"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Hakkın hatırı

Ali Rıza AYDIN
15 Nisan 2021, Perşembe
Hak denildiği zaman, ilk önce, “Varlığı gerçek olan; yokluk ve değişme kabul etmeksizin sâbit duran; her şey değişir ve yok olurken bâkî kalan” manasında Allah’ın (cc) Esmâü’l-Hüsnâ’sından biri olar “Hakk” akla gelir.

Çünkü “Gerçekten ancak Allah hak’tır.” 1  

Hak kelimesinin beşerî münasebetler cihetindeki manası ise adaletin, dinin, törenin veya insaniyetin gerektirdiği şey veya kişiye tanıdığı imkân, fırsat; gerçek doğruluk; uygun, lâyık, münasip olma hâli.  

Bir işin, emeğin ve hizmetin karşılığı olan haklar, kamu hakkı, kul hakkı, yetim hakkı, komşu hakkı, göz hakkı, hukukî boyutu olan miras hakkından başka; bir Müslüman’ın, diğer Müslüman’da olan hakları ise, din kardeşliğinden doğan ve manevî yönü ağır basan haklardır. 

Müslüman, beşerî münasebetlerinde, muamelatında, tutum ve davranışlarında, daima Allah’ın rızasını esas maksat yaparak, “Hakkın hatırı âlidir, hiçbir hatıra feda edilmez” 2 demeli ve her hususta, Allah’ın hatırını âli saymalı. 

Hz. Ali’nin (ra) rivâyet ettiği bir hadis-i şeriflerinde Peygamber Efendimiz (asm), din kardeşliği hakkını nazara vererek şöyle buyurmuşlardır: 

“Müslüman’ın Müslüman üzerindeki altı hakkı vardır.  

“Karşılaştığında selâm verir,  

“Dâvetine icabet eder, 

“Aksırdığı zaman ‘elhamdülillah’ derse ‘yerhamükallah’ der,  

“Hastalandığında ziyaretini yapar,  

“Öldüğünde cenazesinin ardından yürür, 

“Kendisi için sevdiğini o kardeşi için de sever.” 3 

Hakk’a vâsıl halk olmak, Hakk’ın yoluyla olur. Elbette ki bu güzellik, Veren Zât’a, gönül vermekle olur.  

Yani, Yunus vârî…  

“Hak bir gönül verdi bana, ha demeden hayrân olur, 

“Bir dem gelir şâdân olur, bir dem gelir giryân olur.” 4 

Dostlarım!  

Bugün, orucunun üçüncüsüyle şerefyâb olduğumuz Ramazan-ı Şerifinizi tebrik eder, bu mübarek ayda rahmete, berekete ve mağfirete mazhar olmanızı Cenab-ı Hak’tan niyaz ederim. 

Dipnotlar:

1- Hac Sûresi, 6. 2- Said Nursî, Divan-ı Harb-i Örfi, 43.  3- İbn Mâce, Cenaiz, 43. 4- Yunus Emre Gülbeste, Kültür Bakanlığı Yayınları.  

Okunma Sayısı: 1571
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı