  (26.01.2008) - Nutuk atmak yetmez

  (25.01.2008) - Herkesin yerini bilmesi için

  (24.01.2008) - Yine hüsran olmasın

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Nurettin HUYUT

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT


 Son Dakika Haberleri