"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

İlla hak, illa adalet

Faruk ÇAKIR
27 Şubat 2021, Cumartesi
Türkiye’yi idare edenler görmek istemese de, ülkemizin çok âcil ihtiyaçlarının başında adaletin tesis edilmesi vardır.

Muhtemelen, yapılan ‘adalet sarayları’nı delil gösterip; “Ne yani, ülkemizde adalet yok mu?” diyenler de çıkacaktır. Böyle diyenlere ‘adalet kapısı’na işi düşenleri dinlemelerini tavsiye ederiz. 

Ayrıca, en üst seviyeden idarecilerin hemen her yıl ‘adalet reformu yapacağız’ demesi ve bunu bir vaad olarak sıralaması bu ihtiyacı göstermez mi? Adalet sisteminin iyi ve hakkaniyetli işlediği ülkelerde idareciler, ‘adalet reformu yapacağız’ diye vaadlerde bulunur mu?

Yanlış anlaşılmasın: İdarecilerin ‘adalet reformu yapacağız’ demesine itiraz yok. İtiraz, bu vaadlerde bulunup tam adaleti tecelli ettiren bir reformu bunca yıl yapamayanlaradır. Üstelik ‘adalet mülkün temelidir’ kaidesi bilindiği halde.

Bir habere göre, 21 ilde faaliyet gösteren 347 sivil toplum örgütü, “Türkiye’nin ciddî bir hukuk reformuna ihtiyacı olduğu, başta ifade özgürlüğü olmak üzere toplantı ve gösteri hakkı, âdil yargılanma hakkı, yargı bağımsızlığı gibi temel hak ve özgürlükler alanını genişletecek bir hukuk reformu bir zorunluluk haline gelmiştir” çağrısında bulunmuş. 

Bazı barolar, sağlık örgütleri, kadın kurumları, sendikalar ve hak örgütlerinin de aralarında bulunduğu 347 sivil toplum kuruluşu hazırladıkları deklarasyonu gazetecilerle paylaşmış.

Açıklamada, “Yargı mercileri arasındaki Anayasal ve yasal hiyerarşinin bile dikkate alınmadığı bu dönemde, bazı mahkemeler AYM ve AİHM kararlarını uygulamakta dahi imtina etmektedir. KHK’lar ile ihraç edilen binlerce kişinin hak arayışının sadece 4 idare mahkemesinin ve 11 kişilik OHAL komisyonunun insafına terk edilmesi yaşanan mağduriyeti daha da derinleştirmektedir” denilmiş. 

Aynı açıklamada şu görüşler de dile getirilmiş: “Yapılacak bir hukuk reformu sonrasında, yeni bir anayasa gündeme alınmalı, toplumsal sözleşme olan ve toplumun tüm kesimlerini kapsamı gereken anayasanın yapılması (...) bir tercih değil, zorunluluktur.” (sputniknews.com, 25 Şubat 2021)

Yeni bir adalet reformuna duyulan ihtiyaç Türkiye’yi idare edenler tarafından da dile getirildiğine göre bu noktada adım atmakta gecikmemek icap eder. “Geç kalan adalet adaletsizliktir” denildiğine göre bir an önce gerçek adaleti tecelli ettirecek bir sistem kurulmalı. Çoğu defa ifade edildiği üzere sadece reform yapmış olmak için reform yapılmamalı. Daha iyiye, daha güzele ve daha âdil bir sisteme geçiş için çalışılmalı. Dünyada bunu başaran ülkeler de olduğuna göre onları örnek almak aklın gereğidir. Yeniden keşifler için zaman ve emek harcama gerek yok. Milletin istedi adaletin tecelli etmesidir.

“Bu talebi kim dile getirdi” sorusundan önce “talep edilen nedir”e bakmak lâzım. İstenen adaletin tecelli etmesidir ve bu istek her insanın en temel hakkıdır. Adalet tam tecelli etsin ki ‘mülk’ ayakta kalabilsin vesselâm.

Okunma Sayısı: 2795
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • İbrahim Yazgan

    27.2.2021 16:20:53

    İngiltere'de yazılı bir anayasa yok,ama evrensel demokratik değerlere ve haklara önem veren bir uygulama magna karta dan beri var.Önemli olan yasalar değil yasaları uygulayan iyi insanlar.Öyle sıkışıldığında ağza sakız yapılacak bir kavram değil hukuk refor mu,kusura bakmayın önce ahlaklı dindar,sekülarist ve sair ama önce ahlak ahlak sahibi olunmadan dindar olmak ta yetmiyor.Yetmez ama evet dememek lazım sonra pişman olmamak için.Sadece bu yasalarla bile anlayış ve ahlak reformu yeterli olur.Aklını ve ahlakını kiraya vermemek yeterli olur birbirlerine tahammül edebilen bireyler yetiştirmektir lazım Allah'tan korkan yarın da korkmadıklarını söyleyenlerin birbirine saygılı olmayı seçmesi lazım.

  • Mehmet Türeli

    27.2.2021 10:31:59

    Hz. Ömer (ra) tam adaleti uyguladığı için, 1400 küsür yıldan beri bütün dünya takdir ediyor, kıyamete kadar da edecekler. Adaletli davranmayan idareciler de tarihden silinip Mahkeme-i Kübra'da sorguya çekilirler.

  • Oğuz Yiğiter

    27.2.2021 07:32:14

    Hukuk evrensel ise ve insanlar temel haklarını, doğrudan yaratıcısının bir ihsanı olarak doğuştan yanında getiriyorsa, eninde sonunda fıtrat hükmünü icra edecek ve bu büyük selin önünde hiçbir güç duramıyacaktır. Gerisi millete acı çektirmek ve zaman kaybıdır. Yazık oluyor, medeniyet yarışında nesillerimiz bu yüzden 'nal topluyor.'

  • Ulaş

    27.2.2021 01:06:10

    Kamu görevinden ihraç edilmemden bir sene sonra savcılıktan takipsizlik kararı aldım. Lakin, beni kamu görevinden ihraç eden Kurumun hakkımdaki mesnedsiz ve soyut ithamı OHAL Komisyonu tarafından itibara alınarak geçen sene başvurum reddedildi. Daha sonra, bu komisyon kararına karşı açtığım davaya ilişkin ilgili İdare Mahkemesi tarafından mezkur Kurum'daki ilgili şahıslardan itham edilmemle alakalı yazılı izahat talebinde bulunulmadı. Neticede, siyasi üst makamlardan KHK mağduriyetiyle alakalı adalet reformunu rica ediyorum.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı

En Çok Okunanlar