"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

İsrafı Önleme Bakanlığı kurulsun!

Faruk ÇAKIR
19 Temmuz 2022, Salı
Bürokrasiyi azaltmak ve ‘devlet’i daha dinamik hale getirmek için prensip olarak bakanlık sayısını azaltmak icap etse de, israfı önlemek için yeni bir bakanlık kurulmasında fayda vardır.

Elbette “İsrafı Önleme Bakanlığı” kurulması çok defa teklif edilmiştir. Fakat Türkiye’yi idare edenler değil bir bakanlık kurmak, mevcut bir bakanlığa bağlı, gerçekten etkili ve yetkili bir birim kurup israfa karşı acil mücadele başlatmış değil. 

Her fırsatta ifade etmek gerekir ki böyle bir bakanlık ya da birim, yeni bir israf kapısı olmamalı. Çok sınırlı sayıda maaşlı çalışanı yanında, binlerce gönüllü çalışanı olmalı ve olabilir. Mesela, bu gönüllüler; Türkiye’nin her yerinde dört koldan devam eden israf kalemlerini tespit edebilirler ve bu israfın sona ermesini teklif edebilirler. Gönüllülerin teklifleri hataya geçtiği takdirde ortaya çıkan ‘kâr’dan yani israf olmaktan kurtarılan paradan belli ölçüler dahilinde gönüllülere destek aktarılabilir. Geçen yıllarda böyle bir teklif kabul görmüş, hayata geçmiş ve bir okulda kaloriferlerin mesela yarım saat önce kapatılmasıyla büyük bir tasarruf ortaya çıkmıştı.

Hem devletin hem de milletin, kısaca hepimizin israf kalemleri vardır. En başta devleti idare edenler israfa son vermeli ve vatandaş da çeşitli yollarda tasarrufa davet edilmeli. Kimse “Benim param var, ben israf edebilirim” diye düşünmemeli. Çünkü israf, netice itibarıyla bir emeğin ‘çöp’e atılmasıdır. Okullar, camiler, fabrikalar velhasıl her yer tasarruf çağrılarına sahne olmalı ve milyonlarca kişi israfta değil, tasarrufta birbiriyle yarışmalı. 

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ülkemizde ve dünyada yaşanan gıda kayıpları ve israfına ilişkin bir basın açıklaması yapmış. 

Bayraktar’ın çizdiği tablo şöyle:

“Tarladan sofraya kadar olan kayıp miktarı 18 milyon tona denk geliyor. Türkiye’de her yıl 7,7 milyon tondan fazla gıda israf ediliyor. Her gün 6 milyon ekmek çöpe gidiyor. İsrafın yüzde 61’i evlerde, yüzde 26’sı gıda hizmeti veren işletmelerde, yüzde 13’ü ise gıda satıcılarında meydana geliyor. Dünya Gıda ve Tarım Örgütü verileri hali hazırda 828 milyondan fazla insanın gıda güvenliğinin olmadığını yani açlıkla mücadele ettiğini gösteriyor. Dünyadaki gıdaların yüzde 14’ü hasat, taşıma, depolama ve nakliye aşamasında kaybedilirken, yüzde 17’si de tüketici tarafından israf ediliyor. İsrafla mücadele tarladan başlamalıdır. Üreticilerin öncelikle yetiştirme ve hasat teknikleri konusunda bilgilendirilmesi gerekiyor.” (AA, 17 Temmuz 2022)

Ülkemiz, israfı yarıya indirmeyi başarabilse, büyük bir kâr el de etmiş olur. Bismillah deyip büyük bir tasarruf kampanyası başlatsak iyi olacak...

Okunma Sayısı: 1338
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Eyüp Aktaş

    19.7.2022 14:16:29

    Faruk ÇAKIR -" İsrafı Önleme Bakanlığı kurulsun!"

  • Hacı Ahmet

    19.7.2022 11:37:39

    Bu ortamda israfı önleme bakanlığı bile israftır. Gecilmeyen garantili köprüleri, uçulmayan zafer havaalanlarını düşün öyle yaz. Laf söz anlayanmı var. Bide bunu başımıza iş açmayın. Çok bir şeylerde teklif etmeyin bunlara.

  • S.topuz

    19.7.2022 09:01:54

    "TASARRUF eden BEREKET bulur, Tasarruf eden DECCALIN DAMINA (tuzağına) düşmez buyuruyor HABİBULLAH sav. Evet tasarruf edelim ve mutlaka etmeliyiz de. Ama sizin de beyan ettiğiniz gibi, yeni bir İSRAF KAPISI açmaktansa, bu seneyi "TASAFFUF YILI" ilan edelim ve her sene bir "TASARRUF HAFTASI" ilan edilsin. Aynı zamanda her resmi veya gayrı resmi kurum veya derneklerde "GÖNÜLLÜ ve Ücretsiz TASARRUF ERLERİ veya ekibi" kurulsun. Rıza İLAHİ esasına Göre hizmet etsinler. Belki daha isabetli vede manaya ve gayeye de çok münasip düşer, isabetli de olur vesselam.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı