"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Huzur milletimizin hakkı

Faruk ÇAKIR
26 Mart 2021, Cuma
Boş övünmelerin işe yaramadığını gösteren yeni bir raporla karşı karşıyayız. BM Dünya Mutluluk Raporu’na göre en mutlu ülke Finlandiya olmuş. Türkiye ise 104. sırada yer almış.

Dünya Mutluluk Raporu, Birleşmiş Milletler’in 149 ülke arasında yaptığı değerlendirmeyle ortaya çıkmış. Buna göre ilk üç sırada Finlandiya, Danimarka ve İsviçre yerleşmiş. Geçen yıl 93. sırada olan Türkiye ise 104. sıraya geriledi. Rapora göre en mutsuz ülke ise bu yıl da yine Afganistan olmuş.

Peki, bu rapora itibar edilir mi? Bazı idareci ve yöneticiler rapora itibar etmeyi gerekli görmeyebilir. Ancak böyle düşünenlerin yapması gereken başka bir iş var: Benzer bir araştırmayı yapıp yeni bir ‘mutluluk sıralaması’ yapmak. Ayrıca yapılan alternatif ‘liste’nin dünya nezdinde kabul görmesi de icap eder. 

Daha doğrusu şu: “Bu rapor, liste bizi bağlamaz. Rapor doğru bilgileri göstermiyor. Dünyanın en mutlu ülkesi bizim ülkemizdir” denilse, en başta bu beyana ülkemizde yaşayan 80 milyon inanır mı?

Ayrıca, mesele dünyanın inanıp inanmaması da değil. Türkiye’de yaşayan insanların ‘dünyanın en mutlu insanları’ olmasını istemez miyiz? Ya da ülkemizde yaşayanların böyle bir hakkı yok mu? Niçin başka ülkelerde yaşayanlar mutlu olsun da, Türkiye’de yaşayanlar mutluluğa hasret kalsın? Dünyada yaşayan 7 milyar insanın da mutlu olması mümkün değil mi? İdarecilerimiz bunun için ellerinden gelen gayreti gösteriyor mu? Ya da böyle bir gayret gösterilmesi gerektiğini samimî olarak düşünüyorlar mı?

Bakalım, bazılarının itiraz ettiği ‘rapor’ neye göre hazırlanıyormuş: Gayrisafi yurt içi hasıla, sosyal destek, ortalama sağlıklı yaşama süresi, vatandaşların kendi hayatlarıyla ilgili karar alabilme özgürlüğü, cömertlik ve ülkedeki yolsuzluk düzeyinin değerlendirilmesi. 

Şimdi bu ölçü ve kriterlere göre böyle bir tablo çıkması sürpriz olabilir mi? Belki ‘mutluluk’ kilo ile, miktar ile ölçülemez; ama bir ülkenin sahip olduğu para, vatandaşın aldığı ya da alabildiği sosyal destek, vatandaşın karar alabilme hürriyeti ya da ülkedeki yolsuzlukların tesbiti ve ‘ölçülmesi’ mümkündür. 

Başka pek çok raporda olduğu gibi maalesef ‘İslâm ülkeleri’ bu raporda da iyi yerlerde değil. Rapora göre ilk 10’a giren ülkelerin dokuzu Avrupa ülkeleri. Hem Türkiye hem de İslâm ülkeleri böyle bir ‘rapor’u hak etmiyor. Ancak burada kabahati yanlış yerde, yani ‘raporu hazırlayanlar’da aramak en yanlış iş olur. Hem Türkiye’yi hem de diğer İslâm ülkelerini idare eden siyasetçilere düşen; bu raporu tersine çevirecek, İslâm ülkelerini ‘en mutlu ülkeler’ haline getirecek politikalar uygulamaktır. 

Hem Türkiye hem de diğer İslâm ülkeleri bunu yapabilir. Yeter ki “fıtrat dini İslâm”a uygun iş ve işlemler yapılsın. Hak, hukuk, adalet, liyakat, ehliyetin el üstünde tutulduğu bir “İslâm dünyası” netice olarak ‘mutluluk raporu’nun da en ön sıralarında olmaz mı?

Hak, hukuk ve adalet milletimizin hakkı olduğu gibi ‘hukuk’ da milletimizin anadan doğma hakkıdır.

Okunma Sayısı: 1517
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Yalçın

    26.3.2021 18:21:25

    Herkesin hakka hukuka ve liyakata özen gösterdiği duasıyla

  • Yalçın

    26.3.2021 18:20:08

    Herkesin hakka hukuka

  • Seyit Ali

    26.3.2021 17:17:16

    Sayın yazar sadece bunlarda kalsak yine iyiyiz diyeceğim. Hukukun Üstünlüğü Endeksi 2020 raporuna göre listede 128 ülke yer alıyor. Türkiye, 2020 yılı Hukukun Üstünlüğü Endeksi’nde 107. sırada bulunuyormuş. Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü, dünyadaki 180 ülkede basın özgürlüğünün durumunu mercek altına almış. 2020 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'ni kamuoyunda Türkiye listede 154’üncü sırada yer almış. Dünyanın 20 bin üniversitesinin değerlendirildiği sıralamada ilk bine Türkiye’den 9 üniversite girmiş. İlk 500 listesinde ise Koç Üniversitesi 465’nci sırada yer almış. Mutluluk endeksinde ise dünyada 104 sırada inmişiz. Dünya ülkelerine göre iyi bir sıralamada olmadığımız karanlık gecede dolunay gibi gözüküyor. Dahası kadın cinayetleri, cezaevi doluluk oranları, cezaevlerinde bulunan çocuklar, işsizlik, faiz, dolar vs. Bunların hepsini halletmek için çok büyük kesimini memnun edecek deha seviyesinde sağ duyulu ortak akıla ihtiyaç vardır.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı