"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Gerçeğin çok boyutluluğu ve alternatif çözüm yolları

Ali FERŞADOĞLU
01 Ağustos 2024, Perşembe
Tek doğru yoktur. Gerçekler çok boyutludur. Nisbi, göreceli, izafi hakikatler çoktur. Problemler ve hastalıklar mizaçlara göre değişiktir. Öyle ise, farklı çözüm yolları da vardır.

Eğer, gerçeğin çok boyutluluğunu kavrayamazsak; tek noktaya hapsolur, yeteneklerimizi daraltırız. Yüz kapılı bir sarayın, doksan dokuzu kapalı olsa bile oraya girilir. Hepsi kapalı olsa dahi, açmanın yüzlerce alternatifi vardır.  

Her meselenin bir değil, onlarca farklı çözüm şekli vardır. Tıpkı, bir hedefe çeşitli yollardan, değişik vasıtalarla gidilebildiği gibi. Meselâ iki adet “I” ile, çok çeşitli sonuçlar çıkarılabilir: II, V, L, T, X, =, +, x gibi, ilk bakışta tam 22 netice çıkarılabilir.1 Onun için “tek tip, tek düşünce, tek fikre” saplanmamalıdır. İmânın temel şartları hariç, gerçekler, ahlâki değerler, faziletlergöreceli/izâfidir. Yer, zaman, şart, imkân, coğrafya/iklime göre farklılık arzeder.2

Mevsimlerin değişmesiyle elbiseler, hastalıklara göre de ilaçlar ve tedavi metodları değişir. Su, beş çeşit yapıdaki hastaya göre, beş değişik hüküm alır. Birisine, hastalığına göre su ilâçtır. Susuz kalmış birisine tıbben ona su vermek farzdır. Diğer birisine, hastalığı için zehir gibi zarardır. Trafik kazası geçirmiş, ameliyattan yeni çıkmış veya yaralanmış, kanamaması olanlara su ve sulu gıdalar verilmez. Su, tıbben ona haramdır. Diğer birisine az zarar verir. Terli olanlara tıbben mekruhtur. Diğer birisine zararsız fayda verir. Tıbben ona sünnettir. Diğer birisine, ne zarardır, ne menfaattir; âfiyetle içsin; tıbben ona mübahtır. İşte hak burada çoğaldı. Beşi de haktır. Sen diyebilir misin ki, “Su yalnız ilâçtır, yalnız vâciptir, başka hükmü yoktur?”3

İmân/inançta bile tek yol yoktur. “Eş’âri ve Matüridi” gibi iki farklı mezhebin bulunması da bunun ispatıdır. Bu; hak/gerçek, doğru ve güzelin tek olmadığını, değişkenlik ve farklılık arzettiğini gösterir.

Bu olguyu hayatımızın her safhasına, işlerimizin her türüne uygularsak neler kazanırız?

Tek noktaya saplanmaz, alternatifler geliştiririz. İstidad (potansiyel halindeki yetenek) ve kabiliyetlerimizi geliştiririz. Tek boyutluluktan kurtuluruz. Gerçeklere ulaşırız. Hedefimize kısa zamanda varırız. Hem maddî, hem mânevî (fikri, ilmi) üretim kapasitemizi artırırız. Nisbi, izafi, göreceli olan hakiketlere ulaşır, perişanlıktan kurtuluruz. Hayatımızı kolaylaştırırız. Huzur ve mutluluğu yakalarız.

Dipnotlar: 

1-Muhammed Bozdağ, Düşün ve Başar, s. 18.; 2-Sünhât, s. 19.; 3-Sözler, s. 447.

Okunma Sayısı: 1234
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Burhan Kula

    1.8.2024 20:03:46

    Teşekkürler..

  • İ. Seyda

    1.8.2024 15:33:16

    Evet, bu dikkate değer makaleden istifade ettim. Fil örneğinde olduğu gibi durduğumuz yerden bakmak ve keşfetmek yerine, yerimizi biraz değiştirsek farklı şeyler göreceğimiz açık. Önemli olan tarafgir olmadan hakikatin rengini anlamaya çalışmak. Neler anladım? •Gerçeğin çok boyutluluğu: Tek bir doğru veya çözüm yolu yoktur. Her durum, kişi, zaman ve mekâna göre farklılık gösterir. •Alternatiflerin önemi: Farklı bakış açıları ve çözüm yolları geliştirmek, problem çözme becerilerini artırır. •Göreceli değerler: İnançlar, değerler ve ahlaki kurallar bile kültüre, zamana ve kişiye göre değişiklik gösterebilir. •Kapsayıcı düşünme: Tek bir doğruya takılıp kalmak yerine, farklı ihtimalleri değerlendirmek. •Değişime açıklık: Değişen şartlara uyum sağlamak ve yeni çözümler üretmek.

  • Erhan

    1.8.2024 11:02:16

    Yani her kişinin kendine göre bir inanç ve değerler sistemi vardır, bizim için hayati önem arz eden bir şey karşıdaki insan için hiçbir anlam ifade etmiyor olabilir, karşıdaki insan için hayati önem arz eden bir şey, aynı şekilde bizim için herhangi bir anlam ifade etmiyor olabilir, bu vesileyle biz her şeyi kendi inanç ve değerler sistemimize göre yargılarsak sosyal hayatımızda ciddi SORUNLAR yaşarız. empati kurmayı, kendimizi karşıdaki insanın yerine koymayı başararak, insanları yargılarsak hemen hemen bütün sorunları ortadan kaldırmış oluruz.

  • Ömer

    1.8.2024 10:22:59

    Kaleminize sağlık,tebrikler ediyoruz.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı