"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

“Tek adam” ekonomiyi de çökertir

Ali FERŞADOĞLU
04 Aralık 2020, Cuma
Ekonomik krizin (siyasî, sosyal, manevî boyutlarıyla) birkaç temel sebebi vardır:

Tevekkül ve kanaati yanlış anlamaktır. “Riyaset-i şahsiye”nin (kişiye veya zümreye dayalı yönetim sistemi) uygulanması. Demokrasi, meşveret, şeffaflık ve sorgulama yok. 

“Sen çalış ben yiyeyim, başkası açlıktan ölse bana ne?” anlayışı. 

Malın bereketini götüren faiz! Meşveretin kurumsal hale gelmemesi. Halbuki, bir kişi, bir yönetici, “günde üç iğne” üretir. On iğne ustası birleşirse, bir kişi 300 (10 kişi 3000) iğne üretir.  

Zira,“Hakikî, samimî bir ittifakta herbir fert, sair kardeşlerin gözüyle de bakabilir ve kulaklarıyla da işitebilir.”  

Sosyal doku ve ekonomi; haksızlık, hukuksuzluk, faiz, yolsuzluk, hırsızlık, rüşvet, adam kayırmacılık yüzünden çöküşe gidiyor.

Adaletsizlik meselesine gelince: Yetkiler, makamlar ehline, liyakat esasına göre verilmiyor. Âdil gelir dağılımı yok. İşler, makamlar, ihaleler yandaşlara verilmiş.  

Nisâ Sûresi’nin 58. Âyetinde mealen şöyle buyurulur: “Allah size, emanetleri mutlaka ehline vermenizi ve insanlar arasında hükmettiğiniz zaman adaletle hükmetmenizi emreder.”  

Millet yapısında en büyük emanet, milleti idare edenleri seçerken işi ehline, liyakata göre vermektir; yoksa mülâkata göre değil! 

Dindar fertler, aileler, cemaatler, toplum katmanları biribirine düşürülmüş.  

İktidar, siyasetçiler içeride dindarlar ve sosyal hayatın lâzime-i zaruriyesi olan cemaatlerle cedelleşiyor, dışarıda komşularıyla, AB ile, vesaire ile kavga ediyor. 

Gayr-i meşrû işler yapan müesseseler, ekonomik, ticarî, sanayi şirketleri, okullar, basın-yayın (medya) kuruluşları teftiş edilip gerekli hukukî düzenlemeler yapılacağına, kontrol edileceğine kapatılmış, ortadan kaldırılmış. 

Bu durumda sosyal, siyasî kriz ve ekonomik çöküş kaçınılmaz değil mi? 

Okunma Sayısı: 2286
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı