"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Kıdem tazminatı parça parça uçuyor

19 Ekim 2020, Pazartesi 21:32
Kocaeli Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Aziz Çelik, AKP hükümetinin TBMM’ye sunduğu ‘istihdam paketi’yle kıdem tazminatının ‘parça parça kaldırılmaya başlandığını’ açıkladı.

Kocaeli Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Aziz Çelik, AKP hükümetinin TBMM’ye sunduğu ‘istihdam paketi’yle kıdem tazminatının ‘parça parça kaldırılmaya başlandığını’ açıklayarak, teklifte yapılan düzenleme ile 25 yaş altı ve 50 yaş üstü işçilerin belirli süreli iş sözleşmesiyle çalıştırılmasının önü- nün açıldığına dikkat çekti. Çelik, gençlerin emeklilik hakkının ellerinden alındığını vurgularken, “50 yaş üstü olan EYT’liler daha güvencesiz şartlarda çalışacak” diyerek uyarıda bulundu. Doç. Dr. Aziz Çelik, AKP hükümetinin TBMM’ye sunduğu ve kamuoyunda ‘istihdam paketi’ olarak adlandırılan İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi’ni “Yeni torba yasa teklifi istihdam değil istismar paketidir” diye yorumladı. 

PATRONLARA BOL KEPÇE

Teklifte patronlara ‘bol kepçe’ teşvikler verildiğini, ancak işçileri yeni hak kayıplarının beklediğini vurgulayan Çelik, 25 yaş altı ve 50 yaş üstü işçilerin belirli süreli iş sözleşmesiyle çalıştırılmasının önünün açılmasını şöyle yorumladı: “Bu değişiklik her şeyden önce yaşa bağlı ayrımcılıktır. Bu ayrım anayasanın eşitlik ilkesinin ihlâli anlamına gelmektedir. Sırf belli yaş gruplarında oldukları için milyonlarca işçi temel haklarından yoksun bırakılmaktadır. Belirli süreli iş sözleşmesi ile çalışmak işçi açısından büyük hak kayıpları meydana getirecektir. Belirli süreli sözleşme ile çalışan işçiler kıdem ve ihbar tazminatına hak kazanamazlar. Belirli süreli iş sözleşmesi ile çalışanlar iş güvencesi hükümlerinden yararlanamazlar.”

EYT’LİLER DAHA GÜVENCESİZ ŞARTLARDA ÇALIŞACAK

“Şimdilik kıdem tazminatının fona devredilmesini ertelemiş görünen hükümet kıdem tazminatını parça parça ortadan kaldırmaya başlamış oldu” diyen Çelik, “Bu teklif milyonlarca genç çalışanı ve işsiz ile emekliliği yaklaşan milyonlarca işçiyi etkileyecek. Bu teklif en çok emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) kapsamında olan işçileri etkileyecek. 50 yaş üstü olan EYT’liler daha güvencesiz koşullarda çalışacak” ifadesini de kullandı. 

Ankara - anka

Okunma Sayısı: 1696
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Arif Altay

    20.10.2020 10:48:47

    Ne bekleniyordu ki?

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı