"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Ecdâdı anlamak

Ali Rıza AYDIN
20 Ocak 2022, Perşembe
Ecdâd (tekili: cedd), babalar, büyük babalar, dedeler; atalar. Yani, önceden gelen aynı soyun büyüğü.

Bilmemekle, bilineni ketm etmek; gerçekleri gizlemek birbirinin tam tersi. 

Büyükleri bilmek, geçmişine değer vermek, ecdadına sahip çıkmak, kendini bilmek; esasen, kimliğine değer vermek demektir. 

Çünkü biz, duvar kovuğundan çıkmadık; gökten zembille de inmedik.  

Bugünlere gelmemize basamak bir dünümüz var; düne dair, iz bırakmış günümüz var. 

Ecdadın, nakış nakış dokuduğu, tarih olmuş mâzi var! 

Hâl böyle olunca: Merhum Mehmet Âkif’in, “Sahipsiz memleketin batması haktır; / Sen sahip olursan bu vatan batmayacaktır” beytinde de ifade edildiği gibi, üzerinde yaşadığımız bu vatana; bu vatan topraklarında yaşayanlara aidiyetin, sahibiyetin önemini idrak etmek, bir cihette, bu milletin fertlerine bir borçtur. 

Elbette ki, kendini, bu milletten görenlere…  

Bu cümleden olarak, Osmanlıyı, yani ecdâdı anlamak; onların mirasına sahip olmak hem bir vefâ, hem bir bekâ umdesi. 

Zira onlardan bu günlere tevarüs eden tecrübeler, gelenekler, âdetler bizlere bir mihmandar. Diğer bir ifade edişle, onlar yolumuza yön, istikbalimize istikamet veren kilometre taşları. Ve dahi bayrağımızın îlâsı, dinimizin ihyâsı için fedâ-yı can değerlerimiz, değerlilerimizdir onlar. 

Onlara ahfâd olmak, onların yolunda olmakla olur. 

Ey nesl-i hazır! 

Öyle ise, sen de ol!  

Bir atasözümüzde, “Asıl azmaz, bal kokmaz; kokarsa, tereyağı kokar. Onun da aslı, ayrandır” denmektedir. 

Ne olduğunu, nereden gelip nereye gittiğini bilen bir insan, kolay kolay ecdadına hor bakmaz. Çünkü bilir ki, İslâm’ın temel gayesi, insanların dünya ve ahiret saadetini temin etmektir. Cenab-ı Hakk’ın yeryüzündeki halifesi olan insan, insana saygının, hürmetin dinî bir vecibe, ahlâkî bir değer olduğunu bilir. 

Rabbimizin insana bahşettiği beşerî meziyetlerden önde geleni saygı ve merhamet değil mi? İnsan ancak bu ulvî duygular ile mutlu olabilir, huzur duyabilir. 

Büyüklere saygı, bir eğitim ve kültür işidir. 

Âdemoğlu, ne ektiyse onu biçer. 

Yani, ecdadına saygı duyan, bahçesini, helâl suyla sulayan; bu güzel duygularla mücehhez, ahlâk sahibi nesiller hasat eder; aksi hâlde, zarar eder.  

Bu, ister toplum ölçeğinde, ister tarih sayfasında olsun, akıbeti böyledir. 

Velhâsıl: 

O günküler cefâ çekmiş; bize ise, vefâ düşer. 

Sahip olmak, sahipsiz kalmamak adına… 

Okunma Sayısı: 1441
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Neslinur

    20.1.2022 11:00:50

    Sabah-ı şerifleriniz hayırlı olsun muhterem Ali Rıza ağabey. Yazınızı okuyunca rahmetli Ömer Okçu ağabeyin, kitaplarını bastırırken büyükbabasının ismini vermesini çağrıştırdı. Ne kadar naif bir davranış örneğ(Hekimoğlu İsmail) "zannetme ki ecdadın asırlarca uyudu, nereden bulacaktın o zaman eldeki yurdu! Bu toprağa nasıl dersin kara bir ölü ki bağrında bütün şanlı ecdad gömülü." Mehmed Akif Ersoy

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı