"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

İktidar mücadelesi Türkiye’ye çok pahalıya mal oldu

23 Ekim 2015, Cuma 15:53
İktisat tarihçisi ve Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr.Şevket Pamuk, AKP'nin iktidarı ele geçirmeye çalışmasının ekonomide büyük tahribata sebep olduğunu söyledi.

Partilerin ekonomi programlarını değerlendiren Prof. Dr. Şevket Pamuk, 1 Kasım seçimleri sonrası iktidara gelecek olanları zor bir dönemin beklediğini ifade etti. Habertürk'ün sorularını cevaplandıran Prof. Dr. Pamuk'un tesbitlerinin bir kısmı şöyle: 

*"2007’den bugüne bakarsanız, gelir artışları Türkiye’nin tarihi ortalamalarının altına düşmüş. İstihdam yavaş, 3 yıldır işsizlik artyor. AK Parti’nin siyasi gündemi 2007’den itibaren iktidarı tek başına ele geçirmeye odaklandı. Medya ve yargı üzerinde hâkimiyet kurma çabası sonucu meydana gelen tahribatın ekonomi üzerinde çok olumsuz etkisi oldu. Kısacası 2007’ye kadar gidişat iyiydi ama sonra siyasi nedenlerle ekonomide büyük tahribat meydana geldi."

*"Düşük tasarruf oranları AK Parti iktidarlarının bundan 7-8 sene önce müdahale etmesi gereken bir meseleydi. Bu müdahale yapılmadığı için cari açık dediğimiz sorun ortaya çıktı. Bu seçimden sonra kim iktidara gelirse gelsin bu sorunla uğraşmak zorunda. Tasarruf oranları düşerken seyrettiler. Tasarruf oranı düştükçe özel sektör yatırımlarını dışarıdan borç alarak yapmaya başladı, sonuçta büyük bir borç oluştu. Bu borç büyük bir miras şimdi. Öte yandan Türkiye’de özel sektöre 'Siz iktidara yakın durursanız bu pastadan pay alırsınız, kolay büyürsünüz, çabuk kâr edersiniz' mesajının verilmesini de AK Parti’nin bir mirası olarak görüyorum. Önümüzdeki dönemde kim hükümet olursa olsun bu mirasla da yüz yüze kalacak."

*"Firmaların da ihracat yapması, dünya pazarlarıyla yarışması gerekiyor. Devletin teknolojiyi özendirmesi, eğitime daha çok kaynak sağlaması gerekiyor" diyen Prof. Dr. Pamuk, "İstanbul yarası"na da şöyle parmak basmış: "AK Parti son yıllarda İstanbul’u, iktidara rant sağlayan bir model haline getirdi. İstanbul ne kadar hızlı büyürse inşaat üzerinden para kazanmak o kadar kolaylaşıyor. (...) Ayrıca diğer kurumların tahrip edilmesiyle bu iktidar mücadelesi Türkiye’ye çok pahalıya mal oldu."

Haber Merkezi

Etiketler: şevket pamuk, iktidar
Okunma Sayısı: 2668
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı