"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Koronadan önce, koronadan sonra

Abdil YILDIRIM
23 Mart 2020, Pazartesi
21. Yüzyılda, insanlık maddi ve manevi bir buhran geçirirken, dünya dönüyor, hayat devam ediyor ama hiç bir şey artık eskisi gibi değil. Âdeta yeni bir milat meydana geldi: Koronodan önce, koronodan sonra.

Koronodan önce dünyanın gelişmiş ülkeleri zevk-i sefa içinde, fakirlerin, gariplerin, mültecilerin perişan haline hiç dönüp bakmadan hayatlarına devam ederken, koronadan sonra hayatın ne kadar tatlı olduğunu görüp, kendi canlarının derdine düştüler. İnsanları bir birine kırdırmak için ürettikleri bombaların, füzelerin, ölüm saçan uçakların, ufacık bir virüse karşı hiç bir işe yaramadığını gördüler. Bilim dünyası laboratuvarlarda koronavirüse karşı ilaç ve aşı geliştirmek için harıl harıl çalışıyorlar. Dünyadaki savaşlar ve terör olayları bile koronavirüs molası vermiş görünüyor. 

Koronodan önce AVM’lerden çıkmayanlar, oralarda yiyip için vakit geçirenler, evini, ailesini ve çocuklarını ihmal edenler, artık evlerinden çıkamaz oldular. Evinde, çoluk çocuğu ile birlikte vakit geçirmenin zevkini tadıp, aile yuvasının küçük bir cennet olduğunun farkına vardılar. Komşular kapı aralarında bile olsa, bir birleri ile daha sık görüşüp selamlaşır oldular. Eğlence merkezleri, kumarhaneler, sefahathaneler, meyhaneler boşaldı, insanlar evlerine, ait oldukları yere döndüler. Koronavirüs korkusu, dünya zevklerini acılaştırdı, hiç ölmeyecekmiş gibi dünyaya sarılanları ölüm korkusu sardı. Başka zaman silah zoruyla bile değiştirmek istemedikleri hayat tarzlarından bir anda vazgeçiverdiler. İnsanlar, sinemasız, tiyatrosuz, futbolsuz, eğlencesiz de yaşanabildiğini öğrendiler.

Koronadan önce medeni dünyada temizlik üstünkörü yapılıyordu. İnsanlar günde bir kaç defa ellerini ya yıkıyor, ya yıkamıyorlardı. Ağız ve burun temizliğini ise bilen pek yoktu. Koronadan sonra ise, İslam’ın 1400 sene önce getirdiği temizlik esaslarını uygulamaya başladılar. Yani 1400 yıldan beri abdest ve gusül nasıl yapılıyorsa, aynı şekilde el yıkamayı ve ağız ve burun temizliği yapmayı öğrendiler. 

Koronadan önce gelişmiş ülkelerin sanayi ve ulaştırma sektörlerinde kullanılan fosil yakıtlar yüzünden karbon salınımı zirveye çıkmıştı. İnsanlar daha çok kazanmak, daha çok tüketmek, daha çok eğlenmek için havayı, suyu, toprağı kirletmekten hiç çekinmiyorlardı. Denizlerde balıktan çok plastik atıklarının bulunması, derelerden su yerine zehir akması, toplu balık ölümleri, modern insanların pek de umurunda değildi. Koronadan sonra Çin’de sanayi üretiminin durma noktasına gelmesi, insanların ve araçların sokağa çıkamaması yüzünden tabiatın biraz da nefes alması, hava kirliğini yüzde yimibeş oranında azalttığı ortaya çıkmıştır. Bu durumun orta ve uzun vadede sağlık sorunlarını azaltacağı belirtiliyor. Ülkemizde de bir çok ilimizde hava kalitesinin yükseldiği ifade ediliyor. 

Atalarımız, “Bir musibet bin nasihatten iyidir” demişler. Bu koronavirüs de azgınlaşmış insanlığa nasihat alması için verilmiş bir musibettir.  Ama, “insan çok zalim ve cahil” olduğundan, bir süre sonra bunu da unutacak mı? Üzerindeki virüs kâbusu kalktıktan sonra tekrar çılgınca ve sorumsuzca yaşamaya devam edecek mi? Umurız ki bu musibetten gerekli dersler alınır ve insanlar hayatlarına çeki düzen verirler. 

Ne mutlu, hem rahmetten, hem müsibetten hissesini alarak hidayet yolundan gidenlere.

Okunma Sayısı: 3917
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Feyzullah Ayhan(2)

    23.3.2020 11:41:01

    zira Rabbimin manevi askerleri sizden bizim adımıza tam intikamımızı alıyorlar, alacaklar.Aşkıyla yanıp tutuştuğunuz kasavetli,zulmetli ,kederli,fani dünya sizin ,Ahiret de bizim olsun,tepinin ey nemrutlar,firavunlar,karunlar,ebu cehiller,ebu lehebler,soroslar fenaya giden deniyyat üzerinden” diye akibetlerini haber veriyorlar.

  • Feyzullah Ayhan(1)

    23.3.2020 11:39:49

    Ege sahillerinde cansız bedenleriyle uzanmış yatan,İdlibli,Şamlı,Hamalı, Rakkalı,Humuslu Lazkiyeli,Aynül Araplı Alganlar; yuvalarını dağıtan, anne-babalarından koparan,memleketinin havasını,suyunu,çorak toprağını,zeytin ağacı altında ailesiyle mutluca yedikleri bir parça soğan -ekmeği çok gören devrin firavunlarına,zalimlerine ,kendilerini dünya hakimi gören cücelerine,ene ene deyip iblsane tavır takınan kibir abidelerine, avazının çıktığı kadar “Hey dünya perest zalimler.Kuru ekmekle bir baş soğanı çok gördünüz,annemizin dizinde uyumayı layık görmediniz,alın sizin olsun başınızı yesin dünyanız ne yaptık ki bize derme çatma bir evi dahi çok görüp yerle bir ettiniz? Üzlmüyoruz,bilakis size acıyoruz.

  • A. AYDIN

    23.3.2020 01:26:49

    Camiler boşaldı ama buna mukabil dediğiniz gibi "Eğlence merkezleri, kumarhaneler, sefahathaneler, meyhaneler de boşaldı." Bardağın dolu tarafını gösteren ve "HER ŞEYİN İYİ TARAFINI ALIP BAK!" ayetini tatbik ile "ŞİMDİ HERŞEYİN İYİ TARAFINA ve GÜZEL CİHETİNE ve FERAH VERECEK VECHİHE BAKMAK LAZIM" düsturunu güncelleyen bu yazıdan dolayı teşekkürler. 🙂

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı